pytania
Więc tak.
Lat 40
Wzrost 176 cm
Waga- obecnie 78 kg
Po 15 latach przerwy wróciłem do siłowni, to było dwa lata temu.
Dwa razy robiłem masę i dwa razy redukcje, na masie fajnie rosłem ale przez pierwsza 6 tyg, potem rósł tylko brzuch, więc redukcje, po odstawieniu ww traciłem prawie 1 kg tygodniowa, a w sumie to 8 kg.
Więc znów masa bazując na ww, oczywiście dietę wrzucałem Wam do oceny i było ok, zapotrzebowanie też liczyłem według wzoru tego forum.
I znów pierwsze 6-8 tyg rosło fajnie, w klacie 3-4 cm a brzuch 1 cm, ale potem to się zmienia i w klacie 1 cm, a brzuch 4 cm..
Zanim zacząłem ćwiczyć, jadłem tłusto, kiełbasy , boczek, prawie codziennie smażone, no i frytki do tego, nie jadłem ryżu, kaszy itd.
Ważyłem latem 78 a zimą 80 kg i nic nie musiałem z tym robić, nie miałem opony, a teraz trzymam dietę jak fanatyk i zalewa mnie mimo że redukując schodzę do tych 15% tłuszczu, jak dorzucę ww to z początku jest fajnie, a potem znów zalewa.
Czy może być tak że mam taki organizm , który nie radzi sobie z ww i lepiej przejść na masę opartą na tłuszczach ?l
Witam serdecznie,
chodzi mi konkretniej o dietę samuraja(wysoko-tłuszczowa wzbogacona bezglutenowymi źródłami węglowodanów). Czy w owej diecie istnieje jakiś odpowiedni/optymalny schemat proporcji makroskładników? Dajmy np. btw 2:2:1? Czy taka dieta promuje wzrost masy mięśniowej oraz co dzieje się z niezużytym energetycznie tłuszczem?
Chciałbym dowiedzieć się czy z tymi wynikami mam insulinooporność i potrzebna bedzie dieta tłuszczowa lub keto
Witam mam za sobą okres redukcyjny na diecie low carb , zaczynalem diete z 15% węglowodanów 48% tłuszczu 37% białka i i trwalo to ok 2 tygodnie po czym zacząłem powoli podbijać węglowodany na rzecz tłuszczy przy tej samej liczbie kalorii z powodu złego samopoczucia , planuje teraz przejśc na reverse diet z dietą zbilansowaną , jak wyjsć z tak niskiej ilości węgli zeby nie zalać sie za bardzo tłuszczem ?
Co myślicie o diecie tłuszczowej na dłuższą metę ?
Czy dieta taka może bazować głownie na tłustych mięsach oraz tłuszczu zwierzęcym oraz dodatkowo na orzechach, nasionach, olejach i oliwach. Natomiast węglę dostarczać jedynie z warzyw ?
Czy posiada ona w/w stosowaniu jakieś przeciwwskazania ?
Witam,
Mam 23 lata, 184cm wzrostu i 95 kg wagi. Lubię ćwiczyć ale chciałbym do tego uzyskać konkretny efekt czyli zejście do poziomu ok. 85 kg naturalnie w dłuższym okresie czasu. Wiele dobrego słyszałem ostatnio o diecie wysokotłuszczowej stąd moje pytanie - czy nadaje się do redukcji? Mój typ budowy to endomorfik.
Witajcie ,jakie mięsko i w jakiej formie spożywać mięso ?
Mam olej kokosowy,ryżowy i oliwę.
Hej.
Oto lista moich produktów z których korzystam na diecie tłuszczowej,prosiłbym o wskazanie czego lepiej nie uzywać i dodanie czegoś od was:
Wieprzowina ,wołowina z tluszczykiem, łosoś,makrela wędzona,boczek wędzony ,jaja,śmietana 30%,tłuste sery homogenizowane(raz,dwa razy w tyg), majonez,kiszonki,brokuł,marchew ,banany,truskawki,ananas (owoce głównie w porze porannej lub po treningu) ,orzechy,olej kokosowy,oliwa,
Witam, chciałem przejsc na diete tłuszczowa, moje zapotrzebowanie to ponad 3400kcal. Na początek ułozylem taka diete, po ok 2 tygodniach zamierzam zwiekszyc weglowodany do 150g. Czy tak to moze wygladac? Dni treningowe moga byc takie same jak nie treningowe? Z góry dziękuje za odpowiedz.
śniadanie
Jaja kurze 200g 279 kcal b: 25 g ww: 1 g tł: 19 g
Boczek wieprzowy wędzony 80g 231 kcal b: 12 g ww: 1 g tł: 20 g
Masło klarowane Mlekovita 10g 90 kcal b: 0 g ww: 0 g tł: 10 g
600 kcal b: 37 g ww: 2 g tł: 49 g
II posiłek
Wieprzowina - karkówka g 398 kcal b: 24 g ww: 0 g tł: 34 g
Pomidor 100g 15 kcal b: 1 g ww: 2 g tł: 0 g
Oliwa z oliwek 20g 179 kcal b: 0 g ww: 0 g tł: 20 g
suma: 593 kcal b: 25 g ww: 2 g tł: 54 g
III posiłek
Wieprzowina - karkówka 200g 398 kcal b: 24 g ww: 0 g tł: 34 g
Oliwa z oliwek 20g 179 kcal b: 0 g ww: 0 g tł: 20 g
Ogórek kwaszony 100g 11 kcal b: 1 g ww: 2 g tł: 0 g
589 kcal b: 25 g ww: 2 g tł: 54 g
posiłek potreningowy
Banan 150g 141 kcal b: 2 g ww: 33 g tł: 0 g
Wieprzowina - karkówka 200g 398 kcal b: 24 g ww: 0 g tł: 34 g
540 kcal b: 26 g ww: 33 g tł: 34 g
kolacja:
Makrela wędzona g 399 kcal b: 37 g ww: 0 g tł: 28 g
Majonez dekoracyjny - Winiary g 280 kcal b: 0 g ww: 1 g tł: 30 g
Posiłek 679 kcal b: 38 g ww: 1 g tł: 58 g
suma:
kcal: 3001
białko: 150g
weglowodany: 40g
tłuszcze: 249g
Hej. Oglądąłam filmik Michała Undry w ktorym twierdził że na takiej diecie nie trzeba liczyc kalorii,co sądzicie ?
Witam mam pytanie Jak rozłożyć makro przy diecie tłuszczowej mam 88 kg wagi
Dość duże zatłuszczenie ciała.
Witajcie.
Drogą wstępu zaznaczam, iż propaguję naturalne budowanie ciała.
Ale do rzeczy- trafiłam niedawno na bloga, kultywującego dietę wysokotłuszczową (popartego licznymi publikacjami ZA). Wertując kolejne strony, wpisy kolejnych osób, które z nieudanych diet highcarb przerzuciły się na tłuszcze, narzucają się poniższe wnioski:
1. Nieważne, czy celem jest masa, czy redukcja- białko (głównie zwierzęce) i tłuszcz (jednonasycony>wielonasycony) powinny być w identycznej proporcji 1:1 (1,5-3g/kg), węglowodany natomiast- ograniczone do minimum (poniżej 100g, czyli low-carb non stop, głównie warzywa i owoce). Mimo, iż mózg posila się glukozą, to organizm sam potrafi ją zsyntetyzować- tylko kwestia czasu.
2. Dieta wysokowęglowodanowa (dajmy na to- masowa) powoduje zwiększanie się poziomu tkanki mięśniowej, ale także ilości tkanki tłuszczowej przez min. wzrost uwodnienia. Tkanka mięśniowa ma ograniczoną pojemność, więc reszta odłoży się w tłuszczowej, co nie wygląda estetycznie (przecież robiąc masę nie trzeba wyglądać jak potwór, nabity wodą, zalany niczym Atlantyda).
Nadmiar węglowodanów ogranicza anabolizm (spada poziom testosteronu i hormonu wzrostu)
Efektu takiego natomiast nie uzyska się będąc na diecie ze zwiększoną podażą tłuszczy.
Po co więc masować na węglach, skoro za moment będziemy je drastycznie obcinąć na redukcji i serwować organizmowi rozstrojenie hormonalne (insulina)?
Oczywiście jest to dla mnie jakiś tam radykalizm, zjadając łyżkę masła, czy miksowanie białka ze smalcem. Bardziej interesuje mnie wypośrodkowanie źródeł tłuszczy zwierzęcych i roślinnych.
Jak to wkońcu jest z dietą wysokotłuszczową?
Pozdrawiam.