Zadaj pytanie
28 lipca 2015 23:02

Jaki olej wybrac, jaki nie i dlaczego ?

Jaki olej wybrać ? Bo kupiłem olej słonecznikowy bo podobno zdrowy ale w domu przeczytałem ze rafinowany. Wiec jaki kupować, rzepakowy, jakiś olej tloczony na zimno ??
2050
5
dodał odpowiedź 28 lipca 2015 23:31
Olej słonecznikowy do wywalenia. Więcej zaszkodzi niż pomoże. Jeżeli chcesz na czymś smażyć to polecam olej kokosowy, masło klarowane (na taką jajecznicę), olej rzepakowy.
dodał odpowiedź 29 lipca 2015 07:15
Nie polecam tego co wyżej ktoś pisze... Masło klarowane odpada... wgl nie polecam masła żadnego. Jeśli rzepakowy to tłoczony na zimno (na zimno tłoczone są najlepsze). Co do olejów jakie możesz kupić to polecam - olej lniany, olej z pestek dyni, olej kokosowy oraz olej ryżowy. Ten ostatni czyli ryżowy polecam do smażenia, ponieważ ma wysoką temperaturę dymienia także podczas obróbki nie będzie on ulatniał żadnych szkodliwych substancji. Co się tyczy oleju kokosowego jest on fajny do smażenia ale niedługo, ponieważ on ma z kolei niską temperaturę dymienia ALE bardzo smaczne potrawy z niego wychodzą (jednak zostawiłbym go na "świeżo" i na zimno do użytku, ewentualnie jak pisalem wczesniej - na krótką obróbkę), Olej z pestek dyni oraz lniany zostawiłbym do polewania sałatek, ryżu czy mięsa gdy już jest na talerzu gotowe do zjedzenia. Oprócz tych olejów polecam Ci oliwę z oliwek tłoczoną na zimno, extra virgine. Masło odpuściłbym, ponieważ nie jest to dobre źródło tłuszczu (oczywiście 5-10g dziennie nie zabije Cię, ale jeśli mamy wybrać jedno z tych źródeł co wymienilem to odpada). Myślę, że pomogłem :] pozdro
dodał komentarz 29 lipca 2015 15:41
Z tym masłem powołuję się na Pana Jakuba Mauricza :)
dodał komentarz 29 lipca 2015 21:26
Wiem widziałem :] Ale nadal jednak uważam, że nie jest to dobre źródło tłuszczu
dodał odpowiedź 29 lipca 2015 09:55
a ten olej slonecznikowy ? przeciez ma tluszcze nienasycone. a olej urzywalbym tylko troche do lekkiego polania miesa czy ryzu w celu nabicia troche tych tluszczy bo ja miesa nie smaze tylko gotuje :P
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie