Zadaj pytanie
31 lipca 2015 17:25

kilka pytan ;p........

1. dlaczego oleje ktore zawieraja wiecej kwasow jednonienasyconych nadaja sie do smazenia a oleje w ktorych przewazaja kwasy wielonienasycone do dan na zimno ?

2. dlaczego oleje o wysokiej temperaturze dymienia nadaja sie do smazenia a te o niskim juz nie?

3. czy tluszcze trans wystepuja w margarynach ?
992
1
dodał odpowiedź 1 sierpnia 2015 22:46
1. Oleje takie jak oliwa z oliwek i olej lniany tracą swoje właściwości przy obróbce termicznej. Olejem dobrym do smażenia jest olej rzepakowy i kokosowy. 2. Te o niskiej temperaturze dymienia (jeszcze zależy jak niskiej) można używać do smażenia, ale krócej niż te o wysokiej. 3. Tak
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie