Zadaj pytanie
15 grudnia 2015 09:31

Dieta moczanowa a dieta odchudzająca

Witam, od dawna probuje się odchudzić , najpierw byly proby zwyklej "kulturystycznej" diety - nie powodzenie ze względu na słaby charakter i chyba bylem za młody, 2 lata temu shudlem 20 kg na diecie ketogenicznej- niestety, ale wtedy pierwszy raz dowiedzailem sie o swojej chorobie - dna moczanowa. Obecnie bylem na protokole IF jedząc ok 90% czysto. Waga spadala a nagle atak choroby.

Moje pytanie jaką diete stosować w wypadku tej choroby? Mam 24 lata, 178 cm wzrostu, 120 kg wagi bf wysoki. Obawiam się, że mój organizm reaguję na węglowodany strasznie źle....proszę o pomoc.
1708
0

Witaj,

 

       W poniższym tekście przedstawię niektóre założenia przy diecie dla osób z dną moczanową. Potraktuj je jako wskazówki ogólnego stylu odżywiania, w celu skomponowania odpowiedniej dla Ciebie diety powinieneś skorzystać z pomocy doświadczonego dietetyka.

      W swojej diecie powinieneś spożywać więcej węglowodanów niż tłuszczy, ponieważ dieta bogata w węglowodany wzmaga wydalanie moczanów z moczem, a dieta bogata w tłuszcze – wchłanianie zwrotne tych związków w kanalikach nerkowych. Potrawy powinny być  łagodne, niepikantne. Głównie: gotowane, duszone bez obsmażania i pieczenia. Mięso powinno gotować się w dużej ilości wody. Napoje alkoholowe dozwolone są tylko w niewielkich ilościach i tylko okazjonalnie, po uzgodnieniu z lekarzem prowadzącym. Nie poleca się natomiast sięgania po mocne alkohole. Spożycie soków powinno być ograniczone. Zaleca się picie wody, słabych naparów herbat, kompotów, mleka (jeśli dobrze tolerujesz) a w okresie napadów picie alkalicznej wody zjonizowanej, która pozytywnie wpływa na nasz organizm i może łagodzić objawy chorobowe. Przewagą wody alkalicznej i zawartych w niej solach jest to, że rozpuszczają, nierozpuszczalny w wodzie, kwas moczowy. Dieta wzbogacona o wodę zjonizowaną sprawi, że nagromadzone w wyniku dny moczanowej związki kwasowe zostaną szybciej rozpuszczone i usunięte z organizmu, tym samym zmniejszając ryzyko następnego ataku.

        Należy stosować jedynie dodatki do chleba o niskiej kaloryczności i małej zawartości puryn. Zaleca się stosowanie: warzyw, ziół, owoców, twarogu z chrzanem. Wskazany jest pełnoziarnisty chleb z różnymi rodzajami masła (z ziołami, czosnkiem, papryką, z ogórkami, z pietruszką, z koperkiem, cebulą). Należy wyłączyć z diety kiełbasę. Nie należy przekraczać  100g mięsa dziennie (w tym jego przetworów).
Zamiast wywaru z mięsa stosować bulion warzywny, który praktycznie wcale nie zawiera puryn.
Ostatni posiłek powinien być spożyty na 4-6 godzin przed snem, gdyż zatrzymywanie kwasu moczowego zwiększa się w godzinach nocnych.

         Badania niemieckie wykazały, że najlepsze efekty w leczeniu kamicy moczanowej uzyskano po zastosowaniu diety mleczno-jajeczno-wegetariańskiej. Redukcja krystalizacji kwasu moczowego wyniosła wówczas 93%. Ponadto kwas foliowy może pomóc obniżyć stężenie kwasu moczowego we krwi pacjentów. Dzieje się tak ponieważ kwas foliowy blokuje oksydazę ksantynową. Jest to enzym niezbędny do produkcji kwasu moczowego. Gdy w organizmie jest duże stężenie kwasu foliowego powstaje mniej kwasu moczowego. Należy jednak wiedzieć, iż kwas foliowy nie jest dla wszystkich. Nie mogą go przyjmować  pacjenci  przyjmujący leki przeciwpadaczkowe, gdyż może to źle wpłynąć na ich skuteczność. 

         Produktami dozwolonymi w dnie moczanowej są: w ograniczonych ilościach wołowina, wieprzowina, drób, sandacz, dorsz, mintaj, pstrąg, mleko, napoje fermentowane mleczne (kefir, jogurt, maślanka), sery twarogowe chude, masło (małe ilości), śmietana (małe ilości) – w przypadku hiperlipidemii tłuste produkty nabiałowe są zabronione ponadto owoce, warzywa kapustne  (z wyjątkiem brokułów), pomidory, chrzan, produkty zbożowe, ryż oraz miód, dżemy, konfitury (zabronione w przypadku cukrzycy i trójglicerydami), soki owocowe, herbaty ziołowe i owocowe, wody mineralne alkaliczne.
     Produktami niewskazanymi w dnie moczanowej są: wywary z kości i mięsa, esencjonalne rosoły, galarety mięsne i rybne, konserwy mięsne i rybne, ryby z rodziny śledziowatych (sardynki, szproty, śledzie), tłuste ryby, podroby, wszystkie wędliny, dziczyzna, baranina, cielęcina, sery białe tłuste, sery podpuszczkowe żółte, sery topione, tłuszcze zwierzęce (łój, słonina, boczek), rabarbar, suche nasiona roślin strączkowych, soczewica, fasolka szparagowa, groszek zielony, kukurydza, szczaw, szpinak, niektóre grzyby, alkohol, herbata czarna, kakao,
ostre przyprawy, marynaty.

Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie