Zadaj pytanie
5 marca 2016 17:59

Sosy fix w diecie.

Tak jak w tytule chciałbym się dowiedzieć jaki wpływ na efekty diety mają sosy z proszku? Oczywiście używam ich w odpowiednich ilościach wliczając kalorie do dziennego zapotrzebowania. I może od razu drugie pytanie, formuła ta sama tylko dotyczące mleka bez laktozy ?

Pozdrawiam :D
1193
8
dodał odpowiedź 5 marca 2016 19:55
Witaj , nie wiem jaka diete stosujesz ,ale jesli spozywasz produkty takie jak sosy gotwe, to zwroc uwage czy nie zawieraja glutenu , glutaminianu sodu i za duzej ilosci soli , pewnie nie istnieja takie . Osobiscie, i to mowie z czystym sumieniem to nie sa produkty nadajace sie do spozycia ze wzgledu na skladniki alergenne, ale kazdy jest panem swojego losu. Jestem zagorzalym przeciwnikiem produktow gotowych ,czyli przetwozonych . O mleku nie bede pisal bo nie chce robic zametu.
dodał komentarz 5 marca 2016 20:14
Ogólnie jem praktycznie każdego dnia to samo ze zmianą smaku sosu :D Jest to chyba jedyny "brudny" produkt w mojej diecie. Wygląda ona mniej wiecej tak: 3xjajko na miękko 40g ciemnego pieczywa, 2xdanie 100g ryżu,350gkurczaka,sos fix 1xgrapefruit, 1xserek wiejski/łosoś +ciemne pieczywo. Nie są nadające się do spożycia ? Czy dla mnie jako zwykłego zajawkowicza a nie zawodowca posiadanie w diecie troche glutenu i soli może wpłynąć tak bardzo niekorzystnie ? Możesz rozwinąć zagadnienie alergenów ?
dodał odpowiedź 5 marca 2016 20:55
Michal , niewiem ile masz lat ,ale jesli jeszcze nic ci nie dolega, to znaczy ze twoj prganizm jeszcze sie trzyma. dleczego mowie o glutenie - to bialko występujace w zbozach , znajduje sie on we wszystkich zbozach nalezacych do rodziny traw, sa to: pszenica, orkisz, zyto, jeczmien, owies, kukurydza, ryz, amarantus, gryka, proso, sorgo.W niektorych z nich jest go bardzo duzo a w niektorych znikome ilasci. Prawie polowe bialek w glutenie stanowi gliadyna, ktora to odgrywa zasadnicza role w powstawaniu choroby trzewnej i jest przyczyna uczulen i nietolerancji. Najwyzszy poziom gliadyny wystepuje w pszenicy. Szkodliwe dzialanie tego glutenu na organizm ludzki moze przybierac kilka postaci , a szczegolnie trzy : • Choroby trzewnej, czyli celiakii, ktora wedlug najnowszych badan moze dawac objawy we wszystkich narzadach. • Nietolerancji na gluten, ktora jest przyczyna stanow zapalnych roznych narzadow. • Alergii na gluten, ktora powoduje bezposrednia odpowiedz immunologiczna, z wstrzasem anafilaktycznym wlacznie. Ja niestety nabawilem sie tego drugiego stanu, przez to jak pisze jestem zagorzalym przeciwnikiem spozywania produktow zawierajacych gluten. organizm wczesniej czy pozniej zareoguje na jego obecnisc. Czym szybciej wyeliminujemy go z naszego menu tym lepie. Ale to my decydujey co jemy takze zawsze mamy wolny wybor , nikt do niczego nigogo nie zmusza.
dodał komentarz 6 marca 2016 00:37
Wybacz ale masz strasznie radykalne podejście i twoje wytłumaczenia mnie nie przekonują. Smiało zaryzykuje stwierdzenie że 90/100 osób je gluten i nikt niewielu z nich kończy w tak przerażający sposób, więc bez przesady ;)
dodał odpowiedź 6 marca 2016 07:00
Cześć Mam podobny problem i czekam jaką otrzymasz odpowiedź.....ze swoich obserwacji powiem Ci że miałem 133cm w bębnie,zszedlem na 98cm i......jest też skóra lecz mniejsza niż podczas gubienia kilogramów i cm.Skóra kurczy się wolniej i to bezdyskusyjnie.Mysle-obawiam się że coś nam zostanie.Niewiele ale będzie coś w rodzaju rozlanego,zaschniętego wosku.Tak to widzę.Taki celulit.....Nie fajny.Chciał bym i obym się mylił.
dodał odpowiedź 6 marca 2016 17:22
Witaj Michal , Wracajac do oponki i zawartego pod nim tluszczu trzewnego ,jest kilka sposobow by sie go pozbyc. By tego dokonac potrzebna jest jedna rzecz konsekwencja . Ja osobiscie od kiedy zwolnilem sie z pracy na nocne zmieny ,po ktorych pozostala mi opona zmienilem swoj styl zycia . Pozbywam sie jej powoli , tluszcz trzewny rozpuszcza sie najdluzej i tylko determinacja i konsekwencja mozna sie go pozbyc. Oto kilka z tych sposobow -- 1 - Wybieraj mniej przetworzona zywnosc , co to oznacza , to ze kazda zywnosc jest przetworzona. Zwykle przekrojenie marchewki albo ugotowanie kawalka brokulu na parze oznacza, ze jedzenie zostalo przetworzone. Gotowanie, puszkowanie, zamrazanie, krojenie w plasterki i krojenie w kostki to popularne metody przetwarzania zywnosci. Czyli jesz te najmniej przetwozone --pozbywasz sie tych gotowych potraw lub dan ---czyli twoich nieszczesnych sosow, nawet jesli niebiansko smakuja , chleba -czyba ze pieczesz je sam np. z kaszy gryczanej . 2 -Jesli niejest to posilek potreingowy to pozbadz sie z menu produktow ktore zawieraja cukry proste np. ziemniaki , makarony , owoce jak pomarancza , mandarynka ,itp .Dlaczego , tlumacze- im bardziej gwaltowny jest wzrost poziomu glukozy we krwi po posilku, tym wieksze jest uwalnianie insuliny, ktora prowadzi do naglego spadku poziomu glukozy do wartosci nawet nizszych niz te z wyjscia. Ma to dwie konsekwencje: pierwsza to ze wiele z glukozy nie jest uzyta od razu, a nadmiar jej gromadzi sie w postaci tluszczu w tkance tluszczowej : druga to ze zbyt szybki powrot do niskiego poziomu glukozy stanowi dla organizmu sygnal ze zabraknie paliwa, czego nastpstwem jest pobydzenie uczucia apetytu, co skutkuje dalszym wchlanianie pokarmu- ...mam nadzieje ze nie podjadasz miedzy posilkami. 3 - Jesli chcesz zubic oponke to 00 alkocholu - nawet piweczka . 4 - Suplementacja witamina wapniem najlepiej z witamina D3 + K2 mk7 . Wapn i D3 pomagaja w gospodarce tluszczowej , czym wiekszy deficyt tym gorsze rezultaty w redykcji tkanki tluszczowej . K2 sluzy do transportowania wapnia do kosci . 5 - Do posilkow dodawaj w odpowiedniej proporcji tluszcze nienasycone jak oliwka z oliwek dobrej jakosci , oliwa z lnu ,olej rzepakowy -- jeden warunek spozywasz je na surowo , te tluszcze podczas spalania podnosza metabolizm co ulatwia spoalanie pokarmu . Potrawy robisz na parze lub na patelni nieprzywierajacej pod przykryciem z dodatkiem wody. 6 - no i ostatna propozycja , jak juz ci wspomnialem o treningu wytrzymalosciowym z bardzo intensywnym treningiem interwałowym (HIIT) prowadzi on do pozytywnych adaptacji metabolicznych w miesniach szkieletowych, dzieki czemu tluszcz ulega rozkladowi. To moja propozycja . Dluga ale mysle ze szczegulowa ...
dodał komentarz 6 marca 2016 17:35
Przerażasz mnie.... wyluzuj trochę. Nie jestem kulturystą... chłopaki z WK mówią jedz co chcesz wyglądaj jak chcesz i mają ekstra sylwetki . Pan Karmowski na filmikach też zawsze powtarza żeby nie popadać w paranoje, nie jesteśmy kulturystami i nic nam się nie stanie jeżeli troche oszukamy. Co do oponki i alkoholu.... Z tego co wiem tłuszcz jest spalany równomiernie na całym ciele więc poza tym że alkohol zwyczajnie przeszkadza w diecie to nie ma on raczej wpływu na to że brzuch ci zostanie a będziesz miał bocianie nogi.... ale bez paranoi ... gotowanie to przetwarzanie... nie jestem koniem żeby wpieprzać samą surową trawę xDDD
dodał odpowiedź 6 marca 2016 18:29
Michal ,..... dopuki nie zaczolem pracowac w sluzbie zdrowia doputy niezdawalem sobie z ogromu problemow jakie spotykaja ludzi w roznym wieku . Ja do 40 -tki tez tak myslalem . Powiem Ci tylko jedno , od kiedy (moze w sposob drastyczny) zwolnilem wiele produktow z mojego menu , przestalem chorowac . Od 4 lat zapomnialem co to przeziembienie , grypa ,zapalenie gardla , angina itp. Nie ima mnie sie nic . Dlatego mowie ze wiele produktow zostawia slad ktory predzej czy pozniej da o sobie znac w ten czy inny sposob. Ja nikogo nie strasze , kazdy jest wyposazony w tz. wolna wole ,czyli robisz co chcesz . jestes czlowiekiem wolnym ... prawda ?. Pozdrawiam i zycze samych sukcesow ....
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie