Zadaj pytanie
17 lipca 2018 14:52

Czy zasmażki są zdrowe ?

Robilam obiad indyk z pieczarkami duszony w mleku a nastepnie dodalam do tego 3 lyzeczki mąki pszennej.Czy ta forma jest zdrowa? można jeść je raz na jakiś czas lub zamienić mąkę pszenna na inną zdrowszą?
2367
0

Witaj

Oczywiście zasmażki możesz stosować, ale musisz uwzględniać zawarte w zasmażce makroskładniki w dobowym bilansie. Trzy łyżki mąki białej to około 25 g węglowodanów. Poza tym biała mąka z zasmażki może podnieść indeks glikemiczny (GI) całego posiłku przyczyniając się do znacznego wzrostu glikemii (pozimu cukru), co może stymulować odkładanie tkanki tłuszczowej. Lepiej na pewno użyć mąki razowej (im wyższy typ, tym większa zawartość błonnika), która z uwagi na większą ilość błonnika posiada niższy GI.

 

Zdrowszą alternatywą będzie przyrządzanie sosów np. na bazie przecierów pomidorowych z dodatkiem jogurtu naturalnego, oliwy i ulubionych ziół.

 

Życzę dietetycznej fantazji w kuchni:)

Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie