Zadaj pytanie
20 stycznia 2014 20:57

pomocy przy diecie IF na redukcji

Witam Sredecznie.
Jeżeli istnieje taka możliwość chciałbym poprosić, żeby moje pytanie trafiło do p. Michała Karmowskiego, dziekuję.

Jestem nowym użytkownikiem serwisu zapytaj trenera i potrzebuje pomocy przy diecie IF.
Jestem ektomorfikiem i potrzebuję zreduktować i zrzucić wagę, wiem, że okres jest taki sobie na ten cel i nie ma co liczyć na spektakularne efekty, że optymalniejsze byłoby budowanie masy ale chcę najpierw to bo już mi pewne rzeczy doskwierają i przeszkadzają...
Obliczylem sobie zapotrzebowanie kaloryczne i odjalem 500kcal. A obliczyłem je w następujący sposób: (zaczerpnąłem to od warszawskich kaksów z którymi spotkał sie Pan w Sopocie i wspólnie trenowaliście)
waga ciała: 84 pomnożyć przez 24 i pomnożyć przez aktywność u mnie 1,2 ponieważ pracuję siedząco praktycznie i do tego trening trzy razy w tygodniu od 20:30 – 22 i ostatnie 30min bieżni, na razie będzie szybko chód z ustawieniem prędkości na bieżni około 6 7 km/h.
Więc wychodzi mi 2419, więc na razie dążmy do 2000kcal ? Obciąłem 419kcal.
Wybrałem diete IF ponieważ chcę tego spróbować a nie ukrywam, że przy mojej pracy też mi łatwiej w ten sposób sie żywić.
Chciałbym zapytać jak to wszystko połączyć by jak najlepiej to wszystko wykorzystywać ?
Kiedy jeść, kiedy wstawić okno jedzenie jeżeli trening będzie późnym wieczorem ?
Jak dobrać proporcje W/B/T w diecie i poprosiłbym o przy okazji podanie najważniejszych źródeł W/B/T – skąd je czerpać; bo dla Pana to akurat sekunda myślenia z tą wiedzą jaką Pan posiada.
Chciałbym to wszystko tak rozplanować by jak najlepiej ułożyć i wykorzystać potencjał i możliwości mojego organizmu pod względem anabolizmu, hormonów i wszystkiego co sie w nas dzieje i zachodzi.
To na razie tylko takie pytanie, kolejne bedzie zapewne o trening, jak go dobrać pod siebie i jak ulożyć by osiagnąc na chwile obecną jak najlepsze rezultaty.
Panie Michale, wiem jak wiele ma Pan pracy i odpisywania, ale może znajdzie gdzieś Pan chwilę czasu i na mój problem i pomoc mi za co będę bardzo wdzięczny.
Śledzę Pana poczynania na youtube na MD oraz zapytaj trenera i wiem jak wiele ma Pan pracy, ale nie ukrywam, ze potrzebuję pomocy tak doświadczonej osoby jaką jest Pan, dlatego też zwracam się z proźbą do Pana o pomoc.
Z góry raz jeszcze serdecznie dziękuję.
Serdecznie pozdrawiam, Marcin.
2134
6
dodał odpowiedź 20 stycznia 2014 21:36
Okno ustaw sobię na 8 godzin. Jeżeli trening jest późnym wieczorem to zjedz jeden lub dwa małe posiłki przed treningiem, np. pierwszy o 17, drugi o 19, trening o tej 20:30 a ostatni posiłek gdzie umieścisz większość kalorii zjesz przed 23. Dopasuj to przede wszystkim pod siebie. Zacznij od kaloryczności na poziomie Twojego zera, czyli jak obliczyłeś 2419 (możesz dać 2500kcal) i zobacz po dwóch tygodniach jak to wygląda, jeżeli idzie wszystko w dobrym kierunku to zostaw, jeżeli nie idzie to odejmij 100-200kcal. W wielu pytaniach na tym portalu 'Specjalista' opisuje co jeść, wystarczy poszukać
dodał odpowiedź 20 stycznia 2014 21:39
WARZYWA Warzywa dodajemy do każdego posiłku, prócz okołotreningowych. Są one konieczne, utrzymują odpowiednią równowagę kwasowo-zasadową, zapychają – czyli zajmują w żołądku dużo miejsca nie dając w zamian wiele energii, oraz dostarczają witamin.
dodał odpowiedź 20 stycznia 2014 21:39
TŁUSZCZE Tłuszcze są bardzo ważne dla funkcjonowania naszego organizmu. Są między innymi źródłem energii, utrzymują w odpowiednim stanie nasz układ sercowo-naczyniowy czy układ hormonalny itp. Powinniśmy też wiedzieć, że odpowiedni stosunek kwasów tłuszczowych omega-3 do omega-6 jest co najmniej 1 do 4. Źródłami tłuszczy są: * tłuste ryby morskie - to bogactwo dlugołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (DHA i EPA). - tran – jeśli nie jesteśmy w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości tego tłuszczu z ryb. Tran jest numerem 1 na mojej liście suplementów. - omega-3 – j.w. * orzechy - włoskie, brazylijskie, migdały – polecam szczególnie ze względu na zawartość kwasu alfa-linolenowego, który podbija nam zawartość omega-3 ze względu na ciągły deficyt tego w diecie. * oleje - lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek Oleje i orzechy są źródłem roślinnych steroli które również mają wpływ na układ sercowo-naczyniowy i poziom cholesterolu. Tłuszcze dodajemy do każdego posiłku prócz okołotreningowych.
dodał odpowiedź 20 stycznia 2014 21:39
BIAŁKA Stałe dostarczanie białka jest bardzo ważne, ze względu na to iż nasz organizm nie potrafi ich syntezować. Źródłami białka są: * jajka - jajka jadamy najczęściej na śniadanie, czasem w ciągu dnia. Nie wyrzucamy żółtek, bo są one zbyt wartościowe. * mięsa - drób (kurczak, indyk) – ze względu na sporą zawartość białka przy jednoczesnej niskiej zawartości tłuszczu - wołowina – bardziej wartościowe mięso od drobiu, warto czasem włączać wołowinę do jadłospisu - wieprzowina – szczególnie te chude części – schab, szynka, czasem można też włączyć do diety karkówkę, wieprzowina jest najbardziej kalorycznym mięsem ze względu na zawartość tłuszczu. * ryby - ryby jadamy bez względu na zawartość tłuszczu, tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela to poza białkiem bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Warto więc jeść ryby chude jak i tłuste. * owoce morza - krewetki, małże… Białka z mięs i ryb wchłaniają się dużo szybciej niż białka z jaj. W ciągu dnia, kiedy jesteśmy aktywni jest to dość istotne. Więc te źródła białka powinniśmy spożywać w ciągu dnia. * twarogi - twarogi jadamy jedynie na noc. To jedyna pora kiedy zastosowanie ma białko o takich właściwościach jak długi czas wchłaniania. Nie jemy 8 godzin, więc potrzebna jest odpowiednia pula aminokwasów przez długi czas. Twaróg jadamy półtłusty, jest mniej przetworzony od chudego.
dodał odpowiedź 20 stycznia 2014 21:40
WĘGLOWODANY Węglowodany są bardzo dobrym źródłem energii, ale nie koniecznie potrzebnym w ciągu dnia. Więc dodajemy je okołotreningowo, ewentualnie do pierwszego posiłku. Źródłami węglowodanów są: * nasiona - kasze, brązowy ryż, ciemne makarony, płatki owsiane, razowe pieczywo - biały ryż, ziemniaki – dozwolone tylko po treningu. - miód – naturalne źródło cukrów prostych – glukozy i fruktozy - owoce – źródło fruktozy
dodał odpowiedź 20 stycznia 2014 21:41
jezeli beidzesz mial juz zapotrzebowanie kcal po odjeciu mnozysz kalorie razy (bialka) czyli 0,3/ 4, mnozysz kalorie razy (wegle) czyli 0,5/4 oraz mnozysz te kalorie razy (tluszcze) czyli 0,2\9 i wyjdzie ci w gramach co ile ;)
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie