GAINERY → Czy warto stosować te odżywki?
Gainer to odżywka węglowodanowo – białkowa zaprojektowana z myślą o osobach dążących do zwiększenia masy ciała
Ważne: Gainery zawierają średnio 10 – 30 % białka. Odżywki te rekomendowane są osobom dążącym do zwiększenia masy mięśniowej.
Gdybyśmy mieli w telegraficznym skrócie określić podstawowe zalecenia dietetyczne dla osób szczupłych, które pragną zwiększyć masę ciała, to na każdą spożywaną część białka powinny przypadać 3 – 4 części węglowodanów. Sztandarowy gainer zawiera 10 - 30% procent białka, reszta to węglowodany z niewielką domieszką zdrowych tłuszczy. Występująca w gainerach proporcja jest zgodna z ogólnymi zaleceniami dietetycznymi dla osób szczupłych w okresie budowania masy mięśniowej.
Gainer stanowi zbilansowany, pełnowartościowy posiłek zastępczy. Jeżeli już nie wyobrażasz sobie spożycia kolejnej porcji ryżu z kurczakiem możesz zamienić go na porcję gainera, który charakteryzuje się skrupulatnie dobranym stosunkiem białka do węglowodanów oraz jest łatwo absorbowany przez ustrój.
Gainer to porcja łatwo przyswajalnego pożywienia
Ważne: Płynna postać gainera czyni go łatwo przyswajalnym pokarmem, na absorpcję którego organizm ponosi mniejsze wydatki energetyczne.
Gdy dążymy do zwiększenia masy mięśniowej na każdym kroku powinniśmy szukać oszczędności kalorycznych i ograniczać zbędne wydatki energetyczne. Każda nadwyżka energetyczna powinna bowiem zostać wykorzystana na poczet budowania masy mięśniowej. Płynna konsystencja gainera to ogromne ułatwienie trawienia dla organizmu. Pokarmy w takiej formie dużo szybciej pokonują układ pokarmowy i są krótszym czasie absorbowane. Łatwość ich spożywania powoduje, że możliwe staje się spożywanie nawet 6 posiłków na przestrzeni dnia.
Gainery pomagają utrzymać pożądaną częstotliwość spożywania posiłków
W okresie budowania masy mięśniowej jesteśmy wręcz skazani na spożywanie 5-6 zbilansowanych posiłków. Często jest tak, że nie mamy czasu na żmudne przygotowania kulinarne, albo czujemy, że poprzedni posiłek jeszcze nam ciąży na żołądku, stąd nie mamy ochoty na konsumpcję kolejnego. Porcja gainera jest łatwa w przygotowaniu, stąd możemy ją spożyć dosłownie wszędzie. Poza tym dzięki płynnej konsystencji gainera jesteśmy w stanie dostarczyć do organizmu więcej kalorii bez niebezpieczeństwa zbytniego obciążania żołądka. Pamiętaj, mięśnie w okresie budowania masy mięśniowej to 24 – godziny plac budowy, na który muszą być dostarczane regularnie porcje białka, węglowodanów i tłuszczu.
Gainer to szybka opcja na posiłek przedtreningowy oraz bardzo pożądany posiłek potreningowy
Czasem jest tak, że masz zaplanowany trening, ale w natłoku obowiązków, dosłownie na 30 minut przed przypominasz sobie o nim. Pójście na trening bez odpowiedniego przygotowania w postaci posiłku to na pewno nie jest dobry pomysł, gdyż wówczas mięśnie najpewniej padną ofiarą katabolizmu. W takiej sytuacji powinniśmy spożyć łatwo przyswajalny, najlepiej płynny, posiłek, który nie będzie zalegał w żołądku i zostanie w szybkim tempie przyswojony. Jest to idealna pora na gainera, który wyposaży mięśnie w energię, jakiej potrzebują aby sprostać trudom treningu.
Porcja gainera to także doskonała propozycja pożywienia potreningowego. Organizm po wysiłku ukierunkowany jest na regenerację, która w sprzyjających warunkach może prowadzić do anabolizmu. Wówczas wysoce niepożądane jest męczenie ustroju ciężkostrawnym pożywieniem. Płynna postać gainera, zawarte w nim pełnowartościowe białko i wysokiej jakości węglowodany zapewnią sprawną regenerację powysiłkową mięśni. Niska zawartość tłuszczu w gainerze to bardzo pożądana cecha po treningu. Nadmierna ilość tłuszczu w tej newralgicznej porze mogłaby zakłócać mięśniową absorpcję węglowodanów. Gainer to szybki posiłek, ale w żadnym przypadku nie puste kalorie, ale kalorie, które wspomagać będą budowanie masy mięśniowej.
Gainer to nie puste kalorie, ale kalorie prawidłowo zbilansowane
Ważne: Decydując się na gainer zwracaj uwagę na komponenty białkowe i węglowodanowe. Wybieraj te, których skład opiera się na pełnowartościowym białku i węglowodanach o zróżnicowanym czasie wchłaniania.
Dobrej jakości gainer powinien zawierać wysokiej klasy komponenty węglowodanowe i białkowe. Stanowczo odradzam gainery, w których dominują cukry proste jak glukoza, fruktoza czy sacharoza. Ich nadmierna ilość prowadzić może tylko do nadmiernego magazynowania tkanki tłuszczowej oraz niebezpiecznych wahań poziomu cukru. Dobre komponenty węglowodanowe to np.: maltodekstryny, vitargo. Pożądane jest aby odżywka typu gainer zawierała mieszankę węglowodanów o różnym czasie wchłaniania w organizmie, co zapewni stabilne zapatrywanie mięśni w energię przez 2-3 godziny. Bardziej proste postacie węglowodanów w gainerze (glukoza, maltodekstryny) pozwolą na szybszy dopływ energii do mięśni. Złożone węglowodany jak skrobia czy vitargo będą zapatrywać mięśnie w późniejszym czasie
Podejrzanie niska cena wielu gainerów wynika zazwyczaj z ich składu. Najczęściej za pozornie atrakcyjną ceną idą słabej jakości składniki białkowe jak np. niepełnowartościowe białka roślinne. Standardowy gainer zawiera średnio 15 – 20 % białka i zawsze powinny to być proteiny najwyższej jakości. Wysoce rekomendowane będą gainery, których białkowa cześć składu opiera się na takich pełnowartościowych białkach jak białka mleka, szczególnie serwatkowe.