Kwasy omega 3 vs kwasy omega 6
Właściwie zbilansowana dieta jest istotna zarówno dla efektów sylwetkowych, jak i naszego zdrowia. Planując ją powinno się zwracać uwagę również na stosunek kwasów tłuszczowych omega 3 oraz omega 6.
Kwasy omega 3 vs kwasy omega 6
Rola kwasów Omega 3
Omega 3 zaliczane jest do tak zwanych zdrowych kwasów tłuszczowych. Ich zadaniem jest wspierać optymalną kondycję zarówno zdrowotną, jak i umysłową. Owe kwasy mogą też pełnić rolę immunomodulacyjną, co sprowadza się do sprawniejszej odpowiedzi odpornościowej względem niektórych, niekorzystnych dla zdrowia patogenów. Wspomniana odpowiedź immunologiczna jest poniekąd warunkowana dostępnością właśnie omega 3. Ponadto kwasy tłuszczowe tego typu mają niebagatelne znaczenie, jeśli chodzi o kształtowanie sylwetki. Mogą wspierać zarówno budowanie masy mięśniowej, jak też efektywne pozbywanie się nadmiernie zmagazynowanej tkanki tłuszczowej.
Stosunek Omega 3 do Omega 6
Statystycznie rzecz ujmując, człowiek dostarcza do organizmu znacznie większe ilości kwasów omega 6, aniżeli omega 3. Odnotowuje się zatem zbyt niskie spożycie tych drugich, co zaburza ich wzajemny stosunek, negatywnie rzutując na stan organizmu. Do omega 6 zaliczamy głównie kwas arachidonowy (ARA), linolowy (LA), gamma linolenowy (GLA). Część źródeł podaje nawet, że zbyt wysokie spożycie omega 6 przy jednocześnie zbyt niskiej dostępności omega 3 może przyczyniać się do przyspieszenia rozwoju menopauzy u kobiet. Wszystkie elementy muszą być dostarczane z umiarem, ale przy zachowaniu określonych norm, uwzględnieniem zależności czy utrzymaniu stosunku między różnymi składnikami. Przykładowo, kwas ARA wchodzi w skład wielu błon komórkowych organizmu. Z drugiej strony, znaczna przewaga omega 6 nad omega 3 może ogromnie obniżać pozytywne właściwości tych drugich.
Ryzyko zachwiania stosunku Omega 6 do Omega 3
Kwasy tłuszczowe zaliczane do omega 6 biorą udział w wytwarzaniu niektórych substancji o charakterze prozapalnym. Z kolei omega 3 uczestniczą w przemianach, w których dochodzi do wytwarzania związków przeciwzapalnych. Znaczna i utrzymująca się przewaga omega 6 może przyczyniać się do nasilenia ryzyka występowania wielu groźnych chorób, takich jak cukrzyca czy problemy neurodegeneracyjne. Obie grupy kwasów tłuszczowych są nam przydatne dla właściwego funkcjonowania, niemniej jednak należy zachować między nimi odpowiednie proporcje.