Zadaj pytanie

Dieta Low Carb - czyli ograniczamy węglowodany

Witam, w tym artykule krótko przedstawię dietę, która bazuje głównie na tłuszczach, minimalizując spożycie węglowodanów.

Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez węglowodanów, bojąc się zarówno o spadki masy mięśniowej jak i o efekty zdrowotne na skutek obniżenia poziomu spożywanych węglowodanów a zwiększenia ilości tłuszczy. Postaram się jasno i rzetelnie pokazać jak bardzo bezpieczną i skuteczną w walce z tkanką tłuszczową jest dieta nisko węglowodanowa.

9984
1

małobildieta low carb OGRANICZAMY WĘGLOWODANY

Początek, czyli o co tutaj chodzi?

Najpierw określimy ile tak naprawdę oznacza „niska" wartość węglowodanów spożywanych w ciągu dnia. Przyjmuje się, że jest to dzienna dawka oscylująca w granicach 150g. Niektóre źródła podają, iż w dni treningowe i przy dużej aktywności w ciągu dnia można tę granicę podnieść do poziomu 220g dziennie, jednakże nie przekraczajmy jej i nawet starajmy się nie przekraczać 200g węglowodanów dziennie. 

Najczęstszą przyczyną rezygnacji z diety typu low carb jest występujący u większości spadek energii w ciągu dnia. Nie jest to nic dziwnego, biorą pod uwagę, że glukoza jest podstawowym paliwem dla mózgu. Ale tutaj właśnie należy podkreślić, iż tłuszcze również stanowią o wartości energetycznej. Potrzeba czasu aby organizm nauczył się czerpać energię z tłuszczu, których to posiada wielkie pokłady. Możliwe jest jak najbardziej czerpanie energii z tych zapasów tłuszczu, jednakże trwa to dłużej, zwłaszcza na samym początku diety low carb. 
Pamiętajmy również o tym, iż komórki skóry i mięsni są zdolne do konwertowania aminokwasów (glutamina, alanina, leucyna) w cukier. 

Prostym i szybkim sposobem na dostarczenie odpowiedniej ilości białka w ciągu dnia są odżywki białkowe, takie jak Perfect Whey Protein i Ultimate Protein w ciągu dnia oraz Nitroprogen i Night Protein Blend na noc. 

Udowodniono, iż obniżone spożycie węglowodanów (do 150g dziennie) wraz z dostarczeniem do organizmu wysokich dawek leucyny (zawartej m.in. w odżywkach białkowych) wspomaga obniżenie wagi ciała, metabolizm cukru we krwi a także zapobiega utratom tkanki mięśniowej na diecie low carb.

Leucyna dodatkowo wspomaga „działanie" insuliny, co za tym idzie pomaga utrzymać tkankę mięśniową oraz transportować glukozę do mięśni jako źródło paliwa. Na diecie low carb i przy wyższym spożyciu białka utrata wagi ciała wiąże się przede wszystkim ze spadkiem poziomu tkanki tłuszczowej i zachowaniem masy mięśniowej. Bogata w białko i co za tym idzie w leucynę dieta wspomaga formowanie HDL (dobry cholesterol) i obniża poziom trójglicerydów (zły cholesterol), co pomaga mózgowi dostosować się szybciej do niższej kaloryczności diety.

Rola warzyw i owoców na diecie L-C

Zwiększone spożycie białka w diecie wiąże się z koniecznością utrzymywania równowagi kwasowo-zasadowej organizmu.Wiele produktów przez Nas spożywanych jest zakwaszająca - jajka, mięso, sery, ryż czy też makaron. Większość produktów , które są skutkiem przemiany materii to kwasy, należy zatem zadbać o odpowiednie spożycie produktów alkalizujących, czyli takich, które będą regulowały pracę organizmu i go oczyszczały. Do produktów alkalizujących zalicza się m.in.
- brokuły 
- ogórek zielony 
- buraki 
- satała 
- pomidor 
- jabłka 
- ziemniaki 
- żurawina 

Skutkiem zakwaszenia organizmu jest m.in. stan katabolizmu, na skutek złego funkcjonowania układu krążenia, oddechowego i moczowego, obniżenie sprawności umysłowej, problemy z koncentracją. Dlatego pamiętajmy, aby w każdym posiłku, o ile to możliwe, spożywać warzywa i owoce. 

Ważna też jest dodatkowa suplementacji, zwłaszcza witaminami i minerałami. Porcja Multi Pack 36 i Mega Mineral zapewnia odpowiednią podaż witamin i minerałów. Możliwe też jest skorzystanie z produktów zawierających te i jeszcze inne prozdrowotne substancje (jak kwas Omega-3 czy spirulina) zawarte w jedną całośc, tutaj oferujemy kompleksowy preparat -Vital X Pack

Przez pierwsze dni redukcji bądź po prostu odżywiania się zgodnie z zasadą low carb zaleca się aby spożywać nie więcej niż20-30g węglowodanów dziennie. Ma to na celu nauczenie organizmu korzystania ze źródeł energii w postaci tłuszczy. W późniejszym etapie można podnieść spożycie węglowodanów do wartości 150g dziennie. Można dodatkowo użyć oleju MCTjako źródła energii przed treningiem, nie wliczając już tego do dziennego bilansu. 

Jak obliczyć poszczególne wartości makroskładników?

Przystępując do ułożenia przykładowego jadłospisu należy obliczyć ile gramów białka, węglowodanów i tłuszczy powinniśmy spożywać. Zakładając, że dieta low carb ukierunkowana jest na redukcję tkanki tłuszczowej przyjmijmy następujące wartości: 

- obliczamy dzienne zapotrzebowanie kaloryczne 
- podaż białka to 1,5-2g białka na 1kg masy ciała 
- podaż węglowodanów wynosi max 150g (w początkowym etapie max 30g) 
- reszta zapotrzebowania to tłuszcz 

Zakładając, że Nasze zapotrzebowanie kcal to 2000kcal (waga ciała ok. 80kg - PRZYKŁAD) powinniśmy spożywać: 
-160g białka (2gx80kg) = 640kcal 
- 30g węglowodanów = 120kcal 
- 137g tłuszczu (2000-(640+120))/9 = 1240kcal 

Przykładowy rozkład posiłków prezentuje się następująco: 
Posiłek nr 1
Jajecznica 
Pomidor, sałata 
Boczek 
2g Omegi-3 

Posiłek nr 2
Karkówka, schab 
Brokuły 
Oliwa z oliwek 

Posiłek nr 3
Karkówka, kurczak 
Brokuły, ogórek 
Orzechy włoskie 

Po treningu
Odżywka białkowa 
Owoc 

Posiłek nr 4
Kurczak, schab 
Szpinak 
oliwa z oliwek 

Posiłek nr 5
Łosoś wędzony 
Ogórek 
2g Omegi-3 

Pokrótce przedstawiłem główne założenia i charakter diety low carb. W zgodnej opinii wielu osób, uchodzi ona za jedną z najskuteczniejszych diet redukcyjnych. Jest prosta i przede wszystkim zdrowa. Niska podaż węglowodanów nie niesie za sobą zagrożeń dla zdrowia, pamiętajmy jedynie o tym aby nie przekraczać ogólnie przyjętych norm ilościowych co do spożywanych węglowodanów oraz nie zapominajmy o warzywach. Gdy wszystkie te punkty zostaną spełnione, wówczas redukcja będzie przebiegała bezboleśnie i będzie bardzo efektywna. 

Chcę dodać na koniec, iż artykuł ten powstał z myślą o WSZYSTKICH chcących zrzucić zbędne kilogramy. Nie jest to artykuł przeznaczony dla osób ćwiczących, które chcą "szlifować" formę startową i dochodzić do bardzo niskiego BF'u. Jest to jedynie post informacyjny, które opisuje główne założenia i prawidłowości odżywiania na zasadzie low-carb. 

Oceń treść:
(0 głosów)
dodał odpowiedź 5 marca 2014 10:00
Czy przy wyliczaniu zapotrzebowania kalorycznego brać pod uwagę jeszcze wiek, intensywność częstotliwość treningów? Czy przyjmujemy w/g przykładu te 2000 kcal na 80 kg?
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie