Zadaj pytanie

Aminokwasy - proste czy BCAA

Witam , mam chcialbym sie dowiedziec czym sie roznia aminokwasy proste od bcaa , ktore sa skuteczniejsze i lepsze i jakie polecacie w przystepnych cenach
2610
1

Witaj,

 

        Białka są zbudowane z aminokwasów połączonych ze sobą wiązaniami peptydowymi. Aminokwasy z punktu widzenia biochemii możemy podzielić na protogenne (budulcowe), czyli te, które tworzą ludzkie białka ustrojowe oraz nieprotogenne (niebudulcowe), czyli te, które – nie będąc składnikami białek – pełnią w organizmie rozliczne funkcje regulacyjne.
Aminokwasy protogenne z kolei możemy podzielić na egzogenne, czyli te, które
nie mogą być utworzone w organizmie człowieka i muszą być koniecznie dostarczone w
pożywieniu, oraz endogenne, czyli te, które są wytwarzane w ustroju człowieka.
O ile aminokwasy egzogenne są używane głównie do budowy białek mięśniowych i
innych tworzących ciało człowieka, to niedoceniane aminokwasy endogenne są
niejednokrotnie wykorzystywane do budowy białek regulatorowych, transportowych,
enzymów oraz innych białek, wiążących szkodliwe związki organiczne, powstałe podczas
przemiany materii.
          Dlatego też w dniach wzmożonego wysiłku treningowego w składzie stosowanego
hydrolizatu aminokwasowego w tabletkach powinny się znaleźć zarówno aminokwasy
egzogenne, jak i endogenne.
        Stosowanie czystych form aminokwasów i peptydów w tabletkach zapewnia nam,
poza dodatnim bilansem azotowym, również swoistą nadkompensację syntezy białek. Tak
więc produkty te możemy zaliczyć do suplementów o silnym działaniu anabolicznym.

Stosowanie:
- Jednorazowo w ilości nieprzekraczającej 12g:
- Zaraz po przebudzeniu
- Przed treningiem
- Zaraz po treningu
- Przed snem

    BCAA to trzy z ośmiu aminokwasów niezbędnych, czyli takich, których organizm nie potrafi sam syntetyzować. Nalezą do nich: Leucyna, izoleucyna i walina. Z uwagi na strukturę te aminokwasy rozgałęzione nie rozpuszczają się zbyt dobrze w wodzie i ograniczają rozpuszczalność wielu mieszanek rożnych aminokwasów.

   BCAA potrzebne są w organizmie do syntezy prawie wszystkich białek. Około 35% mięśni składa się z aminokwasów rozgałęzionych. Podczas, gdy większość aminokwasów ulega przemianom metabolicznym w wątrobie, BCAA wykorzystywane są bezpośrednio w mięśniach. Biorą czynny udział w transporcie związków energetycznych i azotu pomiędzy mięśniami i wątroba, przy czym są przekształcane odwracalnie w odpowiednie ketokwasy. BCAA są uwalniane w organizmie głownie przez mięśnie szkieletowe. Ich szkielet wykorzystywany jest jako źródło energii, natomiast grupa aminową w procesie transaminacji wykorzystywana jest do tworzenia aminokwasu L-alaniny. L-alanina transportowana jest do wątroby i tam przekształcana w glukozę. Następnie glukoza zostaje z powrotem odtransportowany do mięśni szkieletowych. Proces ten nazwany został cyklem glukozo-alaninowym.

    Podczas wysiłku fizycznego, w organizmie powstaje niedobór energii,motory prowadzi do zwiększonej redukcji L-Leucyny. W przypadku braku suplementacji BCAA większa cześć wykorzystywanej L-Leucyny zostaje uzyskana w wyniku degradacji własnych białek. Podobna sytuacje mamy w przypadku osób, które łącza trening siłowy z dieta o niskiej zawartości wody i węglowodanów. W takim przypadku potrzebne są alternatywne źródła energii, aby jej produkcja nie musiała się odbywać przy udziale tkanki mięśniowej.

    BCAA należy zawsze spożywać w odpowiednim wzajemnym stosunku, który powinien wynosić: L-Leucyna 1,1: L-izoleucyna 0,7: l-walina 0,8.

    Optymalna dawka BCAA zależy od intensywności i objętości treningów i waha się od 5-20g dziennie. Większość specjalistów zaleca spożycie tych aminokwasów w ilości 1-2g na każde 10 kg m.c.

dodał odpowiedź 21 grudnia 2014 10:14
Aminokwasy proste to głównie związki organiczne, które charakteryzują się jednoczesną obecnością zarówno grup karboksylowych i aminowych. Do białek wchodzą jedynie 22 aminokwasy spośród setek jakie istnieją: glicyna, lizyna, alanina, seryna, cysteina, walina, leucyna, izoleucyna, metionina, treonina, prolina, arginina, tryptofan, histydyna, tyrozyna, fenyloalanina, glutamina, kwas glutaminowy, aspargina i kwas asparginowy. Aminokwasy rozgłałęzione to trzy aminokwasy: leucyna, izoleucyna, walina. Zwykle są one stosowane jako środek obniżający katabolizm mięśni, co pozwala na szybszą ich regenerację po wysiłku.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie