Podroby: Czy warto wprowadzać je do diety? Jeśli tak to które byłyby najbardziej wartościowe? Jeśli nie to co zatem stanowi o ich "nieprzydatności"?
Witam,
moje pytanie dotyczy podrobów, czyli ogólnie rozumianych organów wewnętrznych zwierząt, tudzież innych części ich ciała, nie będących sensu stricto mięsem.
Za podrobami przemawia ich niska cena i - przynajmniej według mnie - duże walory smakowe.
Jednak...
- Jak to jest naprawdę z ich walorami zdrowotnymi i wartościami odżywczymi?
- Jakie organy i z jakich zwierząt byłyby najlepsze, a jakie niekoniecznie (nie ograniczając się tylko do następujących przykładów, ale np seca i np wątroby, z np drobiu czy np cielęce)?
- Jak plasują się względem innych produktów pochodzenia zwierzęcego?
- Kiedy ich ewentualne spożycie byłoby najbardziej wskazane, biorąc pod uwagę (w większej skali) okresy redukcji lub budowy masy, jak i (w skali mniejsze) okresy przed i po treningowe?
Pozdrawiam!
moje pytanie dotyczy podrobów, czyli ogólnie rozumianych organów wewnętrznych zwierząt, tudzież innych części ich ciała, nie będących sensu stricto mięsem.
Za podrobami przemawia ich niska cena i - przynajmniej według mnie - duże walory smakowe.
Jednak...
- Jak to jest naprawdę z ich walorami zdrowotnymi i wartościami odżywczymi?
- Jakie organy i z jakich zwierząt byłyby najlepsze, a jakie niekoniecznie (nie ograniczając się tylko do następujących przykładów, ale np seca i np wątroby, z np drobiu czy np cielęce)?
- Jak plasują się względem innych produktów pochodzenia zwierzęcego?
- Kiedy ich ewentualne spożycie byłoby najbardziej wskazane, biorąc pod uwagę (w większej skali) okresy redukcji lub budowy masy, jak i (w skali mniejsze) okresy przed i po treningowe?
Pozdrawiam!
1279
2
dodał odpowiedź 26 sierpnia 2015 07:16
Nie wnikając dokładnie co i jak to powiem Ci po krótce, że podroby OD CZASU DO CZASU są spoko opcją pod warunkiem, że nie są to podroby drobiowe (kurczaki są zbyt nawalone chemią). Mają sporo witamin i minerałów np wątróbka ale nie bazuj na nich. 1-2 posiłki na dwa -trzy dni to nie zaszkodzi :)
dodał odpowiedź 30 sierpnia 2015 10:18
Siemanko, polecam wątróbkę ( indyczą i wołową ) raz od czasu drobiową.