Zadaj pytanie
15 stycznia 2014 16:09

jak ułożyć poprawnie diete

mam problem z poprawnym ułożeniem diety przy redukcji, nie wiem jak sie za to zabrac prosze o jakieś wskazówki, od czego zacząć ?
771
4

Witamy,

przede wszystkim:

-      w diecie redukcynej ważne jest żeby jeść mniej, ale częściej (5-6 posiłków),

-      należy dziennie spożywać mniej kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie,

-      należy do treningów włączyć treningi cardio.

 

W diecie powinny znaleźć się przede wszystkim następujące produkty:

-       węglowodany złożone (ryż brązowy, makaron pełnoziarnisty, pieczywo pełnoziarniste, kasze);

-       białko: chude mięso drobiowe, jajka, sery, ryby;

-       zdrowe tłuszcze: orzechy włoskie, laskowe, brazylijskie, migdały, ryby, oliwa z oliwek, olej lniany, wiórki kokosowe;

-       warzywa: przede wszystkim brokuły, które poprzez ujemny bilans kaloryczny ułatwiają/przyspieszają odchudzanie, ale także szpinak, pomidory, cukinia i inne warzywa.

 

Każdy posiłek musi składać się z węglowodanów, białka, zdrowych tłuszczów oraz warzyw. Owoce także są wskazane, ale nie w późnych porach.

 

Posiłek przedtreningowy powinien być odpowiednio kaloryczny, aby dostarczyć energii na cały trening. W szczególności powinniśmy oprzeć się na węglowodanach złożonych, takich jak ryż brązowy, kasze, makaron pełnoziarnisty. Preferowane jest także chude mięso drobiowe, wołowe lub ryba i warzywa, zwłaszcza brokuły, szpinak lub inne wg uznania.

 

Ważne jest ustalenia swojego dziennego zapotrzebowania kalorycznego i w zależności od celu spożywanie więcej kalorii niż wynosi dzienne zapotrzebowanie (masa, siła) lub mniej (redukcja).

 

Kwestię obliczania zapotrzebowania kalorycznego omówił Michał Karmowski (2 pytanie):

https://www.youtube.com/watch?v=TtAANFmTowI

 

W przypadku dużej aktywności fizycznej można przyjąć następujący rozkład makroskładników:

-       węglowodany 50%,

-       białko 30%,

-       tłuszcze 20%.

 

Niemniej nie jest to jedyne rozwiązanie, można na przykład wyjść od podaży białka i  tak:

-       od wyliczonego zapotrzebowania kalorycznego uciąć równowartość białka w ilości 2g/kgmc,

-       następnie od tego odjąć podaż tłuszczów na poziomie 1g/kgmc,

-       reszta kalorii powinna pochodzić z węglowodanów.

 

Tymczasem zachęcamy do regularnego odwiedzania kanału Zapytaj Trenera (regularnie dodajemy nowe filmy):

https://www.youtube.com/ZapytajTrenera

http://www.zapytajtrenera.pl

dodał odpowiedź 15 stycznia 2014 17:14
1 . oblicz zapotrzebowanie kalorii,białka itp ( kfd.pl ) i odejmij lub dodaj ( -na redukcje + na mase ) 500 kalorii z każdym tygodniem odejmuj po 100-200 kalori ( razem z białkiem,tłuszczami itp ) jak chudniesz więcej niz 1 kg tyg to musisz to musisz dodać kalorie jeśli mniej niz 1 kg to odjąc kalorie żeby śrdenio na 1 tyg chudnąc 1 kg , 2 układasz 5 posiłków na każdy dzień w którch w sumie będzie twoje zapotrzebowanie . Pozdrawiam ;)
dodał odpowiedź 15 stycznia 2014 19:19
Ja tylko od Siebie Dodam ! Pamiętaj zeby jeść Każdego Dnia o Tej SAMEJ GODZINIE Posiłki !
dodał odpowiedź 15 stycznia 2014 20:40
dzięki Wam bardzo :)
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie