pytania

29 marca 2016 16:41

Witam.

Tłuste mięsko mam do obiadu ,zastanawiam się co zjadać na kolacje.
Czasem sobie można pozwolić na łososia lub inną rybkę ale wiadomo to drogi biznes.Makrela wędzona niby tania ale co dzień to też się odechce jest.Jajka głównie jadam na śniadanie więc raczej też odpadają na kolacje.
NIe chcę zapychać się twarogiem czy lekkimi serkami wiejskmi dlatego zastanawiam się na twarogiem homogenizowanym 7,5%tłuszczu wraz z odżywką białkowa i orzechami czy wiórkiem kokosowym ?
Czy to dobre rozwiązanie ?

26 czerwca 2014 12:04

Witajcie.

Drogą wstępu zaznaczam, iż propaguję naturalne budowanie ciała.

Ale do rzeczy- trafiłam niedawno na bloga, kultywującego dietę wysokotłuszczową (popartego licznymi publikacjami ZA). Wertując kolejne strony, wpisy kolejnych osób, które z nieudanych diet highcarb przerzuciły się na tłuszcze, narzucają się poniższe wnioski:

1. Nieważne, czy celem jest masa, czy redukcja- białko (głównie zwierzęce) i tłuszcz (jednonasycony>wielonasycony) powinny być w identycznej proporcji 1:1 (1,5-3g/kg), węglowodany natomiast- ograniczone do minimum (poniżej 100g, czyli low-carb non stop, głównie warzywa i owoce). Mimo, iż mózg posila się glukozą, to organizm sam potrafi ją zsyntetyzować- tylko kwestia czasu.

2. Dieta wysokowęglowodanowa (dajmy na to- masowa) powoduje zwiększanie się poziomu tkanki mięśniowej, ale także ilości tkanki tłuszczowej przez min. wzrost uwodnienia. Tkanka mięśniowa ma ograniczoną pojemność, więc reszta odłoży się w tłuszczowej, co nie wygląda estetycznie (przecież robiąc masę nie trzeba wyglądać jak potwór, nabity wodą, zalany niczym Atlantyda).
Nadmiar węglowodanów ogranicza anabolizm (spada poziom testosteronu i hormonu wzrostu)
Efektu takiego natomiast nie uzyska się będąc na diecie ze zwiększoną podażą tłuszczy.
Po co więc masować na węglach, skoro za moment będziemy je drastycznie obcinąć na redukcji i serwować organizmowi rozstrojenie hormonalne (insulina)?

Oczywiście jest to dla mnie jakiś tam radykalizm, zjadając łyżkę masła, czy miksowanie białka ze smalcem. Bardziej interesuje mnie wypośrodkowanie źródeł tłuszczy zwierzęcych i roślinnych.

Jak to wkońcu jest z dietą wysokotłuszczową?
Pozdrawiam.

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
23 listopada 2014 23:25

Chcę zrzucić zbędny tłuszcz, dowiedziałem się, że przyjmowanie większej ilości zdrowych tłuszczy a ograniczenie węgli pomoże mi w tym. Co sądzicie na ten temat ?

7 lutego 2016 00:59

Witam, aktualnie przechodzę na ostatnio popularną "anaboliczną dietę tłuszczową" i zastanawiam się jaką dobrać suplementację po treningu.
Czy na ketozie pożądany jest wyrzut insuliny po treningu?
Czy warto po treningu wypić WPC (które powoduje wyrzut insuliny), dodać do tego jakiegoś banana? Czy może tylko bcaa i poczekać na kolejny posiłek białkowo-tłuszczowy?

Pozdrawiam

25 marca 2016 20:25

Witajcie.

Przyznam że nie jestem przekonany do tej diety ale coraz więcej ludzi ją zachwala więc i ja chciałbym ją spróbować.

Co powinien wiedzieć ? Jakie produkty stosować? Przedewszystkim jakie mięso jesć ? Czy smażyć czy wybierać te tłuste?Jakie ?

Jeśli ktoś stosuję to chętnie wysłucham wskazówek

28 marca 2016 17:36

Witajcie ,jakie mięsko i w jakiej formie spożywać mięso ?
Mam olej kokosowy,ryżowy i oliwę.

Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie