Spirulina – 8 powodów, dla których warto ją stosować
Spirulina jest jednym z tych suplementów, które z powodzeniem można wykorzystać zarówno dla uzupełnienia diety, jak i wsparcia wysiłku fizycznego czy poprawy naszego zdrowia.
Dlaczego warto stosować spirulinę?
1. Spirulina jest przeważnie wybierana przez osoby, które preferują produkty pochodzenia roślinnego i wystrzegają się produktów zwierzęcych. Głównie jako uzupełnienie diety w składniki odżywcze. Cechuje się wszak stosunkowo wysoką zawartością białka, witaminy B12, żelaza czy beta karotenu. Staje się wobec tego dobrą alternatywą witaminowo – mineralną i dodatkiem białkowym przy dietach bezmięsnych.
2. Spirulina jest wykorzystywana z uwagi na swoje zdrowotne właściwości. Zawiera stosunkowo duże ilości gamma-linolenowego, który korzystnie wpływa na optymalizację profilu lipidowego i obniżanie cholesterolu. Ponadto, usprawnia metabolizm i poprawia odporność. Poleca się jej stosowanie również osobom chorym na cukrzycę.
3. Suplementacja nią może sprzyjać podnoszeniu poziomu niektórych istotnych dla przemian anabolicznych hormonów. Zgodnie z badaniami, dotyczy to poziomu testosteronu oraz insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1), które nie tylko działają anabolicznie względem naszych mięśni, ale również usprawniają mechanizm regeneracji.
4. Spirulina jest bogata w proteiny oraz aminokwasy niezbędne dla sprawnej regeneracji oraz syntezy białek. Jej stosowanie może ograniczyć degradację zarówno masy mięśniowej, jak też kostnej.
5. Stosowanie jej przy regularnym treningu jest w stanie przyczynić się do znacznie lepszych rezultatów w zakresie podnoszenia parametrów fizycznych, takich jak siła czy wytrzymałość. Wpływa na przyspieszenie i polepszenie rozwoju włókien mięśniowych u osób poddających się systematycznym treningom oporowym.
6. Stres oksydacyjny i uszkodzenia oksydacyjne znacznie pogarszają możliwości regeneracyjne. Ponadto przyspieszają i potęgują zmęczenie mięśni. Spirulina natomiast wykazuje stosunkowo silne działanie zarówno przeciwzapalne, jak też antyoksydacyjne. Może zatem nieco opóźnić wystąpienie zmęczenia, zminimalizować jego skutki i przysłużyć się naszemu zdrowiu.
7. Białko zawarte w spirulinie, zgodnie z badaniami, okazało się mieć aż dziewięć razy więcej silnie anabolicznie działającego aminokwasu leucyny niż znajduje się w proteinach mlecznych. Ponadto, badania pokazywały, że białko w niej zawarte posiada znacznie więcej nie tylko samej leucyny, ale również pozostałych aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) – waliny i izoleucyny.
8. Spirulina zawiera specyficzny barwnik karotenoindowy o wysokiej aktywności – astaksantynę. Poprawia ona stosunek wydzielania hormonów tkankowych i usprawnia działanie anabolicznej insuliny oraz insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF-1). Pozytywnie oddziałuje na szlaki sygnałowe.