Zadaj pytanie
15 listopada 2013 13:05

Jak z tymi makrosami

W różny sposób ludzie obliczają zapotrzebowanie na makroskładniki. No więc tak, jak sobie dałem 3900kcal aby utrzymać wagę tona redukcji obniżam do 3400kcal i teraz czy dobrym sposobem będzie obliczenie na zapotrzebowanie makroskładników, że dam 40/40/20 b/ww/tł
i wyjdzie po równej liczbie z białka i węglowodanów bo w końcu 1g białka i 1g ww to 4kcal. Czy lepszym rozwiązaniem będzie odpowiednio ustalić ile GRAM białka/ węglowodanów i tłuszczy na 1 kilogram masy ciała ?
2232
11
dodał odpowiedź 15 listopada 2013 13:35
Osobiście nie dawałbym tyle samo białka i węglowodanów, ponieważ zbyt duża ilość białka niepotrzebnie obciąża nerki. Proponowałbym zachować proporcje: 50%ww/30%b/20%t ewentualnie 45%ww/30%b/25%t
dodał odpowiedź 15 listopada 2013 14:37
ustal bialko i tluszce na kg masy ciala a reszte z zapotrzebowania uzupełniaj weglami, tak bedzie najlepiej
dodał odpowiedź 15 listopada 2013 16:47
Przyjmij 2g białka na kg masy ciała, po ilosc kcal wnioskuje, ze nie masz problemów z zalewaniem, wiec nizej tluszcze 1-1.5g reszte weglowodany. Jezeli bedzie Ci je ciezko przejesc podnies tluszcze na rzecz wegli. Powodzenia
dodał komentarz 15 listopada 2013 23:05
Dzięki za odpowiedź. Nie nie mam problemu z zalewaniem ani ze zjedzeniem tylu węglowodanów ;-) przypada mi 3400kcal, z tego 2,2g białka/1kg mc, 1g tłuszczy/ 1kg mc i reszta węgli ;-) Wcześniej miałem 4000kcal także zmniejszenie tej liczby wręcz "podniesie" moje samopoczucie ;)
dodał odpowiedź 15 listopada 2013 16:55
2g białka, 4g węgli i 2g tłuszczy na kg masy ciała.
dodał komentarz 15 listopada 2013 17:27
Na jakiej podstawie wyznaczasz konkretne ilosci ?
dodał komentarz 15 listopada 2013 17:37
Takie proporcje są ogólnie przyjęte.
dodał komentarz 15 listopada 2013 23:24
Jestem ciekawy przez kogo "'są one ogólno przyjęte".
dodał komentarz 17 listopada 2013 01:42
jak bym jednak nizej dal tluszcze 1-1.5g , osobiscie czuje sie lepiej.
dodał odpowiedź 15 listopada 2013 23:22
Zawsze lepiej najpierw wyznaczyć sobie ilość białak, oraz tłuszczy na kilogram masy ciała, a resztę uzupełnić węglowodanami. Pomanipuluj nimi, zobacz co bardziej Ci odpowiada. Czy będziesz czuł się lepiej przy w miare standardowych tzn 2g białka 1g tłuszczy reszta węglowodanów czy też np ograniczeniu węgli na korzyść tłuszczy lub odwrotnie, to zależy od Twojego organizmu. Z własnego doświadczenia nauczyłem się na pewno, że nie ma co przesadzać z białkiem (próbowałem 3-3.5g) ponieważ efekt jest odwrotny od zamierzonego, najlepiej trzymaj się tych 2g i nie przekraczaj 2.2g. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 17 listopada 2013 01:44
jeśli byś się zdecydował na procenty możesz zobaczyć tą strone : http://www.myfitnesspal.com jest to dziennik posiłków, bardzo fajna sprawa
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie