Zadaj pytanie
22 grudnia 2014 20:18

Ile makroskładników?

Witam, mam 15 lat 165 cm wzrostu i ważę 57/58 kg .Mam pytanie odnośnie makroskładników.Mianowicie chciałbym się dowiedzieć jak powinny one się ,,rozpisać`` . Ile % WW,B i Tł i ile gramów .Na redukcji i na masie . Z góry dziękuje na odpowiedź ;)
1084
16
dodał odpowiedź 22 grudnia 2014 20:18
A i jeszcze chciałbym iwedzieć ile kcal na masie i redukcji. Pozdrawiam ;)
dodał odpowiedź 22 grudnia 2014 20:21
Siemanko, musisz obliczyć sobie swoje zapotrzebowanie kaloryczne. blicz z tego wzoru : waga*24*współczynnik aktywności (1.1-1.5). Jeśli chcesz masować to dodajesz 300-500kcal, jeśli chesz redukować odejmujesz 300-500 kcal. Podział makroskładników: węglowodany 50%, białko 30% i tłuszcze 20%
dodał komentarz 22 grudnia 2014 20:23
A ile gram na każdy makroskładnik? :d
dodał komentarz 22 grudnia 2014 20:25
Białko to od 1,5 do 2g na kg masy ciała. Tłuszcze od 0,5 do 1g a węgle od 4 do 6 g.
dodał komentarz 22 grudnia 2014 20:29
Jeszcze dwa pytania ;) : 1. Czy te dolne granice tych gram makroskładników to redukcja a górne to masowanie? 2. Co się może stać jeżeli będe spożywał za dużo kcal.? :D
dodał komentarz 22 grudnia 2014 20:31
jak będziesz spożywał za dużo kcal to będziesz tył. To czy będziesz spożywał 1,5g czy 1,6 g białka itp to zależy od Ciebie jaką granicę sobie ustalisz.
dodał komentarz 22 grudnia 2014 20:34
Okej, dzięki. Choidz mi o to jak powinno to wyglądać na masie i na redukcji, mianowicie na redukcji wiecej B czy mniej, wiecej WW czy mniej , wiecej TŁ czy mniej .
dodał komentarz 22 grudnia 2014 20:36
najpierw ustal sobie tak: białko 30%, węgle: 50% a tłuszcze 20%. Masz tutaj filmik co i jak na redukcje: https://www.youtube.com/watch?v=Y4buo_J9Jdw
dodał komentarz 22 grudnia 2014 20:37
Ok dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi :D
dodał komentarz 22 grudnia 2014 20:39
nie ma za co ;) jak coś to pisz chętnie pomogę o ile będę w stanie ;)
dodał odpowiedź 22 grudnia 2014 22:46
Na masie jeśli osoba, ktora ma ogolnie problem z przybieraniem na wadze to 55% węgle, 25% białko i 20% tłuszcze.
dodał odpowiedź 23 grudnia 2014 20:46
Witaj Oskar. A więc tak. Interesuję Cię jak powinna się różnić kaloryczność i proporcję makroskładników przy diecie redukcyjnej i na masę. Co do kaloryczności no to sprawa prosta: najpierw musisz wyliczyć swoje ogólne zapotrzebowanie na kalorie, korzystając z kalkulatorów na internecie, których jest pełno bądź wzoru (waga x 24 x 1.3-1.7(zależy od aktywności fizycznej - im większa tym większy współczynnik, również bierz pod uwagę swoją przemianę materii). To co uzyskasz to będzie przybliżona ilość kalorii, które powinieneś spożywać jeżeli chcesz utrzymać wagę. Następnie (tutaj już ten moment, który Cię interesuje, kiedy to decydujemy czy chcemy pozbywać się tk. tłuszczowej czy nabierać masy) odejmij(redukcja)/dodaj(masa) od tego około 10% ogólnego zapotrzebowania, czyli mniej więcej 200-500kcal. Tak więc jeżeli odejmiemy to będzie to deficyt kaloryczny (niezbędny przy redukcji), a kiedy dodamy to otrzymamy nadwyżkę kaloryczną (niezbędna przy budowaniu masy. Natomiast jeżeli chodzi o odpowiedni dobór makroskładników to przyjmij że będziesz spożywał około na masie: 1,6-2g białka/kgmc (kilogram masy ciała), około 1g-1.5g tłuszczy/kgmc a resztę zapotrzebowania będą stanowić węglowodany | na redukcji : około 2-2.5g białka/kgmc, tłuszczy około 1g/kgmc i z węglowodanami podobnie - stanowią pozostałą ilość kalorii. Na redukcji większa podaż białka ma sens. Na masie spokojnie starczy nawet te 1.5g na kilogram masy ciała, jednak przy redukcji starałbym się nie schodzić poniżej 2g/kgmc. Dlaczego? Przy takiej ilości białka po 1. uzyskamy lepszą regenerację, po 2. trawiąc to białko obciążymy organizm wydatkiem energetycznym, po 3. nakręcamy metabolizm a po 4. dostarczamy organizmowi kalorii z źródła, które tylko w ostateczności może zostać odłożone w postaci tkanki tłuszczowej. Oczywiście też nie należy przesadzać z tym białkiem i władowywać w siebie niezliczone ilości tego makroskładnika, gdyż nad miar białka zakwasza organizm i do tego niepotrzebnie obciąża nasze nerki. Myślę, że to na tyle. Mam nadzieję, że pomogłem. W razie pytań wal śmiało. Pozdrawiam serdecznie :)
dodał komentarz 26 grudnia 2014 22:30
Sorry że tak poźno odpowiadam, ale mnie nie było- święta ;) Dzięki za odpowiedź , jak cos to dam znac ;d
dodał komentarz 26 grudnia 2014 22:36
Hm.. mam jeszcze do cb. pytanie czy nie za mało białka? :D
dodał komentarz 27 grudnia 2014 11:02
Którą wartość masz na myśli?1.6-2g/kgmc czy 2-2.5g/kgmc? Przy budowaniu masy nie potrzeba więcej jak 1.6g, no ale wiadomo, że każdy inaczej reaguję na daną ilość białka, więc to już sprawa indywidualna i od Ciebie zależy jaką wartość przyjmiesz. Byle tego białka za dużo nie pochłaniać, o tym już wspomniałem wcześniej. Natomiast przy redukcji również przedział, który podałem jest odpowiedni. Jak będziesz miał jeszcze wątpliwości to zachęcam do obejrzenia materiału Akopa Szostaka, w którym również wspomina o podaży białka: https://www.youtube.com/watch?v=YzwA4p6DOy4 (dokładnie w minucie 1:13).
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie