3 stycznia 2015 22:31 •
możecie mi powiedzieć wszystko co powinienem wiedzieć o masie i redukcji
405
2
dodał odpowiedź 3 stycznia 2015 22:43
Siemanko, na początki będziesz musiał obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne. Oblicz z tego wzoru : waga*24*współczynnik aktywności (1.1-1.5). Jeśli chcesz redukować odejmij od tego 300-500 kcal. A jeśli chcesz masować dodaj 300-500 kcal Podział makroskładników: węglowodany 50%, białko 30% i tłuszcze 20% Swoje zapotrzebowanie i makroskładniki czyli ( węglowodany, biała i tłuszcze ) możesz obliczać w kalkulatorze na potreningu.pl Spożywaj takie produkty jak: - Węglowodany: ryż, makaron, kasze, płatki owsiane, ziemniaki, - Białko: białko jaj, chude mięso, chude twarogi, serki wiejskie - Tłuszcze: żółtka jaj, różne rodzaje orzechów, oliwa z oliwek. Staraj się spożywać posiłki w jednakowych porach co 2,5-3h. W posiłkach ( śniadanie i około treningowe ) powinno znajdować się najwięcej kalorii. W posiłkach około treningowych unikaj tłuszczy. Podziel sobie tak posiłki żebyś dziennie zjadał ich 5-6 posiłków. Tutaj masz stronkę gdzie znajdziesz fajne przepisy na śniadanie,obiad,desery:http://musculardevelopment.pl/mdnews-tv/kuchnia-md/obiad/ Są to naprawdę latwe i szybkie przepisy. Na masie wykonuj trening cardio 3 razy w tygodniu po 20-30 min po treningu siłowym. A na redukcji wykonuj trening cardio/interwaly. Cardio po treningu sitowym lub rano na czczo a interwaly w dni wolne od treningu.
dodał odpowiedź 4 stycznia 2015 19:16
obliczasz swoje zapotrzebowanie kaloryczne i na redukcji odejmujesz od niego 300-500 kcal a na masie dodajesz do niego 300-500 kcal. Dbasz przy tym o wszystkie makro mikroskładniki w diecie.