Zadaj pytanie
12 lutego 2015 16:41

Witam mam problem z żelazem.

witam mam problem z zelazem mam minimum zelaza do tej pory jadlem ssmieciowe jedzenie i chce z tym skonczyc ale narazie musze jesc jedzenie ktore pomoze mi uzupelnic zelazo prosze podajcie produkty z najwieksza iloscia zelaza :)
1983
2

Witaj,

      Żelazo jest koniecznym składnikiem do transportu tlenu w organizmie. Najwięcej żelaza, bo 60-70% znajduje się w hemoglobinie-barwniku krwi, 11-14% w mioglobinie-barwniku mięśni i ok. 3% w enzymach biorących udział w procesach oddychania komórkowego oraz enzymach rozkładających toksyczny nadtlenek wodoru. Pozostała cześć żelaza magazynowana jest w wątrobie, śledzionie, nerkach, surowicy krwi, w szpiku w postaci ferrytyny (w połączeniu z białkiem) i w postaci hemosyderyny (kompleks żelaza z białkami, węglowodanami, lipidami).

      Ponad 80% żelaza organizm czerpie z rozpadu krwinek czerwonych, resztę z zapasów i produktów spożywczych. Pierwiastek ten, uwolniony podczas przemian, ponownie zużywany jest do syntezy hemoglobiny i innych związków (dzienna wymiana hemoglobiny wynosi 8-9g).

      Do objawów niedoboru żelaza nalezą: bladość skory, warg, osłabienie umysłowe, utrudnione zapamiętywanie, osłabienie mięśni, palpitacji serca, mniejsza aktywność, szybkie męczenie się, zmniejszona odporność organizmu.

     W produktach spożywczych znajduje się żelazo hemowe i trudniej wchłaniane żelazo niehemowe. Żelazo hemowe przyswajalne jest w 20%, natomiast niehemowe w 5%.

     Na bioprzyswajalność żelaza niehemowego maja wpływ rożne czynniki. Do czynników zwiększających jego wchłanianie zaliczamy: witaminę C, niskie pH soku żołądkowego, obecność aminokwasów-histydyny, lizyny, takie produkty, jak: mięso, drób, ryby.

     Do czynników utrudniających przyswajanie żelazna zalicza się: kwasy fitynowe, fosforany, białka kazeinowe, serwatkowe, zawarte w mleku i przetworach mlecznych, jajach oraz wapń, mangan, miedź, cynk, kadm, ołów.

     Źródłem żelaza hemowego są produkty zwierzęce: wątroba, nerki, serce, mięso i przetwory mięsne. Krwią, ryby, drób. Żelaza niehemowego dostarczają nam: żółtka jaj, pełne ziarna zbóż, (mąka, chleb z pełnego przemiału, kasze gruboziarniste, otręby pszenne, ryżowe, zarodki pszenne), warzywa zielone (szpinak, pietruszka-nać, szczypior, szczaw) oraz boćwina, pietruszka korzeń, buraki, brukselka, suszone owoce i suszone warzywa. W pozostałych produktach żelazo znajduje się w mniejszych ilościach.

dodał odpowiedź 13 lutego 2015 10:39
Źródła żelaza to np: wołowina, wątróbka, śliwki, orzechy, kakao, soczewica, ciecierzyca, buraki.
dodał odpowiedź 14 lutego 2015 10:00
soja,fasola,pietruszka,wątróbka, podobno suszone morele, ogólnie jedz też dużo zielonych warzyw
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie