Zadaj pytanie
24 marca 2015 20:38

Olej słonecznikowy ??

Co jest złego w oleju słonecznikowym że nie można na nim smażyć ?? Albo czy można na przykład na zimno polać nim sałatkę (sałata+ogórek +marchewka). Są w ogóle jakieś zalety tego oleju czy bardziej wady,tyle opinii,że już nie wiem ocb . Pozdro :)
2270
2

Witaj,

 

    Olej słonecznikowy wytwarzany z nasion słonecznika, z wykorzystaniem metody tłoczenia na zimno, jak również rafinacji. Charakteryzuje go ja jasnożółta barwa, łagodny smak i aromat. Olej słonecznikowy jest cennym źródłem witaminy E. Witamina E ma właściwości opóźniające starzenie komórek. Korzystnie wpływa na wygląd skory.

   Powodem, dla którego zaleca się umiarkowane spożywanie oleju słonecznikowego jest duża zawartość kwasów tłuszczowych omega-6. Niewiele zaś znajdziemy w nich kwasów omega-3. Proporcje tych kwasów tłuszczowych w oleju słonecznikowym wyglądają następująco: 136:1, podczas gdy prawidłowo powinien się mieścić w przedziale od 4:1 do 2:1. Prawidłowe proporcje miedzy tymi kwasami są bardzo istotne dla zdrowia. Długotrwały nadmiar kwasów omega 6 prowadzi do powstania związków o charakterze zapalnym, podczas gdy w wyniku przemian kwasów omega 3 wytwarzane są związki o charakterze przeciwzapalnym. Oprócz tego długotrwałe spożycie kwasów omega 6 sprzyja osłabieniu funkcji układu odpornościowego i nadmiernej skłonności do stanów zapalnych organizmu. Pamiętajmy jednocześnie, ze obecnie dieta typowego Europejczyka obfituje właśnie w kwasy omega-6.

    Ze względu na wysoką zawartość kwasu linolowego, który łatwo utlenia się w. Wysokich temperaturach, nie zaleca się stosowania oleju słonecznikowego do smażenia. Podgrzany do temperatury 170 C zaczyna bowiem dymić, a spalony olej ma właściwości rakotwórcze. Z powodzeniem możemy go jednak spożywać na zimno, dodając do sałatek i surówek.

     Do smażenia najkorzystniej jest używać tłuszczów o wysokiej temperaturze dymienia. Wśród tłuszczy nasyconych najbardziej odporne na działanie wysokiej temperatury są: masło klarowane, smalec (jednak ze względu na dużą zawartość cholesterolu polecany jest do sporadycznego spożycia), olej kokosowy i palmowy. Wśród jednonienasyconych tłuszczy najbardziej stabilny jest olej ryżowy oraz nadające się do krótkiego smażenia oliwa z oliwek i olej rzepakowy.

dodał odpowiedź 24 marca 2015 20:53
Witaj, Może bardziej przypisuje się wady aniżeli zalety gdyż są o wiele lepsze odpowiedniki. Olej słonecznikowy posiada dość dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, gdzie przy swoich "kolegach" wśród olei nie wypada to najlepiej. Lepszym rozwiązaniem jest zamiana na olej rzepakowy,lniany czy oliwę. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 26 marca 2015 20:37
l'epiej wybierz jakąś oliwe lub olej lniany, rzepakowy, bo ten nie wygląda ąz tak dobrze przy innych olejach. Są lepsze:D
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie