Zadaj pytanie
29 listopada 2013 18:37

masować czy redukować?

witam,
od roku regularnie chodzę na siłownie, moja budowa ciała jest dosyć drobna, zaczynałem od wagi poniżej 60 kg, a teraz ważę blisko 72 kg. Mam pewien problem z odpowiednim doborem makroskładników w diecie. Jadam regularnie co 2-3h. Moje zapotrzebowanie kształtuje się na poziomie blisko ok. 2800 kcal. Na masie dodałem do 3000 kcal, a w dni treningowe blisko 3200. Oczywiście węgle, tłuszcze oraz białko z dobrych zdrowych źródeł. Uzyskałem blisko 75 kg wagi, jednak troszkę mnie podlało. Teraz schudłem do blisko 73 kg jednak moja tkanka tłuszczowa wynosi ok. 17-18%. Teraz ustawiłem sobie dietę na blisko 2500 kcal, żeby pozbyć się troszkę zbędnego fatu. Zastanawiam się czy próbować masować z lekkim bilansem na + lub na 0 czy też zbić troche tkanki tłuszczowej do blisko 15% czy może jeszcze mnie? Mam wrażenie, że ciągle robię błędne koło :(
pozdrawiam,
marcin
1227
10
dodał odpowiedź 29 listopada 2013 19:12
Zależy od Ciebie, jak będziesz się czuł robiąc masę i jeszcze podlewając się tłuszczem. Ja osobiście proponuję albo albo- albo dalej masujesz, albo redukcja. Wg mnie nie ma sensu robić masy przy zerowym bilansie kalorycznym.
dodał odpowiedź 29 listopada 2013 19:27
to zalezy od ciebie niektorym ja juz kaloryfera nie widac dobrze to redukuja
dodał odpowiedź 29 listopada 2013 19:30
dzięki za szybką odpowiedź ponowie, pomyśle na spokojnie pozdrawiam
dodał odpowiedź 29 listopada 2013 19:34
Przy takim stopniu BF zaleciłbym raczej redukować, bo zdolności hipertroficzne mięśni przy większej ilości tłuszczu maleją i łatwiej łapiemy kolejne %BF. Myślę, że zredukowanie do ~12% będzie najlepszym rozwiązaniem.
dodał komentarz 30 listopada 2013 10:58
Zgadzam się z Jakubem
dodał odpowiedź 29 listopada 2013 19:49
to chyba będzie dla mnie dobry cel: pozwólcie, że skorzystam jeszcze z waszej wiedzy, dieta ustawiona na ok. 2,2 b/kg, tłuszcze 1,5/kg reszta węgle będzie optymalna? rozbite na 5 posiłków myślę, że kaloryczność będzie dalej na 2500 przez co najmniej miesiąc. oraz pytanie, które zawsze mnie ciekawi ze względu na losowość odpowiedź: białko roślinne wliczać do diety czy sugerować się tylko zwierzęcym? Bo zawsze się zastanawiałem czy uciąć z tych 2,2 g/kg masy ciała (tylko pochodzenie zwierzęce) czy sumować razem z roślinnym pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź marcin
dodał komentarz 29 listopada 2013 21:44
Roślinnego nie licz, chyba że z płatków owsianych bo tam jest go dość dużo.
dodał komentarz 29 listopada 2013 21:45
Co do makroskładników to tak, takie wartości jak podałeś są optymalne.
dodał komentarz 30 listopada 2013 10:58
Dokładnie, roślinnego w makro nie liczymy
dodał odpowiedź 30 listopada 2013 10:57
Wg mnie zbij do 15% potem zarzuć na masę.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie