Zadaj pytanie
17 czerwca 2015 11:31

Semolina przeniczna

Na półce w sklepie z "zdrową żywnością" znanazłem makaron z semoliny przenicznej,zarówno ciemna jak i zwykłe białe.

Co myślicie ?
1556
5

Witaj,

 

       Mąka z pszenicy durum, zwana semoliną ma więcej białek, tłuszczów, witamin i składników mineralnych niż inne mąki. Zawiera więcej witamin z grupy B (B1, B2, PP, B6, kwas foliowy, kwas pantotenowy) oraz luteinę. Wśród minerałów znajdujących się w semolinie należy wymienić magnez, fosfor, potas, żelazo, miedź, mangan i cynk. Mówiąc o właściwościach i wartości odżywczej mąki durum należy wspomnieć także o niskim IG. Jego wartość jest zależna od czasu gotowania. W przypadku, gdy makaron z pszenicy durum jest gotowany przez 20 min, jego IG wynosi ponad 55, natomiast jeśli jest gotowany 12 minut, wartość IG jest niższa od wartości 35.

        Pszenica durum jest bogatym źródłem luteiny będącej naturalnym barwnikiem stanowiącym odżywcze wsparcie przede wszystkim dla oczu, ale także dla skóry. Chroni przed negatywnym oddziaływaniem środowiska zewnętrznego. Działanie luteiny w dużej mierze zmniejsza ryzyko powstawania zwyrodnienia plamki żółtej. Pomaga także utrzymać zdrową skórę. Luteiny należy do związków, których organizm nie potrafi sam wytwarzać, dlatego koniecznie należy dostarczać ją wraz z pożywieniem. Odpowiedni poziom luteiny w surowicy krwi odgrywa też ważną rolę w zapobieganiu miażdżycy.

     Pszenica durum jest bogatym źródłem żelaza i kwasu foliowego. Żelazo w dużej mierze odpowiada za możliwości energetyczne organizmu. Niedobór żelaza prowadzi do zmniejszenia ilości hemoglobiny oraz innych niekorzystnych skutków zdrowotnych, m.in do spadku sprawności fizycznej, obniżenia koncentracji i sprawności umysłowej oraz do zmniejszenia odporności na przeziębienie i infekcje.

      Choć mąka z pszenicy durum ma wiele zalet, niektórzy powinni jej unikać. Produkt zawiera bowiem sporą dawkę glutenu, którego nie tolerują chorzy na celiakię. To choroba autoimmunologiczna, polegająca na wytwarzaniu przez organizm przeciwciał skierowanych przeciw gliadynie. Postępujący proces chorobowy powoduje uszkodzenie lub – w zaawansowanej postaci – zniszczenie kosmków jelitowych, które wchłaniają składniki odżywcze z pokarmu. Objawy, które mogą świadczyć o nietolerancji glutenu to bóle brzucha, wzdęcia, biegunki tłuszczowe, zaparcia, chudnięcie, nadpobudliwość bądź apatia.

dodał odpowiedź 17 czerwca 2015 13:02
Pierwszy raz slysze o takim czyms
dodał komentarz 18 czerwca 2015 19:48
ale komentarz trzeba było dać i punkt nabić, co tam, że się ie znam i nie pomogę ale pospamuje
dodał odpowiedź 17 czerwca 2015 17:41
bardzo zdrowy makaron, a semolin to mąka z pszenicy durum (uważana za najzdrowszą mąkę)
dodał odpowiedź 17 czerwca 2015 19:09
dobry produkt.
dodał odpowiedź 13 lipca 2015 10:50
bardzo dobry wybór, tak jak pisze kolega Robert to jedna z najlepszych mąk na świecie
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie