Zadaj pytanie
27 kwietnia 2014 13:50

TłuszczeBiałkaWęglowodany??

Powiedzcie mi czy dobrze mam rozłożone makroskładniki na masie??? ważę 80kg mam 190cm wzrostu...Węglowodany 6g/kgMC.......Białko 3g/kgMC.......Tłuszcze 2g/kgMC..wychodzi 4320kcal... Dodam że mam dużo wysiłku siłownia 4x w tygodniu dojeżdżam do pracy na rowerze 2x20 min dziennie 5-6 razy w tygodniu i w pracy dużo chodzę... i zastanawia mnie ilość tłuszczy czy nie jest za duża ale musiałem czymś podbić kaloryczność diety jak miałem mniej waga spadała teraz jeszcze nie określę bo trzymam tyle od 2 dni..
1022
3
dodał odpowiedź 27 kwietnia 2014 18:58
Wydaje mi się że te 3g białka nie ma sensu zejdz do granicy 2-2,5g. Co do tluszczy to na masie moze ich być troche więcej ale rowniez postawił bym raczej na te 1,2-1,5g a reszta w węgle. A kalorycznosc lepiej podbijaj węglami gdyz poprostu zbyt duza ilosc tluszczu przemieni sie w tkanke tluszczową poniewaz najpierw organizm zamienia w energie węgle Pozdro :)
dodał komentarz 27 kwietnia 2014 19:34
Własnie nie chce za bardzo dawać więcej węglowodanów bo może mnie zalać wtedy, a prędzej tłuszczem zaleje z węglowodanów niż z tłuszczy :) Od wielu ludzi można często usłyszeć „praktycznie nie jem tłustych rzeczy, a wciąż tyję”. Całą winę za otyłość zrzucono na tłuszcze, obarczając je odpowiedzialnością za nadwagę społeczeństwa oraz problemy z zachowaniem szczuplej sylwetki. Ludzie w swoich dietach kompletnie rezygnowali z tłuszczy, nawet tych zdrowych, wypełniając kaloryczne braki właśnie węglowodanami. Dietetyka, to dziedzina, w której popadanie w skrajność bywa naprawdę niebezpieczne. Zaczęło panować błędne myślenie, że ciemne pieczywo jest dietetyczne, zdrowe i korzystne dla naszej wagi. Pomijam już kwestię słodyczy zawierających głównie cukier. Zwróćcie uwagę na to jak wiele pieczywa, makaronów, ryżu czy kasz występuje w Waszej diecie. To właśnie węglowodany, które nie zostają spalone w krótkim czasie odkładają się w naszych organizmach w postaci tkanki tłuszczowej. Jednym słowem dużo węglowodanów + brak wysiłku fizycznego = otyłość. Zdemonizowane zostały natomiast tłuszcze, które zaczęto utożsamiać z otyłością. Pamiętajcie, iż na otyłość wpływa wiele czynników, a tłuszcze są tylko jednym z nich. Błędem jest całkowite eliminowanie ich z diety, gdyż są one potrzebne do prawidłowego funkcjonowania narządów wewnętrznych oraz naszego mózgu.
dodał komentarz 28 kwietnia 2014 20:13
Ok tylko probowalem Tobie wyjasnic ze nadmiar tluszczy wpływa bardziej niekorzystnie pod względem odkladanie tkanki tluszczowej niz nadmiar węgli a za calokształ odpowiada tutaj poprostu nadmiar kalorii i to niezaleznie czy one pochodzą z węgli czy tez z tluszczy. Chciałem Tobie przekazac ze z węgli oraganizm najpierw korzysta i wytwarza energie a tluszcze ruszane są wowczas kiedy braknie energi pochodzącej własnie z węglowodanow dla mnie wniosek jest prosty jezeli trzymasz makrosy z głową i nie przekraczas zapotrzebowania to nie ma opcji bys znacząco nabral bf'a
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie