WItam witam bardzo wazne pytania postanowiłem przestac zajmowac sie odzywkami i dopiac diete mam kilka pytan a wiec?
1.Czy moge podbijac kcal tłuszczami oliwa rzepakowy(kujawski)??
2.Ryz po ugotowania z 50g robi sie 140 ale to znaczy ze jak zjadam 200g to po ugotowaniu jest 560g i tym samym ilosc wegli i kcal jest wieksza czy to sie liczy ilosc kcal i wegli w suchym nie ugotowanym ryzu (Sory za to pytanie moze troche bzdety ale naprawde nie wiem )
3.Czy martwy ciag jest konieczny czym moge go zastapic(jestem ekto naprawde po martwym chodz podnosze pusta sztange na drugi dzien plecki bola technicznie robie dobrze w innych cwiczeniach to nie wystepuje?
pozdro
2.Ryz po ugotowania z 50g robi sie 140 ale to znaczy ze jak zjadam 200g to po ugotowaniu jest 560g i tym samym ilosc wegli i kcal jest wieksza czy to sie liczy ilosc kcal i wegli w suchym nie ugotowanym ryzu (Sory za to pytanie moze troche bzdety ale naprawde nie wiem )
3.Czy martwy ciag jest konieczny czym moge go zastapic(jestem ekto naprawde po martwym chodz podnosze pusta sztange na drugi dzien plecki bola technicznie robie dobrze w innych cwiczeniach to nie wystepuje?
pozdro
1442
7
dodał odpowiedź
dodał komentarz 11 maja 2014 13:18
Wiesz chodzi mi o to ze jak ryz ma w 100g 61wegli a gdy gotuje woreczk 100g a po ugotowaniu jest 140 to mam wegle liczyc z tych 100 czy z tych 140??
dodał komentarz 11 maja 2014 13:29
Dzieki ziom :D
dodał odpowiedź 12 maja 2014 23:29
Moim zdaniem:
1.Myślę, że możesz podbijac kcal tluszczami, aczkolwiek mógłbyś w tym celu zasponsorować sobie jakieś zdrowe źródło tluszczy co dodatkowo pozytywnie wpłynie na twoje zdrowie, np. Oliwa z oliwek, dobrze by była extra vergine, z pierwszego tłoczenia
2.Licz kalorie z suchego nieugotowanego ryżu, przykładowo, masz zamiar ugotować 100g ryżu to liczysz kalorie dla tych 100g SUCHEGO ryżu, po ugotowaniu ryż nabiera wody więc kaloryczność się raczej nie zmienia :P polecam tabele-kalorii.pl , tam możesz poszukać kalorii każdego produktu i podliczać w ciągu dnia :)
3.Być może nie do końca poprawnie wykonujesz tylko ci się wydaje, Tomasz Lech nagrywał filmik, http://www.youtube.com/watch?v=-hU0OMciCxw
aczkolwiek najlepiej jeśli przypilnuje cię ktoś doświadczony :) możesz zamiennie robić unoszenie tułowia z opadu, być może jak się troche wzmocnisz tym ćwiczeniem to lepiej ci pójdzie martwy :)
dodał odpowiedź 18 maja 2014 11:22
Oblicz swoje zapotrzebowanie w kalkulatorze np. na Potreningu.pl i dodaj do niego jakieś 500-800 kcal. Kalorie i makroskładniki możesz liczyć w kalkulatorze kalorii np. na Potreningu.pl Jedz 2-3 g biała na kilogram masy ciała, 1-1,5 g tłuszczy, a resztę zapotrzebowania uzupełniaj jedząc węglowodany. Produkty licz przed obróbką termiczną. Martwy ciąg jest jedym z podstawowych ćwiczeń ze względu na pobudzanie wydzielania hormonu wzrostu w organizmie.
dodał odpowiedź 28 maja 2014 19:08
po 1 to nie polecam podbijania kcal tluszczami typu kujawski jak juz co to oliwą z oliwek ablo olejem lnianym, liczysz wage ruzy przed ugotowaniem, bo po ugotowaniu to wodą pęcznieje i jest cięższy, martwy ciąg jest to w zasadzie jedno z najwzniejszych cwiczen na plecy ale mysle ze prostowanie brzbietu na maszynie z obciązeniem będzie gadawac podobne efekty w budowie prostownikow grzebietu