Zadaj pytanie
17 czerwca 2014 00:50

Zrezygnować z mięsa na rzecz innych produktów białkowych?

Witam,
Jestem ektomorfikiem 181cm 65kg~, dietę mam pod siebie wyliczoną, chociaż nie zawsze jestem w stanie zjeść przydzielonego zapotrzebowania w ciąu dnia, jakiś czas temu porzuciłem jedzenie mięsa na rzecz: sera białego naramowickiego 2%tłuszczu, serka poznańskiego homoganizowanego oraz ryb - mintaj/makrela wędzona i moje pytanie jest następujące, czy powyższe źródła białka są dla mnie odpowiednie? jem te rzeczy praktycznie codziennie, ale jak to się mówi "mięso robi mięso" i nie wiem czy robię dobrze nie jedząc jego w ogóle.

Pozdrawiam serdecznie
ektomorfików zmagających się z swoją wagą.
944
4

Witaj.

 

Zacznijmy od tego, że mięso to źródło białka dla organizmu. Białko składa się z aminokwasów, które pełnią rolę enzymów, hormonów, które warunkują i regulują podstawowe funkcje życiowe człowieka. Mięso jest przede wszystkim źródłem aminokwasów egzogennych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Niedobór tych aminokwasów upośledza wzrost i rozwój tkanek oraz osłabia niektóre funkcje życiowe, przede wszystkim układ immunologiczny. Jeśli w spożywanych białkach roślinnych (niepełnowartościowych) zabraknie choćby jednego z aminokwasów, to cała synteza białka zostanie ograniczona do poziomu brakującego aminokwasu. Niewykorzystane aminokwasy zaś mogą zostać zmienione na drodze przemian w tłuszcze. Większość warzyw i owoców jest źródłem białek niepełnowartościowych. Można jednak uzyskać pełnowartościowe proteiny pochodzenia roślinnego umiejętnie łącząc tego typu produkty w posiłku. Spożywając tego typu produkty należy oczywiście pamiętać, że zawierają spore ilości węglowodanów i tłuszczy.

 

Wracając do produktów zwierzęcych najkorzystniej pod względem zawartości białka wypada mięso. Przykładowo 100 g. filetu z kurczaka zawiera 26g. białka, dorsza 13g, zaś twarogu chudego 21g. Ponadto mięso zawiera w wystarczających ilościach witaminy z grupy B, żelazo, witaminę PP, cynk. Korzystnie też wypadają pod tym względem ryby, których tłuste odmiany, np. łosoś zawierają kwasy tłuszczowe omega 3 oraz witaminę D3. Ponadto ryby są źródłem łatwo przyswajalnego białka, zawierają wszystkie niezbędne aminokwasy oraz fosfor, selen, jod i fluor. Skupmy się teraz przez chwilę na nabiale. W ciągu kilku lat narosło wokół tego typu produktów wiele kontrowersji i generalnie w świecie nauki znajdziemy zarówno przeciwników jak i zwolenników spożywania produktów pochodzenia mlecznego. Nabiał zawiera witaminy D oraz A, jest jednocześnie świetnym źródłem wapnia w diecie. Jednakże jego spożycie powinno się ograniczyć do jednej porcji dziennie, ponieważ zbyt duża ilość Ca nie dość, że wypłukuje wapń z kości to osadza się również w nerkach, przyczyniając się do powstania kamicy nerkowej. Reasumując, wszystkiego po trochu aby dieta była zbilansowana i zdrowa.

dodał odpowiedź 17 czerwca 2014 08:04
Witam! Niestety nie i jest to zły pomysł.. Ser nie ma takiego aminogramu profilu aminokwasów jak mieso.. Brakuje w nich dużej ilości niezbędnych egzogenncyh aminokwasów jak np rozgałęzione BCAA. Mięso to podstawa a od serów za jakiś czas nabawisz się tylko alergii pokarmowej. Makrela wędzona od czasu do czasu! bo zawiera mnóstwo soli która zatrzymuje wode w organiźmie "zalewając" go
dodał odpowiedź 17 czerwca 2014 11:30
Nie warto eliminować mięsa z jadłospisu. Ewentualnie możesz zjeść rybę "dla odbitki" raz na jakiś czas.
dodał odpowiedź 17 czerwca 2014 17:45
mięso jest tuż za białkiem jaja najlepszym rodzajem białka oraz najlepiej przyswajalne
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie