Zadaj pytanie
17 czerwca 2014 20:00

jaki cukier najlepszy?

nie wyobrazam sobie kawy bez cukru slodziki sa nie zdrowe a taki cukier jak ksylitol?
5072
8

Zacznijmy od tego, że substancje słodzące możemy podzielić na naturalne oraz syntetyczne. Cukry
naturalne to głównie glukoza, fruktoza i sacharoza. Syntetyczne zaś: ksylitol, mannitol, sukraloza,
sorbitol, aspartam.



Ksylitol, w przeciwieństwie do glukozy, fruktozy sacharozy i laktozy nie fermentuje w
przewodzie pokarmowym. Stosowany w przemyśle spożywczym głównie jako dodatek do gum do
żucia i cukierków, ze względu na to, że nie powoduje próchnicy. Ksylitol pomaga w przyswajaniu
wapnia, toteż zalecany jest dla osób dotkniętych osteoporozą. Ponadto cukier ten wzmacnia
mineralizację szkliwa zębowego regenerując drobne ubytki.. Stymuluje również napływanie śliny,
zatem zapobiega wysuszaniu śluzówki. Co istotne dla osób dbających o dietę, ksylitol ma
dziewięciokrotnie niższy IG od sacharozy. Zalecany jest tym samym dla diabetyków, ponieważ jest
metabolizowany przy niewielkim udziale insuliny. Z innych właściwości ksylitolu, należy wskazać
jego zdolność przeciwdziałania procesom przedwczesnego starzenia. Tym samym cukier ten
wspomaga usuwanie wolnych rodników, przyczyniając się do przedłużenia sprawności tkanek i
narządów. Oprócz tego ksylitol jest skuteczną bronią w walce ze szkodliwymi bakteriami jelit, np.
Helicobacter. Ogranicza rozwój pleśni i drożdżaków. Podnosi też ogólną odporność organizmu. Nie
powinno się spożywać więcej niż 40g ksylitolu dziennie. Mała łyżeczka ksylitolu (7g) to tylko 17 kcal.



Mannitol. Wykorzystywany w przemyśle farmaceutycznym w produkcji tabletek, granulek,
drażetek. Dodawany też jako stabilizator do preparatów mineralno-witaminowych. Mannitol ma też
spore zastosowanie w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Używany przy wyrobie niektórych
słodyczy i gum do żucia, utrzymuje także wilgotność produktu. Jest także dodawany do dżemów,
galaretek, marmolad i serów. Poprawia również smak i konsystencję past do zębów i płynów do
płukania jamy ustnej.



Sukraloza, 600 razy słodsza od zwykłego cukru. Jako, że dobrze znosi wysokie temperatury,
można ją stosować do pieczenia.



Sorbitol, w naturalnej postaci występuje w niektórych owocach takich jak: śliwki, jabłka,
czereśnie i winogrona. Po spożyciu sorbitolu nie występują na ogół żadne efekty uboczne, chociaż
niektóre osoby mogą mieć objawy nietolerancji już po spożyciu 5 gramów tej substancji. U innych
osób niepożądane efekty pojawiają się po przyjęciu dawki ok. 25-30 gramów w pojedynczej dawce,
co znacznie przewyższa ilość stosowaną w produktach spożywczych.



Fruktoza, naturalna substancja słodząca. Używana przede wszystkim w żywności dla
diabetyków. Ponadto znajdziemy ją w napojach, przecierach, dżemach, galaretkach, wyrobach
cukierniczych i piekarskich.



Aspartam. Liczne kontrowersje wiążą się ze spożywaniem aspartamu. Według różnych źródeł
aspartam jest najbardziej niebezpieczną substancją dodawaną do żywności. W raporcie z 1994r.
Podaje się 90 różnych symptomów powodowanych przez aspartam, m. in: bóle głowy, migreny,
napady epilepsji, nudności, skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, zmęczenie,
drażliwość, bezsenność, palpitacje serca, bóle stawów. Jak dotąd nie przeprowadzono jednak
dokładnych badań, które potwierdziłyby lub zaprzeczyły powyższym doniesieniom.



Stewia, ok. 250- 450 razy słodsza od cukru buraczanego. Stewia to roślina, dostępna w
sprzedaży na terenie Unii dopiero od 2011r. Może z powodzeniem być stosowana w
wypiekach, jako, że jest odporna na wysokie temperatury. Z innych zalet stewii, może być długo
przechowywana, nie powoduje próchnicy, jest idealna dla diabetyków, gdyż nie podnosi poziomu cukru
we krwi. Ponadto jest odpowiednia dla osób chorych na fenyloketonurię.



Po tym krótkim zestawieniu, wybór pozostawiam Tobie. Zdecyduj, czym będziesz słodził kawę.

dodał odpowiedź 17 czerwca 2014 20:06
Słodzik..Jest lepszy jakościowo dla osób uprawiających kulturystykę amatorsko czy tez profesjonalnie.
dodał odpowiedź 17 czerwca 2014 21:52
Witaj, polecam ksylitol lub jakiś słodzik. Pozdrawiam
dodał komentarz 18 czerwca 2014 18:41
jak to jest z tym aspartanem? szkodzi czy nie?
dodał odpowiedź 17 czerwca 2014 23:21
wszyscy mówią jaki aspartan zły itd, a w rzeczywistość stewia szkodzi mężczyzną
dodał odpowiedź 18 czerwca 2014 18:16
jak to jest z tym aspartanem? szkodzi czy nie?
dodał komentarz 2 lipca 2014 20:21
jeżeli chodzi o aspartam, wszystkie badania które potwierdzały że ' powoduje ' raka, były prowadzone na szczurach. Podawano im bardzo wysokie dawki w stosunku do ich wagi ciała. Do tego składa sie z fenyloalaniny i asparaginy - 2 aminokwasy występujące w jedzeniu . Także spokojnie możesz sobie słodzic np. kawe jeżeli pijasz, 1-2 tabletki na kubek wystarczą.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie