czy mozna raz na jakis czas zjeśc na redukcji ser feta?
Witaj,
Ser feta to odmiana bałkańskiego sera, jego odpowiedniki produkowane są w Grecji, Albanii i Bułgarii. Chociaż ser ten jest produkowany w kilku miejscach, to Grecja w 2007r. Zastrzegła sobie jego ogólna nazwę ,,Feta".
Ser ten powstaje z pasteryzowanego mleka owczego. W niektórych odmianach mleko Owcze jest mieszane z 30% mleka koziego. Mleko kozie i Owcze zawierają więcej wapnia i fosforu niż mleko krowie. Ser nie jest ani barwiony ani tez nie dodaje się do niego żadnych środków konserwujący. Feta w celu osiągnięcia stanu dojrzałości musi odleżeć ok. 3 miesiące. Ser ten to rodzaj sera miękkiego, który zawiera ok. 40% tłuszczu.
Ser ten ma odmianę twarda oraz delikatna. Ten drugi typ uważa się za łatwiejszy do rozsmakowania ale ogólnie uznany jest za produkt niższej jakości.
100g pełnotłustego sera feta zawiera 264 kcal. Zaleta fety jest wysoka zawartość białka (14g). Musimy jednak pamiętać, ze jest to produkt o dużej zawartości tłuszczu oraz kwasów tłuszczowych nasyconych (21g). Dlatego należy do spożywać w rozsądnych ilościach i raczej sporadycznie w okresie redukcji. Feta jedzona w nadmiarze może podwyższyć poziom ,,złego" cholesterolu LDL we krwi, przyczynić się do rozwoju chorób metabolicznych. Pewnym rozwiązaniem jest jedzenie tego typu serów o zmniejszonej ilości tłuszczu. Przykładowo skład sera feta o zawartości tłuszczu 10% wygląda następująco: białko 16,5g/100g, tłuszcz 10,3G/100g.
Ser feta to źródło witaminy A oraz witamin z grupy B: B2 (0,84mg), B5 (0,97mg), B6 (0,42mg) oraz B12(1,7mg).
Feta jest tez dobrym źródłem składników mineralnych: wapń (493mg), sód (1116mg), cynk (2,9mg). Należy tutaj zwrócić uwagę na podwyższona ilość sodu. Zbyt wysoka podaż sodu powoduje zatrzymywanie wody w organizmie, obniża tempo metabolizmu, podwyższa ciśnienie tętnicze, a nawet może zaburzyć prace nerek.