Zadaj pytanie
6 września 2014 11:01

Białko-mikser-utrata wartości

Witam, jak wiadomo, białko ścina się i traci swoje wartości przy wysokiej temperaturze, czy jeśli załóżmy: robimy omleta, dodajemy białka serwatki i miksujemy mikserem na najwyższych obrotach, o ile % tracimy wartości białka? Ewentualnie co tracimy? Pytanie trochę śmieszne ale nie jestem do końca pewien czy tak na pewno jest. Ale tak powinno być patrząc ze strony biochemicznej
886
3
dodał odpowiedź 6 września 2014 12:30
"Podgrzewanie" białka nie jest takie straszne jak niektórzy uważają. Białko ulega wtedy procesowi denaturacja a jest to proces, w którym złożone struktury białek zmieniają się w mniej złożone czyli aminokwasy, co nie sprawie ,ze są niszczone i nie obniża to ich przyswajalności. A w głównej mierze o przyswajalność nam chodzi dlatego ‘pieczenie’ protein nie jest złe. Mimo wysokiej temperatur nadal dostarczymy leucynę, lizynę, metioninę itp. Niestety w procesie podgrzewania "uszkadzamy" peptydy które są w odżywkach białkowych dobrej jakości. A jak wiem peptydy współpracują z aminokwasami w procesie wchłaniania. Podsumowując dodawanie białka do omleta czy ciasteczek ujdzie :) przecież nie robimy tego cały czas.
dodał odpowiedź 6 września 2014 15:27
Nic się nie stanie, nie musisz się o to bać.
dodał odpowiedź 7 września 2014 13:09
To raczej takie niuansy jeżeli mielibyśmy sie tym przejmować to zapewne spozywali bysmy surowe mięso także bez obaw jedz
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie