6 września 2014 11:01 •
Białko-mikser-utrata wartości
Witam, jak wiadomo, białko ścina się i traci swoje wartości przy wysokiej temperaturze, czy jeśli załóżmy: robimy omleta, dodajemy białka serwatki i miksujemy mikserem na najwyższych obrotach, o ile % tracimy wartości białka? Ewentualnie co tracimy? Pytanie trochę śmieszne ale nie jestem do końca pewien czy tak na pewno jest. Ale tak powinno być patrząc ze strony biochemicznej
886
3
dodał odpowiedź 6 września 2014 12:30
"Podgrzewanie" białka nie jest takie straszne jak niektórzy uważają. Białko ulega wtedy procesowi denaturacja a jest to proces, w którym złożone struktury białek zmieniają się w mniej złożone czyli aminokwasy, co nie sprawie ,ze są niszczone i nie obniża to ich przyswajalności. A w głównej mierze o przyswajalność nam chodzi dlatego ‘pieczenie’ protein nie jest złe. Mimo wysokiej temperatur nadal dostarczymy leucynę, lizynę, metioninę itp. Niestety w procesie podgrzewania "uszkadzamy" peptydy które są w odżywkach białkowych dobrej jakości. A jak wiem peptydy współpracują z aminokwasami w procesie wchłaniania. Podsumowując dodawanie białka do omleta czy ciasteczek ujdzie :) przecież nie robimy tego cały czas.
dodał odpowiedź 6 września 2014 15:27
Nic się nie stanie, nie musisz się o to bać.
dodał odpowiedź 7 września 2014 13:09
To raczej takie niuansy jeżeli mielibyśmy sie tym przejmować to zapewne spozywali bysmy surowe mięso także bez obaw jedz