Zadaj pytanie
17 września 2014 14:33

Czy podgrzewanie odżywki białkowej szkodzi jej właściwością ?

Hejka.
Mam pytanie odnośnie obróbki termicznej odżywki białkowej a mianowicie o jej podgrzewaniu.
Czy traci ona swoje właściwość po poddaniu takiej obróbce np. podczas smażenia naleśnika z odżywką czy jest to raczej nieszkodliwy proces?
Dziękuję i pozdrawiam: Łukasz
4510
5
dodał odpowiedź 17 września 2014 17:30
"Podgrzewanie" białka nie jest takie straszne jak niektórzy uważają. Białko ulega wtedy procesowi denaturacja a jest to proces, w którym złożone struktury białek zmieniają się w mniej złożone czyli aminokwasy, co nie sprawie ,ze są niszczone i nie obniża to ich przyswajalności. A w głównej mierze o przyswajalność nam chodzi dlatego ‘pieczenie’ protein nie jest złe. Mimo wysokiej temperatur nadal dostarczymy leucynę, lizynę, metioninę itp. Niestety w procesie podgrzewania "uszkadzamy" peptydy które są w odżywkach białkowych dobrej jakości. A jak wiem peptydy współpracują z aminokwasami w procesie wchłaniania. Podsumowując dodawanie białka do omleta czy ciasteczek ujdzie :) przecież nie robimy tego cały czas.
dodał odpowiedź 17 września 2014 19:09
Napewno w jakimś stopniu może powodować pewne ubytki aczkolwiek są to niewielkie ilości i nie co sie przejmować ponieważ wiele rzeczy poddajemy obrobce termicznej
dodał odpowiedź 18 września 2014 11:31
W niewielkim stopniu.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie