Zadaj pytanie
22 września 2014 21:51

Jak to jest z jajkami

Witam, chciałem zapytać jak to jest z tymi jajkami bo dużo osób mówi że w dużych ilościach szkodzą ze względu na dużą zawartość cholesterolu, ale czytałem że jak się jest aktywnym fizycznie to można spokojnie jesć. Chciałem jeszcze zapytać jak to jest z zawartością białka w jajku, czyli ile białka ma żółtko a ile białko, bo kolega mówił że żółtko ma więcej białka ale kulturyści jedzą tak mało tych zółtek ze względu właśnie na cholesterol. Dodam że mam 16 lat chodze do szkoły jestem aktywny fizycznie chodze na siłownie (codziennie) cwicze na wf i jeszcze gram w piłke nożną.
746
10
dodał odpowiedź 22 września 2014 22:01
Cholesterol dzielimy na ten dobry i zły, w jajkach akurat jest ten dobry. Kulturyści często odrzucają żółtka bo zawierają tłuszcz. Co do ilości białka to w 10g białka jaja jest ok 1g białka, zaś w żółtku są 2g białka i 3g tłuszczu . Podsumowując jaja są zdrowe, warto je jeść należy jednak pamiętać że żółtko zawiera tłuszcz.
dodał odpowiedź 22 września 2014 22:31
Czyli jeżeli w zółtku mamy 2g białka a jajko ma około 7,4g białka to wychodzi na to że białko ma 5,4g białka a zółtko 2g, dobrze zrozumiałem?
dodał odpowiedź
dodał komentarz 22 września 2014 23:05
Tylko że ja jem około 20-25 jajek tygodniowo i dlatego chciałem się upewnić bo kiedyś czytałem i słyszłem że bodajże do 5 jajek tygodniowo się powinno jeść.
dodał odpowiedź 23 września 2014 08:23
Możesz jeść np. Jajecznice z 7 jajek z czego dać 2 całe jajka a z reszty same białka a żółtko wyrzucać.
dodał odpowiedź 23 września 2014 10:54
Musisz utrzymywać odpowiedni stosunek tłuszczów jednasyconych, wielonasychonych i nienasyconych. Dlatego jajka nie mogą być twoim jedynym tłuszczem w diecie. Musisz też spożywać tłuszcze roślinne jak olej lniany. Kulturyści wyrzucają żółtka ze względu, że zawierają sporo tłuszczów i chcą utrzymać odpowiedni stosunek wyżej wymienionych kwasów tłuszczowych. Ogólnie żółtek nie należy się bać, ale też nie może być tak, że to będzie twoje główne źródło tłuszczów. Niestety wyrzucając żółtka wyrzucasz też sporo białka.
dodał komentarz 23 września 2014 18:07
no właśnie wyrzucając zółtka wyrzucam cześciowo białko, a jeszcze nie ogarnąłem diety i jajka są moim podstawowym składnikiem z większą zawartością białka.
dodał komentarz 24 września 2014 09:32
To prawda, dlatego jedz mniej całych jaj. Pamiętaj o tym, że tłuszcze roślinne są kluczowe. Polecam olej lniany - dobre źródło kwasów omega3.
dodał komentarz 24 września 2014 09:33
Miałem na myśli, abyś jadł całe jaja ale po prostu w mniejszej ilości 3-4.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie