Zadaj pytanie
4 grudnia 2014 08:44

Jakie mięso oprócz kurczaka?

Witam. Jakie miesa warto jesc oprócz piersi z kurczaka i ligawy wołowej i ile razy w tygodniu? Bo np schab bez kosci ma porównywalnie duzo białka jak kurczak ale juz 3x wiecej tłuszczu wiec sadze ze nie nalezy przesadzac :)
Pozdrawiam
5135
7

    Witaj,

  

          Od dawna trwa zażarta dyskusja na temat tego, które mięso jest zdrowe, a które nie. Jedni stawiają na drób lub ryby, inni wyłącznie na czerwone mięso, jeszcze inni preferują dziczyznę. Każde z mięs posiada swoje wady i zalety.

     Zacznijmy od dziczyzny. Mięso to jest wyjątkowe ze względu na wysoka wartość odżywcza oraz mała ilość tłuszczu i cholesterolu. Ponadto znajdziemy w nim spore ilości białka i składników mineralnych. Za dziczyzna przemawia jeszcze to, ze mięso nie zawiera substancji dodatkowych, którymi wzbogaca się pasze zwierząt hodowlanych.

      Średnia wartość energetyczna dziczyzny kształtuje się na poziomie 115 kcal. Dla porównania mięso zwierząt hodowlanych zawiera zwykle 130-570 kcal. Ilość białka plasuje się na poziomie 17-24%, tłuszczu zaś 0,3-8%. Mięso zwierząt dziko żyjących jest lepiej ukrwione, zaś stosunek kwasów tłuszczowych nasyconych do nienasyconych występuje w korzystniejszych proporcjach niż w przypadku zwierząt hodowlanych. W większych ilościach występują również witaminy z grupy B oraz minerały, takie jak potas, sód, wapń, żelazo, magnez i fosfor.

      Pomimo tych niewątpliwych walorów uważajmy na dziczyznę pochodząca z niepewnych źródeł. Może to spowodować chorobę pasożytnicza zwana włosienicą. Dlatego tez kupując takie mięso koniecznie zwróć uwagę na źródło, z którego pochodzi. Pamiętaj także o właściwej obróbce termicznej, uważaj na produkty niedogotowane bądź półsurowe.

        Poszczególne gatunki drobiu różnią się miedzy sobą pod względem poszczególnych składników. Mięso drobiowe to przede wszystkim bogate źródło białka. Zawiera ono wszystkie aminokwasy egzogenne. Białko to charakteryzuje się wysoka przyswajalnością oraz sprawnością. Najbogatsze w białko jest mięso indyków, najmniej zaś w tuszkę gęsi. Oczywiście ilość białka uzależniona jest od rodzaju mięśnia, z którego pochodzi. Przykładowo pierś kurcząt zawiera 23%, zaś udo 19,5%. Zdecydowanie mniej w mięsie drobiowym jest kolagenu, pod tym względem lepsze jest mięso wołowe oraz wieprzowe. Dla porównania w udzie kurczaka mamy 6,5%, zaś w mięsie wołowym i wieprzowym mamy 7-25% tej substancji.

         Mięso drobiowe jest bardziej dietetyczne z uwagi na ilość tłuszczów, a w szczególności mniej kwasów tłuszczowych nasyconych oraz cholesterolu. Zdecydowanie lepiej wypada chociażby od wołowiny ze względu na większa ilość kwasów tłuszczowych nienasyconych, a w szczególności kwasów linolowego, linolenowy, arachidowy. Zawartość tłuszczu w mięsie drobiowym jest zróżnicowana i zależy m.in od gatunku, sposobu odżywiania oraz wieku zwierzęcia. Tuszki ptaków starszych charakteryzują się większa ilością tłuszczu niż młodych.

        Mięso drobiowe zawiera pewne ilości witamin i minerałów. Wśród pierwiastków należy wymienić: sód, potas, wapń, magnez, kobalt, jod i inne. Zawartość tych składników w mięśniach szkieletowych szacuje się na 1-1,5% jeśli chodzi zaś o witaminy, to ich najbogatszym źródłem jest wątroba. W innych częściach drobiu obecne są witaminy z grupy B: niacyna, ryboflawina, tiamina, w tłuszczu drobiowym występuje ponadto witamina A oraz karoten.

        Mięso drobiowe jest rożne także ze względu na rodzaj paszy, która zwierzęta te są karmione. Oczywiście najzdrowiej byłoby kupować mięso pochodzące z hodowli ekologicznych jednak w tym przypadku należy mieć na uwadze cenę.

        Mięso wołowe jest niezwykle odżywcze, posiada spore ilości białka (18-23%), które jest lekkostrawne i dobrze przyswajalne oraz optymalny zestaw aminokwasów egzogennych, co sprawia, ze jest przez człowieka szybko przyswajalne. Mięso wołowe zawiera spore ilości kolagenu. Poziom kolagenu waha się od 1-15%.

      W porcji wołowiny znajdziemy przede wszystkim fosfor i żelazo, cynk. Najwięcej cynku znajduje się w mięsie wołowym (3,8g w 100g). W wołowinie oraz cielęcinę znajdziemy także witaminy z grupy B: B1, B6, PP oraz spore ilości B12, a także A, E, witamina D i H. Najbardziej wartościowe jest mięso pochodzące od ok. Dwuletnich wołów.

        Mięso wołowe charakteryzuje się stosunkowo niska zawartością tłuszczu, ok. 5%. Jednakże wśród nich przeważają kwasy tłuszczowe nasycone oraz jednonienasycone, mało jest natomiast NNKT, zwłaszcza zaś omega 3. Dlatego wołowinę zaleca się jeść kilka razy w miesiącu. Warto dodać, ze bardzo ważnym składnikiem tłuszczu wołowego są sprzężone dieny kwasu linolowego (CLA). CŁA ma silne właściwości antyoksydacyjne i hamuje niektóre rodzaje nowotworów. CŁA ponadto posiada silne właściwości przeciwutleniające, wykazuje działanie przeciwcukrzycowe, przeciwdziała niszczeniu komórek oraz wpływa korzystnie na funkcje układu odpornościowego.

      Wieprzowina, wbrew powszechnej opinii, odznacza się taką samą wartością kaloryczną i odżywczą, jak inne gatunki mięs, w tym wołowe czy nawet drobiowe. Mięso wieprzowe jest cennym źródłem białka – niezbędnego budulca (jego niedobór może powodować między innymi niedokrwistość, powoduje męczenie się, utrudnia koncentrację) oraz B1 (wieprzowina ma jej najwięcej, porównując z innymi gatunkami mięs), która ma znaczny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego. Zapotrzebowanie na witaminę B1 dodatkowo wzrasta, jeśli pijemy dużo alkoholu i palimy papierosy. Mięso wieprzowe zawiera również spore ilości witaminy PP, a podroby wieprzowe (wątroba, nerki) – witaminy A, witaminy D i K.

      Zawartość białka w mięsie wieprzowym jest porównywalna z mięsem drobiowym, problematyczna może się okazać ilość tłuszczu. Pamiętajmy jednak, zawartość tłuszczu jest rożna w zależności od tego z jakiej części ciała zwierzęcia pochodzi mięso. Pamiętajmy jednak, ze w dużej mierze są to kwasy tłuszczowe nasycone, czyli takie, których powinno być jak najmniej w naszej diecie. Wybierając wiec mięso wieprzowe lepiej sięgnąć po to chudsze, a wiec schab oraz polędwice. Według zaleceń dietetyków takie mięso powinniśmy spożywać kilka razy w miesiącu i to w ilości 150-200g na porcje. Warto dodać, ze czerwone mięso jest bogatym źródłem puryn. Puryny są naturalnie występującym związkiem chemicznym. W trakcie licznych przemian wytwarzany jest z nich kwas moczowy. Związek ten jest wydalany z moczem, niestety jeśli w naszej diecie jest za dużo puryn, to kwas moczowy gromadzi się w nerkach w postaci kamieni lub w stawach (dna moczanowa).

        Wracając do Twojego pytania, jak widzisz każde mięso ma swoje wady i zalety. Dlatego właściwie można jeść każde, pamiętając o zasadach dietetycznych dotyczących jego spożycia.     

dodał odpowiedź 4 grudnia 2014 10:19
Witam. Oprócz kurczaka również warto jeść indyka, który również nie wypada najgorzej cenowo, wołowina (jednak wiadomo, że jest to najdroższe mięso). Również uważam, że nie należy się bać wieprzowiny i można spokojnie ją spożywać co jakiś czas, jednak wtedy pamiętajmy właśnie o tym co napisałaś, czyli ilości tłuszczu, który jest znacznie większy niż w kurczaku, indyku itp. Tak poza tematem to polecam spróbować indyka po wietnamsku, to jak przygotować zdrowszą wersję takiego posiłku znajdziesz na YouTube na kanale Bodybuilding Blog. Tam Arkadiusz Czerw dokładnie opisuje krok po kroku jak się za to zabrać. No i oczywiście warto również korzystać z innych źródeł białka, bo jak bazowanie na samym mięsie wyjdzie dość drogo a też warto trzymać urozmaiconą dietę. W razie pytań - pisz. Pozdrawiam serdecznie :)
dodał odpowiedź 4 grudnia 2014 10:43
Pierś z indyka jest dobrym zamiennikiem, a do tego ryby. Ryby to cenne źródło kwasów omega3. To ile mięsa powinnaś jeść zależy od tego ile białka potrzebujesz w swoim planie żywieniowym.
dodał odpowiedź 4 grudnia 2014 12:02
Jeśli Cię to interesuje to jest taka "dieta grupy krwi" nad którą pracuje dr Peter D'adamo. W zależności od grupy krwi spożywasz określone produkty. Np. gdy masz grupę krwi "0" wskazany jest praktycznie każdy rodzaj mięsa za wyjątkiem wieprzowiny ale już przy grupie krwi "A" wskazane jest sporzywanie jedynie indyka lub kurczaka.
dodał komentarz 4 grudnia 2014 13:29
Dieta zgodna z grupą krwi to jedna z największych bujd jakie krążą po świecie dietetyki, nie ma żadnych podstaw naukowych. Jacek Bilczyński niedawno tłumaczył, że jest ona głupotą choćby ze względu na to, że wg tej diety niektóre grupy krwi nie mogą jeść mięsa (np. A), co z kolei zaprzecza ewolucji, gdzie w jej procesie człowiek wykształcił kły, które to do rozszarpywania mięsa miały służyć ;) Do autora - jedz, co lubisz. I taka jest moja opinia. W każdym z tych mięs znajdziesz wartościowe białko. Jeśli jesteś na redukcji i ciężko jest Ci się zmieścić w kaloriach, to wiadomo, lepiej skupić się na mięsach chudych, tj.: pierś indyka/kurczaka, polędwiczka wieprzowa lub właśnie ligawa, udziec czy dla bogaczy - polędwica wołowa :)
dodał odpowiedź 4 grudnia 2014 15:45
Siemanko, ryby,indyk,wołowina. Co do ilości mięsa w tygodniu to zależy od Twojego zapotrzebowania na białko. Pozdrawiam
dodał odpowiedź 6 grudnia 2014 22:06
Witam co do mies polecam kurczaka wolowinka rybki np tunczyk dorsz i losos pozdro
dodał odpowiedź 4 grudnia 2015 18:50
Szkoda że został poruszony temat ryb ale w ogóle nic na ten temat nie zostało napisane...
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie