Czy warto kupować produkty ekologiczne?
Witaj,
Spora ilość badań wskazuje, ze poza większą zawartością witaminy C i białka w ekologicznych warzywach (ale nie owocach) nie ma wyraźnych różnic. Jeśli zatem kupujesz zdrową żywność z uwagi na jej wartości odzywcze-to raczej nie warto.
Z drugiej strony, trzeba podkreślić, ze zawartość azotanów w warzywach i owocach ekologicznych jest niższa niż w zwykłych produktach. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ustaliła maksymalne bezpieczne dawki azotanów, które mogą znaleźć się w pożywieniu (1,6 miligramów azotanów na kilogram masy ciała). Warzywa i owoce, zarówno te uprawiane konwencjonalnie, jak i te z upraw ekologicznych, zawierają azotany w ilościach mniejszych niż ten limit. Niektóre badania wykazały także mniejszą ilość pestycydów w produktach ekologicznych. Zwiększenie ilości azotanów i pestycydów w pożywieniu zwiększa ryzyko zapadnięcia na niektóre rodzaje nowotworów. Jeśli zatem obawiasz się tych substancji-sięgnij po zdrową żywność.