Zadaj pytanie
11 czerwca 2015 21:07

Czym kierować się przy wyborze tranu?

Cześć,

Pytanie jak wyżej. Pozdrawiam
825
6

Witaj,

 

      Zacznijmy od dawek. To, ile tranu potrzebujemy jest kwestią bardzo subiektywną. Osoby, które mają jakieś stany zapalne, mają nadwagę lub u których zdiagnozowano chorobę związaną z insulinoopornością albo chorobę autoimmunologiczną, mogą początkowo przyjmować duże dawki: 1g EPA/DHA na każde 4,5kg masy ciała na dzień. Dawki te mogą wydawać się duże, ale dawka taka rekomendowana jest tylko przez miesiąc lub dwa, aby przyspieszyć proces powrotu do zdrowia.

     Jeśli ogólnie jesteś zdrowa i dobrze się odżywiasz to wystarczy dawka 0,5g na każde 4,5kg masy ciała. Skąd jednak wiadomo, że istnieją u Ciebie niedobory? Można wykonać proste badanie krwi EPA. Prostsze podejście to po prostu ocena własnego samopoczucia. Jeśli spada Twoja insulinooporność oraz waga i czujesz się przy tym lepiej, może to oznaczać, że maleje Twoje zapotrzebowanie na tran.

    W kapsułkach czy w płynie? To zależy. O wiele łatwiej jest przyjąć dużą ilość tranu w formie płynnej. Wiele osób skarży się, że muszą przy każdym posiłku łykać garść kapsułek. Kolejną rzeczą jest tran oczyszczony. Co prawda droższy, ale wart swojej ceny. Powinny go zażywać zwłaszcza osoby mające problemy z układem pokarmowym po spożyciu zwykłego tranu.

    Wiele osób wzbrania się przed spożywaniem tranu obawiając się zanieczyszczeń takich jak rtęć. Rtęć jest bardzo toksycznym metalem, który akumulują się w wielu organizmach morskich. W ten sposób zostaje przekształcony w metylortęć, a ten związek chemiczny może trafić do żywności. Toksyna ta zwykle odkłada się w ciałach służek żyjących zwierząt, z kolei małe, krócej żyjące, zwykle zawierają jej mniej. Teraz dobra wiadomość, tran nie stanowi źródła rtęci, ponieważ pierwiastek ten łączy się z białkiem, tran zaś nie zawiera go wcale.

       Innym problemem są zanieczyszczenia organiczne, które powstają w procesach produkcyjnych, m.in związanych z wytwarzaniem plastiku. Mogą się one kumulować w tłustych częściach ryb. Mniejsze gatunki zawierają o wiele mniej tych substancji (sardynki, makrele). To kolejny argument za używaniem wysoko oczyszczonego tranu, ponieważ właściwie wszystkie zanieczyszczenia są usuwane w procesie filtracji.

dodał odpowiedź 11 czerwca 2015 21:42
Kieruj się składem, najbardziej ważne są tam kwasy omega 3, omega 6 i witaminy, najbardziej A i D. Polecam trany firmy Mollers.
dodał odpowiedź 11 czerwca 2015 21:42
Kieruj się składem, najbardziej ważne są tam kwasy omega 3, omega 6 i witaminy, najbardziej A i D. Polecam trany firmy Mollers.
dodał odpowiedź 11 czerwca 2015 21:50
dokładnie tak jak pisał kolega, zwróć uwagę na stosunek omega 3:6
dodał odpowiedź 12 czerwca 2015 06:57
Ja zawsze nabywajac tran w aptece nie spotkalem sie z taiim ktory by mial inny rozklad omegi.
dodał odpowiedź 12 czerwca 2015 08:34
Siemanko, kieruj się składem.
dodał odpowiedź 12 czerwca 2015 12:54
Przy wyborze tranu pierwszą rzeczą, na jaką należy zwrócić uwagę, jest skład. Im większe stężenie kwasów oraz witamin, tym lepiej, dlatego warto przeczytać dokładnie etykietę. Drugim istotnym czynnikiem jest cena. Zazwyczaj tańsze trany mają mniejsze stężenie kwasów, nie jest to jednak regułą. Następnie powinniśmy się zastanowić nad tym, czy chcemy tran w kapsułkach czy płynie. Tran w płynie jest bardziej kłopotliwy. Musimy go przechowywać w lodowce w ciemnej butelce, ponieważ w innych warunkach dojdzie do procesu utleniania. Tran należy spożyć mniej więcej w 5–6 tygodni od otwarcia. Ten w kapsułkach jest bardziej odporny na utlenianie, a jego przechowywanie nie nastręcza problemów. Jeżeli zdecydujemy się na kapsułki, warto zaopatrzyć się w takie, które są standaryzowane, czyli w każdej będzie taka sama zawartość składników. Ostatnim kryterium wyboru tranu jest smak i zapach. Jeżeli planujemy go podać dzieciom, należy pamiętać, że trany owocowe mogą być podawane dopiero powyżej 3 roku życia, podczas gdy tran cytrynowy, miętowy czy naturalny już od 6 tygodnia. Trany dostępne na rynku już nie smakują tak paskudnie jak dawniej. Teraz możemy wybierać pomiędzy tranami naturalnymi bądź owocowymi, w kapsułkach lub w płynie. Tran stanowi bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych i witamin, które w naszej diecie są trudno dostępne.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie