Czy ryż, makaron, kaszę gryczaną itp można zastąpić makaronem ryżowym ?
Witam ! Mam pytanie odnośnie diety a dokładniej źródła węglowodanów- czy ryż, makaron, kaszę gryczaną itp itd można zastąpić makaronem ryżowym ? Szukałem odpowiedzi na forach internetowych ale opinie są podzielone. Jedni twierdzą, że jest to produkt przetworzony - inni zaś, że jest to dobra alternatywa ale minusem jest duża cena. Generalnie w skład produktu wchodzi 97% mąki ryżowej a w wartościach odżywczych najlepszy jaki znalazłem ma 99,4grama węglowodanów na 100g produktu .
797
3
dodał odpowiedź 10 lipca 2015 14:28
Najlepiej jest mieć zróżnicowaną i zbilansowaną dietę. Czyli należy jeść zarówno ryż, kaszę gryczaną i jaglaną, płatki owsiane, rośliny strączkowe, makaron ryżowy też będzie dobry. Oczywiście jest trochę bardziej przetworzony, ale nadal jest dobrym produktem.Śmiało możesz włączyć go do diety, ale nie zapomnij o innych źródłach węglowodanów. Używanie tylko jednego produktu może powodować braki niektórych składników w diecie. Pozdro
dodał komentarz 10 lipca 2015 14:36
Dzięki za info ! Generalnie w okresie zimowo-wiosennym robiłem już ' masę ' i głównym źródłem węglowodanów był ryż, kasza gryczana i różnego rodzaju makarony Z TYM, że jedzenie tego wszystkiego mnie męczyło a makaron ryżowy wchodzi mi bardzo dobrze a jego największą zaletą jest te 99,4gram węglowodanów na 100gram ( 430kcal ) . Jeżeli chodzi o ryż, makaron i kasze - przyjąłem ilości 400gram ( przed ugutowaniem ) dziennie - jedząc makaron ryżowy dostarczam te same ilości i kalorie w 300gramach . Posiłki są mniejsze, smaczniejsze i nie męcze się jedzeniem.
dodał odpowiedź 10 lipca 2015 15:47
Witaj,
Jest to bardzo fajne urozmaicenie. Jeśli nie ma zastrzeżeń co do składu to dlaczego nie, bardzo fajnie to wygląda. Osobiście bym skorzystał z takiego wyboru, jeśli lubisz tego typu produkty. Pozdrawiam