Zadaj pytanie
29 sierpnia 2015 16:35

Czy kumaryna zawarta w cynamonie szkodzi?

Pytanie jak wyżej:)
947
2

Witaj,

 

Cynamon to najstarsza i jedna z najczęściej używanych przypraw. Przyprawa ta od stuleci znana jest ze swoich właściwości wzmacniających i odkażających. Najważniejszym zawartym w korze cynamonu jest aldehyd cynamonowy mający właściwości antygrzybicznym (hamuje wzrost pleśni oraz psucie pokarmu przez drożdże), antynowotworowe i antymutagenne. Znajdziemy tu również inne związki typu polifenoli: flawonole, flakony, izoflawony, katechiny oraz kwasy elagowy, kawowy, ferulowy. Odpowiadają one w dużej mierze za działanie antyoksydacyjne oraz antybakteryjne.

 

Bardzo cennym składnikiem jest olejek występujący w korze oraz liściach tej rośliny. Olejek ten ma właściwości antyseptyczne, a jego główne składniki to aldehyd cynamonowy i eugenol.

Jak już wspomniano, cynamon ma silne właściwości antyoksydacyjne. Mam tu na myśli przede wszystkim ekstrakt z kory cynamonowa. Jego składniki efektywnie likwidują wolne rodniki, co zostało potwierdzone doświadczalnie na rolnikach DPPH oraz ABTS. Maja ponadto zdolność do likwidowania rodników nadtlenkowego oraz wodorotlenkowego występujących w organizmie.

 

Prowadzone są badania nad przeciw miażdżycowym i przeciw cukrzycowym działaniem ekstraktu z cynamonowa. Okazuje się, ze ekstrakt cynamonowy może być wykorzystywany do obniżenia poziomu glukozy we krwi poprzez polepszenie wrażliwości insulinowej i spowolnienie wchłaniania węglowodanów w jelicie cienkim. Ponadto wyniki testu donoszą, ze po sześciu tygodniach jego podawania znacząco obniżył się poziom HDL, cholesterolu oraz trójglicerydów.

 

Wyciągi z kory są stosowane w dolegliwościach trawiennych, przy braku łaknienia, uczuciu pełności, wzdęciach, stanach skurczowych żołądka. Wchodzą w skład preparatów poprawiających trawienie. Olejek cynamonowy natomiast stosowany jest wewnętrznie przy braku łaknienia, w lekkich stanach skurczowych żołądka i jelit, we wzdęciach i biegunkach. Antyseptyczne właściwości olejku zapobiegają zatruciom pokarmowym i niestrawności, co uzasadnia szerokie używanie kory cynamonowca cejlońskiego jako przyprawy, zwłaszcza w krajach tropikalnych. Wykorzystywany jest również w farmacji, w stomatologii, kosmetyce.

 

Jeszcze słowo o kumarynie. Całkiem niedawno zrobiło się o niej głośno, wzywano nawet do unikania cynamonu, jako zawierającego te substancje. Tymczasem, kumaryna może mieć negatywne działanie na osoby szczególnie wrażliwe na tę substancje. Szkodliwość kumaryny nie została potwierdzona badaniami na ludziach. Czym jest kumaryna? Najprościej mówiąc jest to substancja zapachowa, występująca nie tylko w produktach spożywczych, ale tez kosmetykach. Może pomagać w walce z bezsennością, kołkami, zaparciami i trudnościami w oddawaniu moczu. Wpływa tez na drobnoustroje, hamując ich rozwój.

 

Nie każdy cynamon jest bogaty w kumarynę. Najwięcej tej substancji znajdziemy w chińskim cynamonie kasja, a najmniej w cynamonie z Cejlonu.

dodał odpowiedź 29 sierpnia 2015 18:57
Jesli bys jadla kartonami cynamon to napewno tak,ale nie jesz az tyle wiec nic nie szkodzi. a wrecz przeciwnie cynamon ma pozytywne dzialanie . Ps wszystko w nadmiarze moze zaszkodzic. Trzeba znac umiar
dodał odpowiedź 29 sierpnia 2015 19:43
Siemanko, w normalnych ilościach nic Ci nie będzie. Pozdrawiam
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie