Zadaj pytanie
24 lipca 2014 21:07

Produkty o niskim indeksie glikemicznym ?

1414
2

Witaj.


Na początek kilka słów odnośnie indeksu glikemicznego. IG wykorzystuje się w planowaniu odżywiania osób zdrowych, chorych na cukrzycę oraz sportowców, a także w regulacji masy ciała. IG mierzy się skalą od 0-100 i według niej określa się jako niewielki (IG w granicach 0-55), umiarkowany (IG 55-70) lub wysoki (IG powyżej 70) wzrost poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Jak z tego wynika, im wyższa wartość IG tym wyższy poziom glukozy we krwi. Produkty o niskim IG wywołują niższy wzrost poziomu glukozy we krwi, stężenie szczytowe jest niższe i powraca do poziomu wyjściowego szybciej. Ustalono, ze weglowodany proste mają wysoki IG i powodują szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, natomiast węglowodany złożone stopniowo uwalniają glukozę i mają niski IG.

 

Węglowodany złożone mogą mieć wysoki i niski IG, zależnie od rodzaju pokarmu i sposobu przyrządzenia. Na wysokość IG wpływ mają:


- stopień galaretowacenia skrobi – im niższy tym wolniejsze jest trawienie;
- forma produktu- wolniej trawione będą produkty jak najmniej oczyszczone;
- wysoki stosunek amylozy do amylopektyny – im więcej amylozy, tym produkt jest wolniej trawiony;
- błonnik;
- tłuszcze – które spowalniają opróżnianie żołądka z treści pokarmowej;
- interakcje białko-skrobia i tłuszcz-skrobia oraz substancje chemiczne obecne w żywności.

 

Przy sporządzaniu posiłków mających na celu obniżenie IG niekoniecznie trzeba eliminować wszystkie produkty o wysokim IG (ziemniaki lub pieczywo). Wystarczy jedynie wymienić ich część na produkty o niskim IG.

 

Z pojęciem IG nierozerwalnie wiąże się pojęcie ładunku glikemicznego, który określa procent zawartości węglowodanów w produkcie. Nie wystarczy więc wiedzieć, że marchewka ma wysoki IG – 92. Należy wziąć w takim przypadku pod uwagę fakt, że ma niski ładunek glikemiczny, czyli zawiera mało węglowodanów. Jednakże także i w takim przypadku należy pamiętać o rozsądnych ilościach. Mogą się oczywiście zdarzyć sytuacje odwrotne, kiedy mamy do czynienia z produktami o niskim IG, lecz dużym ładunku.

 

W celu precyzyjnego określenia wysokości IG proponuję skorzystać z tabel dostępnych w internecie. Tutaj podaję niektóre produkty:


Niski IG:
przyprawy suszone, cebula, cukinia, cykoria, czarna porzeczka, fasolka szparagowa, grzyby, kiełki, kiszona kapusta, oliwki, orzechy i migdały, papryka, por, seler naciowy, soja, tofu, większość warzyw zielonych, czereśnie, sok z cytryny, czekolada gorzka z zawartością kakao 70 proc., czerwona porzeczka, owoce jagodowe, wiśnie, zielona soczewica, ugotowana ciecierzyca, czosnek, dżem niskosłodzony, gruszka, mleko sojowe, morele świeże, owoce cytrusowe, pomidory,  fasola, brzoskwinie, nektarynki, dziki ryż, groszek zielony, jabłka świeże, duszone, suszone, jogurt odtłuszczony , musztarda, nasiona (siemię lniane, słoneczniki), pomidory suszone , seler surowy (korzeń), pieczywo chrupkie.

 

Średnie IG:
chleb, makaron razowy, fasola z puszki, figi suszone, kasza gryczana, makaron al dente, morele, śliwki suszone, otręby, płatki owsiane surowe, sok z marchwi, ananas (świeży), kaszka pęczak, kokos, płatki śniadaniowe pełnoziarniste, ryż brązowy, soki cytrusowe bez cukru, winogrona, zielony groszek z puszki, żurawina, chleb orkiszowy, kiwi, kuskus, ryż basmanti, sok jabłkowy bez cukru, sok żurawinowy bez cukru, surimi (paluszki krabowe), brzoskwinie z puszki, ketchup, musztarda, nutella, sok winogronowy bez cukru, spaghetti (ugotowane na miękko), sushi.

 

Wysoki IG:
banany dojrzałe, kakao słodzone, kasza manna, lody słodzone cukrem, majonez, melon, miód, mleko tłuste, morele z puszki, owsianka gotowana, pizza, ryż jaśminowy, długoziarnisty, ananas z puszki, buraki gotowane, chleb pełnoziarnisty, dżem z cukrem, kukurydza, batoniki czekoladowe, muesli z cukrem lub miodem, rodzynki, ziemniaki mundurkach, bagietka, biszkopt, bułki pszenne, chipsy, chleb ryżowy, cukier, daktyle suszone, kasza jęczmienna, kleik ryżowy, maca (z białej mąki), makaron z białej mąki, mąka kukurydziana, napoje gazowane, ryż krótkoziarnisty, sucharki, ziemniaki gotowane, arbuz, dynia, kabaczek, bób gotowany, marchew gotowana, mąka pszenna, płatki kukurydziane, prażona kukurydza, chleb z białej mąki, mąka ziemniaczana, ziemniaki pieczone, ziemniaki smażone, skrobia modyfikowana, piwo.

dodał odpowiedź 24 lipca 2014 21:38
Przykładowe pordukty razem z IG: IG 50: kuskus, chleb orkiszowy, kiwi, sok pomarańczowy IG 45: zielony groszek, żurawina, świeży ananas, winogrona IG 40: truskawki, pumpernikiel, biała fasola, sok z jabłek, marchwi, makaron al dente IG 35: fasola, jabłka, śliwki, dziki ryż, siemię lniane, suszone pomidory, chrupkie pieczywo IG 30: czosnek, gruszki, niskosłodzone dżemy, cytrusy, pomidory IG 25: gorzka czekolada, wiśnie, jagody, IG 20: fruktoza (cukier owocowy), czereśnie, sok cytrynowy bez cukru, orzechy IG 15: zielone liściaste warzywa, cykoria, cebula, fasolka szparagowa, szparagi, cukinia, kiełki soi, grzyby, oliwki, por IG 5: suszone przyprawy
dodał odpowiedź 24 lipca 2014 21:51
Witaj: Indeks glikemiczny - Niski (poniżej 40) pieczywo chrupkie,fasola,twaróg odtłuszczony Indeks glikemiczny - Średni chleb razowy,kasza gryczana,ryż brązowy,Ryż basmanti Indeks glikemiczny - Wysoki (powyżej 60) Kleik ryżowy,Kasza jęczmienna Pozdrawiam
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie