Zadaj pytanie
28 lipca 2014 16:04

Jak dobrze skomponować dietę, która wzmocni odporność organizmu?

Witam,

z pewnym zdrowotnych względów muszę skomponować dietę, która wzmocni odporność mojego organizmu. Jestem aktywny fizycznie (rower, siłownia 2-3 razy w tygodniu) ale nie mam konkretnego planu typu "na masę" albo "na rzeźbę".

Dlatego to pytanie jest nieco inne od zazwyczaj zadawanych. Zależy mi na diecie, która jest lekka i głównym jej celem jest zwiększenie odporności organizmu, aby dobrze się czuć i organizm był wzmocniony.

Będę wdzięczny za każdą poradę, ponieważ dotyczy to bezpośrednio stanu zdrowia.

Pozdrawiam,
Bartek

1361
4

Witaj. Chcąc poprawić odporność organizmu powinieneś wybierać odpowiednie produkty spożywcze. Najważniejsze witaminy i składniki odżywcze w takim postępowaniu to: witamina C, kwas foliowy oraz kwasy tłuszczowe omega 3. Witamina C jest jednocześnie silnym antyoksydantem, chroni zatem organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i innych toksycznych substancji. Witamina ta jednocześnie jest składnikiem nietrwałym, jest wrażliwa na działanie tlenu, promieni nadfioletowych, wysokich temperatur, środowiska zasadowego, natomiast mało wrażliwa na zamrażanie. Podczas niewłaściwego przechowywania czy obróbki występują duże straty, nawet rzędu 80%. Źródłem witaminy C są głównie produkty roślinne. Najwięcej znajdziemy jej w: owocach dzikiej róży, jagodowych, cytrusach, a także w zielonej pietruszce, warzywach kapustnych, papryce, pomidorach, ziemniakach, chrzanie. W pozostałych owocach i warzywach występuje w znacznie mniejszych ilościach.

 

Kwas foliowy występuje w prawie wszystkich produktach. Najbogatsze jego źródła to: warzywa liściaste (sałata, szpinak, nać pietruszki, jarmuż), brokuły, owoce, cytrusowe, a także wątroba, drożdże, pełne ziarna zbóż, kefir, żółte sery, rośliny strączkowe. Kwas foliowy jest bardzo wrażliwy na wysokie temperatury i światło. Ulega rozkładowi podczas długotrwałej obróbki cieplnej. Podczas przechowywania ulega utlenieniu, jego straty mogą wynosić nawet 50%.

 

Kwasy tłuszczowe omega3, pełnią w organizmie wiele funkcji, m.in. podnoszą jego odporność. Znajdziemy je głównie w rybach, skorupiakach, tofu, migdałach, orzechach włoskich oraz niektórych olejach roślinnych takich jak olej lniany, arachidowy i rzepakowy.

 

Warto również sięgnąć po miód ze względu na obecność inhibiny, substancji silnie bakteriobójczej. Obfitują w nią przede wszystkim miody spadziowe z drzew szpilkowych, lipowe i grykowe. Dodatkowo zawarta w miodzie acetylocholina poprawia ogólną kondycję, gdyż wspiera układ krążenia, wzmacniając jednocześnie wydolność mięśnia sercowego. Także zawarty w nim potas wspiera skutecznie ludzkie serce. Magnez, wapń, cynk i żelazo to dodatkowe atuty miodu. Oczywiście nie należy zapominać, że miód składa się głównie z węglowodanów prostych. Nie należy więc przesadzać z jego ilością.

 

Pomocny okaże się też czosnek, który dzięki zawartości allicyny ma silne działanie antybakteryjne i jest naturalnym antybiotykiem. Podobne właściwości ma cebula, która zawiera składniki lotne (fitoncydy), uwalniające się podczas krojenia lub miażdżenia cebuli oraz związki nielotne, znajdujące się w miąższu, które niszczą i hamują wzrost wielu bakterii. Cebula jest pomocna w leczeniu chorób bakteryjnych i wirusowych układu oddechowego.

 

Mówiąc o odporności warto też wspomnieć o ziołach, a zwłaszcza jeżówce (echinacea) i żeń-szeniu.

 

Należy także pamiętać o odpowiedniej ilości snu i wypoczynku. Przemęczony organizm jest podatniejszy na infekcje. Dorosły człowiek potrzebuje ok. 7-8 godzin snu na dobę. Odporność organizmu osłabiają także sytuacje stresowe, życie w ciągłym napięciu. Dzieje się tak, ponieważ system obronny jest ściśle powiązany z systemem nerwowym. Aby nie doszło tu do zakłóceń należy poświęcić codziennie trochę czasu na relaks, odprężenia, wyciszenie.

 

Świetnie sprawdza się też hartowanie organizmu. Wpłynie na to przykładowo brodzenie w zimnej wodzie czy naprzemienny natrysk. Tutaj najpierw ciało polewa się ciepłą wodą (20-30s.), a potem chłodną (2-3 s.). Różnice temperatur trzeba zwiększać stopniowo i zawsze kończyć zabieg wodą o temperaturze ciała. Nie zapominaj również o aktywności fizycznej na zewnątrz, również w te chłodniejsze dni.

dodał odpowiedź 28 lipca 2014 16:09
Witaj, Jak wiesz każdy produkt w swoim składzie ma odmienne mikroelementy. Na witalność wpływa dużo produktów. Jednak podstawą dostarczania mikroelementów są przede wszystkim warzywa i owoce. Do teraźniejszego sposobu odżywania dołóż parę porcji warzyw i owoców, a na pewno będziesz dostarczać odpowiednią ilość witamin i minerałów. Omijaj produkty wysoko przetworzone. Pozdrawiam :)
dodał odpowiedź 28 lipca 2014 16:15
Cześć ;) do każdego posiłku dokładaj sobie trochę warzyw. pozdrawiam
dodał odpowiedź 28 lipca 2014 18:29
Witaj, zawsze możesz dodać również suplementy bogate w witaminy i mierały. Jeśli sporo trenujesz jest to bardza ważne aby nie brakowało Ci żadnych witamin.
dodał odpowiedź 9 września 2014 12:04
Dodałbym tu jeszcze kilka produktów jak imbir, kurkuma, chilli, zielona herbata, oraz kasza jaglana. Dane na temat ich prozdrowotnych właściwości są ogólnie dostępne, więc nie będę się tu o nich szerzej rozpisywał.
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie