Napoje energetyzujące typu light.
Witaj,
Przyjrzyjmy się składowi wybranych energetyków light. Red Bull: woda, cytrynian sodowy, węglany magnezu, kwas cytrynowy, dwutlenek węgla, tauryna, Acesulfam-K, aspartam, E950 kofeina, inozytol, niacyna, kwas pantotenowego, wit. B6, wit. B12, aromaty, zagęszczacz guma ksantanowa, karmel, ryboflawina. Black Energy Drink: woda, kwas cytrynowy i cytrynian sodu, dwutlenek węgla, tauryna, aromat, aspartam, acesulfam, kofeina, E150d, ryboflawina, inozytol, niacyna, kwas pantotenowego, wit. B6 i B12. Skład pozostałych tego typu napojów wyglada bardzo podobnie.
Spójrzmy na poszczególne składniki tych napojów. Po pierwsze aspartam. Składa się on z trzech substancji chemicznych: kwasu asparaginowego, fenyloalaniny oraz estru metalowego. Naturalnie każda z tych substancji występuje w naturze. Kwas asparaginowy i fenyloalanina są aminokwasami i występują w produktach białkowych, metanol zaś występuje w owocach. Substancje te występują w połączeniu z innymi związkami. Fenyloalanina i kwas asparaginowy związane są z proteinami, metanol zaś z pektyną. Człowiek nie wytwarza enzymu, który umożliwiłby odłączenie metanolu od pektyny, dlatego nawet większe ilości pektyny występujące w owocach są całkowicie nieszkodliwe. Różnica polega na tym, ze w wyniku rozkładu aspartamu w jelicie cienkim powstają wolne formy powyższych związków, które są bardzo szkodliwe dla organizmu człowieka.
Kwas asparaginowy pełni w organizmie człowieka istotna funkcje, mianowicie jest on związkiem z którego powstaje asparaginian. Asparaginian to neuroprzekaźnik, umożliwiający przepływ informacji miedzy komórkami nerwowymi w mózgu. Jednakże nawet nieznacznie zwiększone spożycie tego kwasu może być przyczyna obumierania komórek nerwowych. Niestety okazuje się, że zauważalne objawy pojawiają się dopiero w momencie gdy obumrze aż 75% neuronów w mózgu.
Badania pokazują, ze przyjmowanie aspartamu, szczególnie w połączeniu z węglowodanami, powoduje podwyższenie się poziomu fenyloalaniny w mózgu. Fenyloalanina jest składnikiem hormonu noradrealiny, a wiec jednocześnie zwiększa się poziom tego hormonu. To z kolei zaburza równowagę miedzy noradrealiną a serotoniną. Następuje zmniejszenie ilości tego drugiego. Niski poziom serotoniny związany jest z zaburzeniami emocjonalnymi, takimi jak zmiany nastroju, depresja, ataki paniki.
Metanol jest metabolizowany do kwasu mrówkowego i formaldehydu. Alkohol metylowy nie kumuluje się w organizmie człowieka. Do typowych objawów zatrucia metanolem nalezą: bóle głowy, nudności, wymioty, dreszcze, zaniki pamięci itp. Metanol zostaje powoli uwolniony z aspartamu w jelicie cienkim pod wpływem działania enzymu chymotrypsyny na grupę metylowa aspartamu.
Badania na zwierzętach dawały przerażające wyniki, stwierdzano uszkodzenia oraz liczne nowotwory mózgu. Aspartam może tez powodować wady wrodzone, toteż nie poleca się go kobietom w ciąży, ponadto substancja ta przyspiesza wystąpienie objawów klinicznych cukrzycy oraz pogarsza możliwość kontrolowania choroby u leczonych pacjentów.
Acesulfam-K nie należy również do bezpiecznych substancji. Problem polega tu na tym, ze zawiera on chlorek metylenu chemicznego. Długotrwałe spożywanie tej substancji może powodować raka, depresje, nudności, bóle głowy, choroby wątroby, choroby nerek i zaburzenia psychiczne. Pamiętajmy jednak, ze dotyczy to zbyt dużego spożycia acesulfamu.
Swój smak napoje tego typu zawdzięczają dodatków syntetycznych aromatów i barwników. Stosowanie sztucznych dodatków jest regulowane i nie powinny one wywoływać żadnych dolegliwości, jednak mogą mieć one negatywny wpływ na nasze zdrowie. Napoje energetyczne typu light zawierają niewielkie ilości takich środków, jednak jeśli zsumujemy ich całkowita ilość, która zawierają inne produkty, to suma może okazać się ogromna. Ciężko jest żywic się jedynie żywnością nieprzetworzona, a jeśli już ktoś próbuje to warto pamiętać, ze nawet w roślinach obecne są środki ochrony roślin.
Na szczególna uwagę zasługuje barwnik karmelowy, który jest rakotwórczy, nadmierne jego spożycie prowadzi m.in do raka tarczycy i płuc. Niektórzy amatorzy tego typu napojów, uważają ze doskonale uzupełniają one witaminy z grupy B, pamiętajmy jednak ze są to witaminy syntetyczne. Lepiej jest uzupełniać je dzięki dobrze zbilansowanej diecie. Syntetyczne witaminy są słabo wchłaniane przez organizm.
W napojach energetycznych znajduje się ok 80 mg kofeiny, co odpowiada jednak filiżance kawy. Warto pamiętać jednak, ze wszystko w nadmiarze jest szkodliwe. intensywne lub zbyt częste pobudzanie organizmu kofeiną prowadzi m.in. do zachwiania równowagi, a po „szczycie” aktywności następuje wyraźnie odczuwalne zmęczenie, apatia i osłabienie organizmu. Do niekorzystnych efektów działania kofeiny zaliczyć można również podrażnienie żołądka i ścian jelit, efekt moczopędny, bezsenność, niepokój.
Napoje energetyczne zakwaszają organizm. Do typowych objawów takiego stanu nalezą: ciemne kręgi pod oczami, bóle głowy, niestrawność, pryszcze i krosty, częste zaziębienia, zawroty głowy, nudności, mroczki przed oczami, gorycz lub kwas w ustach, osłabienie fizyczne. Długotrwałe zakwaszenie może sprzyjać rozwojowi chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga. Z zakwaszeniem łączą się też dolegliwości: ogólne zmęczenie, brak koncentracji, zaburzenia snu, napięcia nerwowe, depresje, częste infekcje, zaparcia, łamliwość paznokci i wypadanie włosów, Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu. Powyższe dolegliwości mogą w znaczący sposób ,,odbić" się na jakości naszego treningu. Ćwiczymy przecież dla zdrowia, po co zatem przyjmować coś, co jest tego zaprzeczeniem.
Podsumowując, wypity raz na jakiś czas napój energetyczny drastycznie nie odbije się na naszym zdrowiu i kondycji, sytuacja się zmienia, jeśli robimy to permanentnie. Należy przede wszystkim uważać na aspartam, duże ilości kofeiny oraz zawartość syntetycznych barwników, polepszaczy i konserwantów.