Zadaj pytanie
6 maja 2015 19:14

Błonnik, jak go bezpiecznie spożywać?

Błonnik w tabletkach. Warto brać? Uzaleznia?
1649
11

Witaj,

 

      Badania donoszą, że społeczeństwa spożywające większa ilość włókna pokarmowego w mniejszym stopniu zapadają na miażdżycę, chorobę niedokrwienna serca, zawały. Działanie takie wykazują frakcje błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Jeśli zależy nam na obniżeniu cholesterolu całkowitego to warto włączyć do swojej diety nasiona roślin strączkowych, owoce (czarna i czerwona porzeczka, aronia, maliny, gruszki, winogrona), warzywa (marchew, dynia, buraki) oraz płatki i otręby owsiane, mąkę razową. Wbrew powszechnej opinii, otręby pszenne nie mają wpływu na zmniejszenie wartości cholesterolu, zapobiegają natomiast tworzeniu się bogatych w cholesterol kamieni żółciowych.

     Błonnik powinien być uwzględniony w diecie osób spożywających duże ilości białka. W wyniku stosowania diety wysokobiałkowej, szczególnie bogatej w mięso, w organizmie mogą gromadzić się nadmierne ilości toksyn oraz rakotwórcze substancje. Świetnie radzi sobie z nimi zarówno błonnik rozpuszczalny jak również nierozpuszczalny. Ponadto błonnik pomaga usunąć i pozbawić właściwości trujących kwasy żółciowe, substancje barwiące oraz inne substancje powierzchniowo czynne, zarówno sztuczne, jak i naturalne.

       Kleistość i lepkość rozpuszczalnego błonnika zmniejsza wydzielanie insuliny i pomaga w utrzymaniu stabilnego poziomu cukru we krwi. Fakt ten jest szczególnie istotny dla osób trenujących dyscypliny sylwetkowe, ponieważ nadmiar insuliny ułatwia syntezę tkanki tłuszczowej.

       Liczne badania wykazały, że błonnik może łączyć się z hormonami sterydowymi, łącznie z testosteronem i estrogenami. Efekt ten jest szczególnie silny w przypadku estrogenów. U sportowców nie należy się obawiać obniżenia poziomu testosteronu z powodu jedzenia dużych ilości błonnika, jak to się może dziać w przypadku wegetarian. Stężenie testosteronu może ulec obniżenie w przypadku przetrenowania, nadmiernego stresu, ujemnego bilansu energetycznego, a nawet spożywanie nieodpowiednich tłuszczów.

     Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia ilość błonnika pokarmowego w dziennej racji pokarmowej powinna wynosić 27-40g. Spożycie pektyn powinno być w ilości ok. 15g/dobę.

     Jeśli z jakichś powodów nie możesz dostarczyć błonnika pochodzącego z naturalnych produktów możesz sięgnąć po preparaty zawierające go w swoim składzie. Pamiętaj jednocześnie, że błonnik taki może zaszkodzić, gdy będziemy go stosować nierozsądnie i bez umiaru. Spożywany w zbyt dużych ilościach może wywoływać bolesne wzdęcia brzucha i biegunki. Nie poleca się także przyjmowania całej dziennej porcji błonnika naraz, lepiej jest podzielić dzienną dawkę i przyjmować mniejsze porcje w ciągu dnia.

     Przyjmując błonnik musimy pamiętać, aby dostarczać do organizmu odpowiedniej ilości wody. Jest to konieczne, ponieważ błonnik przechodząc przez nasz przewód pokarmowy chłonie wodę. Gdy ilość wody jest odpowiednia, masy kałowe ulegają rozrzedzeniu i wypróżnienie jest ułatwione. Gdy wody jest za mało, błonnik wiąże wodę obecną w przewodzie pokarmowym, masy kałowe wysychają i paradoksalnie błonnik doprowadza do zaparć.

      Błonnik wiąże inne, ważne substancje odżywcze oraz przyjmowane leki. Z tego powodu, u osób przyjmujących duże ilości błonnika może dojść do niedoboru składników pokarmowych, takich jak żelaza, magnezu, wapnia, cynku i manganu. Ponadto zmniejszona może zostać skuteczność leków, preparatów witaminowych oraz innych suplementów. Dlatego nie zaleca się, aby przyjmować błonnik i suplementy jednocześnie, lecz w odstępach co najmniej dwugodzinnych. Ważne jest również to, aby błonnik popić szklanką wody.

       Pamiętajmy jednocześnie, że samo spożywanie błonnika nie doprowadzi do redukcji wagi, obniżenia poziomu cholesterolu itp. błonnik ma być tylko środkiem pomocniczym w drodze do celu. Na efekty związane ze spożywaniem błonnika należy też trochę poczekać, ponieważ nie zadziała on błyskawicznie, lecz stopniowo. Na efekty potrzeba odrobiny czasu i cierpliwości.

dodał odpowiedź 6 maja 2015 19:20
Czyli dzinnie ile moge go spozyć w tabl? :)
dodał komentarz 6 maja 2015 19:31
zależy ile błonnika w 1 tabletce się znajduje. Ale najlepiej tak jak Pan Rafał pisze. Spożywać go z naturalnych składników jak warzywa, płatki owsiane. i w granicach 20-30g dziennie.
dodał odpowiedź 6 maja 2015 19:47
Witam, od jakiegoś czasu przeszedłem na diętę, stosuję podział 50 % węgli 30% białka 20% tłuszczu, chodzę na siłownię, dokładam aeroby, bieganie basen. Wsyzstko fajnie świetnie się czuję zgubiłem ok 8 kg, ale jest jeden problem. Mianowicie zgubiłem tłuszcz z każdej partii ciała ( najwięcej z brzucha ), ramion, twarzy - ale nie nóg zwłaszcza ud. Co zrobić? co zmienić ? Żeby tłuszcz zaczął mi spadać również i z tego miejsca bo zaczyna to nie fajnie wyglądać. Dół ciała w porównaniu do góry.
dodał komentarz 6 maja 2015 21:14
Problem może tkwić w genach. Jednym tłuszcz lepiej schodzi z brzucha innym z ramion itp.
dodał komentarz 8 maja 2015 00:23
Tłuszcz schodzi z całego ciała ale to w jakim tempie z której partii jest determinowane genetycznie. W twoim przypadku po prostu musisz zejść do niższego poziomu tłuszczu żeby mięśnie nóg zaczęły ci się odsłaniać ale spokojnie prędzej czy później się uda. Pozdro
dodał odpowiedź 6 maja 2015 21:15
Dobrym źródłem błonnika są otręby żytnie :) olej ten suplement. Błonnik łatwo nadrobić miską
dodał odpowiedź
dodał komentarz 6 maja 2015 21:16
Nie koniecznie 25-30g dziennie, bo jeden waży 60 kg a drugi 100 ;)
dodał odpowiedź 6 maja 2015 23:45
Błonnik jest banalnie dostarczyć zaopatrz się po prostu w warzywa, otręby, płatki owsiane i owoce , a błonnika będziesz miał aż za dużo. Pozdro.
dodał odpowiedź 8 maja 2015 21:15
Dokłądnie błonnik łątwo dostarczyć z warzyw i owoców które codziennie jesz. Nie musisz koniecznie przyjmować go z tabletek.
dodał odpowiedź 14 czerwca 2015 21:32
ja osobiście piję błonnik witalny w smaku ohydny ale trochę tego błonniku porcja dostarcza
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie