pytania

2 lutego 2014 12:54

Witam mam pytanie dotyczace na temat diety opartej na tluszczach poniewz mam problem z cera gdy dostarczam zbyt dluzej ilosci wegli robia mi sie wypryski itd . i czy mozna ograniczyc wegle do okolo 100 gram moze troche mniej bo tyle moj organizm toleruje (cera) i zastapic kalorie tluszczami moj plan jest taki by pozyskiwac tluszcz z tranu, oleju lnianego , oliwa z oliwek ile dziennie powinnem wtrdy tego tluszczu pozyskiwac w zamian za wegle? i jakie to powinny byc tluszcze?

Pozdrawiam

26 czerwca 2014 12:04

Witajcie.

Drogą wstępu zaznaczam, iż propaguję naturalne budowanie ciała.

Ale do rzeczy- trafiłam niedawno na bloga, kultywującego dietę wysokotłuszczową (popartego licznymi publikacjami ZA). Wertując kolejne strony, wpisy kolejnych osób, które z nieudanych diet highcarb przerzuciły się na tłuszcze, narzucają się poniższe wnioski:

1. Nieważne, czy celem jest masa, czy redukcja- białko (głównie zwierzęce) i tłuszcz (jednonasycony>wielonasycony) powinny być w identycznej proporcji 1:1 (1,5-3g/kg), węglowodany natomiast- ograniczone do minimum (poniżej 100g, czyli low-carb non stop, głównie warzywa i owoce). Mimo, iż mózg posila się glukozą, to organizm sam potrafi ją zsyntetyzować- tylko kwestia czasu.

2. Dieta wysokowęglowodanowa (dajmy na to- masowa) powoduje zwiększanie się poziomu tkanki mięśniowej, ale także ilości tkanki tłuszczowej przez min. wzrost uwodnienia. Tkanka mięśniowa ma ograniczoną pojemność, więc reszta odłoży się w tłuszczowej, co nie wygląda estetycznie (przecież robiąc masę nie trzeba wyglądać jak potwór, nabity wodą, zalany niczym Atlantyda).
Nadmiar węglowodanów ogranicza anabolizm (spada poziom testosteronu i hormonu wzrostu)
Efektu takiego natomiast nie uzyska się będąc na diecie ze zwiększoną podażą tłuszczy.
Po co więc masować na węglach, skoro za moment będziemy je drastycznie obcinąć na redukcji i serwować organizmowi rozstrojenie hormonalne (insulina)?

Oczywiście jest to dla mnie jakiś tam radykalizm, zjadając łyżkę masła, czy miksowanie białka ze smalcem. Bardziej interesuje mnie wypośrodkowanie źródeł tłuszczy zwierzęcych i roślinnych.

Jak to wkońcu jest z dietą wysokotłuszczową?
Pozdrawiam.

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
23 listopada 2014 23:25

Chcę zrzucić zbędny tłuszcz, dowiedziałem się, że przyjmowanie większej ilości zdrowych tłuszczy a ograniczenie węgli pomoże mi w tym. Co sądzicie na ten temat ?

25 listopada 2015 22:26

Hej, nowe pytanie.
Postanowiłem spróbować diety wysoko tłuszczowej na redukcji. Mam 23 lata, 94,5 kg wagi, 184 cm wzrostu, endomorfik. Praca siedząca, aktywność 3x w tygodni po 40 min. Po przemnożeniu 94,5 x 24 x 1,3 wychodzi 2948 kcal. Myślę aby zacząć od 2600 kcal i zobaczymy jak będzie z wagą. Moje pytanie odnosi się jednak do proporcji makroskładników na redukcji przy tym rodzaju diety? Jak je dobrać?

30 marca 2016 12:28

Witam serdecznie,
chodzi mi konkretniej o dietę samuraja(wysoko-tłuszczowa wzbogacona bezglutenowymi źródłami węglowodanów). Czy w owej diecie istnieje jakiś odpowiedni/optymalny schemat proporcji makroskładników? Dajmy np. btw 2:2:1? Czy taka dieta promuje wzrost masy mięśniowej oraz co dzieje się z niezużytym energetycznie tłuszczem?

Irek Żak Na pytanie odpowiedział trener Irek Żak
13 lutego 2018 13:03

Witam,
Mam 20 lat, ważę 58 kg przy wzroście 158 cm. Chciałabym spalić tkankę tłuszczową przy jednoczesnej budowie masy mięśniowej. Więc moje pytania brzmią:
1. Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne przy redukcji tkanki tłuszczowej? Najlepiej by było gdyby ktoś mi dokładnie rozpisał to na moim przykładzie.
2. Jak rozłożyć kalorię na poszczególne posiłki?
3. Ile w diecie ma być białka, tłuszczy, a ile węglowodanów?
4. Jakie ćwiczenie są najlepsze na spalanie tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym budowaniu masy mięśniowej?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

13 lutego 2018 13:03

Witam,
Mam 20 lat, ważę 58 kg przy wzroście 158 cm. Chciałabym spalić tkankę tłuszczową przy jednoczesnej budowie masy mięśniowej. Więc moje pytania brzmią:
1. Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne przy redukcji tkanki tłuszczowej? Najlepiej by było gdyby ktoś mi dokładnie rozpisał to na moim przykładzie.
2. Jak rozłożyć kalorię na poszczególne posiłki?
3. Ile w diecie ma być białka, tłuszczy, a ile węglowodanów?
4. Jakie ćwiczenie są najlepsze na spalanie tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym budowaniu masy mięśniowej?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

13 lutego 2018 13:03

Witam,
Mam 20 lat, ważę 58 kg przy wzroście 158 cm. Chciałabym spalić tkankę tłuszczową przy jednoczesnej budowie masy mięśniowej. Więc moje pytania brzmią:
1. Jak obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne przy redukcji tkanki tłuszczowej? Najlepiej by było gdyby ktoś mi dokładnie rozpisał to na moim przykładzie.
2. Jak rozłożyć kalorię na poszczególne posiłki?
3. Ile w diecie ma być białka, tłuszczy, a ile węglowodanów?
4. Jakie ćwiczenie są najlepsze na spalanie tkanki tłuszczowej przy jednoczesnym budowaniu masy mięśniowej?
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

25 stycznia 2016 17:14

Witam
WIEK 26 LAT
WAGA80KG
WZROST 182
STAZ 2 LATA NIEPRZERWANYCH TRENINGÓW
CEL CZYSTA MASA MIĘSNIOWA (8-10 TYG)

WITAM
Od początku roku stsouje diete bazującą w głównej mierze na tłuszczach (ok 150ww--180b--170t)waga stoi w miejscu, sylwetka wizualnie się lekko poprawiła, pewnie to kwestia wody, ale niestety mam też kilka problemów np zły nastrój, suchość w buzi itp
Cwicze 4 razy w tyg siłowo , dodatkowo 2 razy jakieś tabaty/interwał po treningu/ Praca siedząca wiec mniej kalorii
Mam niestety tendencje do łapania fatu dosyć łatwo..
Od początku roku przeszedłme na zywienie oparte na tłuszczach i samopoczucie było ok ale coś jakby teraz gorzej zaczynało się dziac, organizm chyba jednak potzebuje wiekszej ilosci ww.
Zastanawiam się nad wprowadzeniem rotacji makroskładnikami
wygladałoby to tak ze w dni z treningiem jadłbym
3000kcal---- 270gr ww---180grb--130gr t
Dzień bez treningu
2900kcal ---170ww--180gr b---165gr t

Czy taki rozkład bedzie ok??
Żródła ww to u mnie---płatki jaglane, owsiane, ziemniaki, ryz, kasza jaglana, owoce po treningu
tłuszcze--olej kokosowy (10gr dziennie), olej rzepakowy (ok 30 gr dziennie)orzechy (ok 40 gr dziennie), tran (ok 10gr dziennie), wiórki kokosowe (ok 30 gr dziennie) jajka (5-6 szt) reszta z miesa
białka--chude miesa (piersi miesa z ud, schab wieprzowy , wątróbka)jaja, wpc, twaróg

Mam jeszcze pytanie trenuje po I posiłku
sporo czytałem o pozytywnych aspektach ćwiczenia po posiłku białkowo-tłuszczowym, a ww dopiero po treningu, mozecie się ustosunkować do tego tematu?

1 lutego 2016 12:29

Witam wszystkich,
pewnie większość osób zaczyna redukcję i ma mnóstwo pytań co do diet, treningów,systemu odżywiania itd. I ja również mam bo mam już dość oglądania co rusz to nowych filmików gdzie każdy mówi coś ale nic z tego tak do końca nie wynika. JA chcę uzyskać konkret na pytanie tak jak w temacie czy dobrym połączeniem jest na redukcji dieta wysoko tłuszczowa, stosunek T do B min 2:1 reszta to W i nie ma tu mowy o jakiś ładowaniach węglami niskimi, średnimi i wysokimi tylko trzymamy je cały czas nisko do tego co drugi dzień trening FBW po 1 ćwiczeniu na każdą grupę mięśniową 3 serie po 5 powtórzeń na przemian ćwiczenia ale większość to na wolnych ciężarach oraz czy dieta tłuszczowa ta o której tutaj mówię nadaję się do systemu żywieniowego IF tzn. czy "szkodliwe" będzie zjedzenie 200g T w ciągu 4-6h? co do treningu to mam jeszcze pytanie czy robienie przysiadów konieczne jest aby wykonywane było co trening czy lepiej co drugi? Moje obecne zapotrzebowanie które mam to 2300kcal przy 92kg waga schodzi siła jeszcze jest i czy można wejść na dietę tłuszczową od ręki czy potrzeba cyklicznie powiedzmy po 50kcal na tydzień dokładać. dzięki wszystkim za uwagę i odpowiedzi pozdro

29 marca 2016 16:41

Witam.

Tłuste mięsko mam do obiadu ,zastanawiam się co zjadać na kolacje.
Czasem sobie można pozwolić na łososia lub inną rybkę ale wiadomo to drogi biznes.Makrela wędzona niby tania ale co dzień to też się odechce jest.Jajka głównie jadam na śniadanie więc raczej też odpadają na kolacje.
NIe chcę zapychać się twarogiem czy lekkimi serkami wiejskmi dlatego zastanawiam się na twarogiem homogenizowanym 7,5%tłuszczu wraz z odżywką białkowa i orzechami czy wiórkiem kokosowym ?
Czy to dobre rozwiązanie ?

1 kwietnia 2016 19:34

Hej.

Oto lista moich produktów z których korzystam na diecie tłuszczowej,prosiłbym o wskazanie czego lepiej nie uzywać i dodanie czegoś od was:

Wieprzowina ,wołowina z tluszczykiem, łosoś,makrela wędzona,boczek wędzony ,jaja,śmietana 30%,tłuste sery homogenizowane(raz,dwa razy w tyg), majonez,kiszonki,brokuł,marchew ,banany,truskawki,ananas (owoce głównie w porze porannej lub po treningu) ,orzechy,olej kokosowy,oliwa,

Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie