Przemek S
Treści:
Dodam jeszcze, że jednoczesne budowanie mieśni i spalanie tłusczu nie jest możliwe. Dlatego po redukcji jak już dojdziesz do tych 10-12% bf zrób jak wyżej napisałem.
Nie. Jak obliczysz CPM to odejmujesz od tego 300-500 kcal -to baza wyjściowa do tego aby chudnąć. Teraz otrzymany wynik(CPM-(300 do 500 kcal) dzielisz proporcjonalnie 40% węle, 40% białko i 20% tłuszcze. Wyjdzie Ci, że musisz zjesć tyle białka, węgli, tłuszczu w ciągu dnia. To ustalasz sobie 5-6 posiłków i rozkładasz równomiernie otrzymane makroskłądniki.
Upraszczając to aby chudnąć musi być ujemny bilans kaloryczny. Kontroluj czy z tygodnia na tydzień waga leci - przyjęło się, że taka zdrowa utrata wagi to 0.5-1g na tydzień. Co do całego schematu to najlepsze efekty daje trening cardio wykonywany na poziomie 65% tętna maksymalnego po treningu siłowym lub na czczo - wtedy organizm chętnie korzysta z tkanki tłuszczowej. Polecam Ci serwis myfitnesspal
Prostym rozwiązaniem jest przygotowywanie posiłków dzień wcześniej i pakowanie je do pojemniczków :) Wtedy spokojnie zjesz śniadanie w drodze do pracy/szkoły :)
Kluczem do redukcji tłuszczu jest dieta z ujemnym bilansem kalorycznym, odpowiednio dobranym makro i jego jakością. Drugą istotną rzeczą obok diety jest trening cardio. Redukcja=dieta z deficytem kalorycznym(300, 500 kcal). Policz zapotrzebowanie kaloryczne i odejmij 300-500 kcal. Makro ustaw sobie 40:40:20(węglowodany,białko,tłuszcze). Podziel otrzymane makro na 5-6 równych posiłków(pierwszy posiłek spożywasz do godziny po wstaniu, a kolejne co 2-3.5h). Białko to chude mięsa, wołowina, ryby, jaja. Tłuszcze to olej lniany, oliwa zoliwke, orzechy, żółtka jaj. Węgle to produkty z pełnego zboża, płatki owsiane, ryże, kasze. Rób cardio, ktróe będziesz włączał stopniowo np: 1 tydzień 3x30, drugi 4x30, trzeci 4x35 tak aż do 45 minut(6-7 razy w tygodniu). Cardio rób rano, po treningu siłopwym na poziomie 65% tętna maksymalnego. Rozpisz swoją dietę i ocenię ją.
Powinieneś mieć policzone kalorie i ustalone makro, które jest podzielone na 5-6 posiłków o proporcjonalnie rozłożonym makro.