Produkty pełnoziarniste ze sklepu czy są zdrowe ?
Witaj. Zacznę może od pieczywa jako najczęściej kupowanego. Chleb wypiekany z mąki pełnoziarnistej jest zdrowy. Zawiera bowiem sporo błonnika, przeciwutleniaczy, ma działanie antynowotworowe, zmniejsza poziom ,,złego” cholesterolu we krwi oraz zawiera minerały takie jak: magnez, cynk, selen. Pieczywo pełnoziarniste przygotowuje się z mąki nieoczyszczonej. Oznacza to, że przed zmieleniem z ziaren nie usuwa się zewnętrznej warstwy (tzw. okrywy nasiennej), która zawiera cenne składniki odżywcze, m.in. błonnik, witaminy i minerały. Natomiast w przypadku mąki białej mieli się samo bielmo ziarna. Podczas jej produkcji odsiewa się łupiny (otręby) i zarodki, przez co traci ona większość wartości odżywczych.
Niestety na sklepowych półkach często znajdują się produkty, które są pełnoziarniste tylko z nazwy. Podstawową, chociaż najbardziej złudną metodą rozpoznawania pieczywa pełnoziarnistego jest kolor. Wypieki takie zawsze są ciemniejsze. Dzieje się tak ze względu na rodzaj surowca użytego do wypieku chleba. Jak pokazuje praktyka wiele rodzajów pieczywa ma ciemny kolor, ponieważ zastosowano przy jego produkcji odpowiednie barwniki lub zwyczajny karmel, który dodatkowo jeszcze podnosi jego kaloryczność. Warto więc przed zakupem dokładnie przestudiować etykietę produktu. W opisie takiego chleba powinien być wyszczególniony przede wszystkim rodzaj mąki, z jakiej został on upieczony. Warto zatem wziąć pod uwagę chleby wypiekane z mąki: pełnoziarnistej, żytniej, razowej lub amarantusowej.
Kolejnym wyznacznikiem może być struktura produktu. Produkty pełnoziarniste zawierają w swej strukturze wyraźne otręby. Pieczywo takie jest również cięższe, zdecydowanie nie jest ani puszyste ani wyrośnięte. Przeciwnie chleb wypiekany z mąki nieoczyszczonej będzie twardy, zwarty a w środku lekko mokry. Kolejnym czynnikiem, po którym poznamy, że chleb pełnoziarnisty jest prawdziwy będzie skórka. Będzie ona popękana, a pęknięcia będą wyglądać jak romby. Jeśli chleb wciśniemy to po chwili powinien on wrócić do poprzedniego kształtu. Jeśli chleb nie będzie chlebem pełnoziarnistym to wówczas palec, który wciśniemy do środka pozostaniem tam. W chlebie takim środek będzie pusty oraz gąbczasty.
Istotne znaczenie ma również zawartość błonnika. Zgodnie z regulacjami prawnymi, jeśli w 100g produktu znajduje się 6g błonnika to można uznać go za produkt wysokobłonnikowy.
Makaron pełnoziarnisty można bardzo łatwo rozpoznać po charakterystycznym dla niego ciemnym kolorze. Na liście jego składników powinna się oczywiście znajdować mąka typu 2000. Podobnie jak brązowy ryż, makaron razowy gotuje się dłużej. Makaron taki będzie pełny składników mineralnych i witamin, których brakuje w makaronie wyprodukowanym z mąki oczyszczonej. Warto na marginesie wspomnieć tutaj na temat walorów spożywania takiego typu makaronu. Po pierwsze, błonnik - włókno pokarmowe pochodzenia roślinnego, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu trawiennego, gdyż wpływa na perystaltykę jelit, czyli swobodne przemieszczanie się pokarmu wzdłuż układu pokarmowego. Po drugie, kwas foliowy - wspomaga podział komórek, dlatego jest niezwykle ważny m.in. dla kobiet w ciąży. Po trzecie, Niacyna - pomaga zachować zdrowie skóry i błon śluzowych. Po czwarte: minerały, cynk - odpowiada za mocne kości, gojenie się ran, oraz piękną skórę. Żelazo - wpływa na funkcjonowanie układu immunologicznego, tworzenie się hemoglobiny i czerwonych krwinek. Fosfor - wspomaga budowę kości, zębów, błon komórkowych. Magnez - odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego.
Na koniec jeszcze ryz brązowy kontra biały ryż. Biały ryż uzyskuje się poprzez usunięcie najbardziej zewnętrznej warstwy i pozostawienie jedynie bielma, które jest największą częścią ziarna, lecz najmniej wartościową. W ryżu brązowym znajdziemy dodatkowo: zarodek, który jest bogatym źródłem białka, witamin i składników mineralnych. Ponadto łuskę, źródło błonnika pokarmowego i składników mineralnych.
Porównując biały i brązowy ryż trzeba stwierdzić, że brązowy ryż jest dużo lepszym źródłem błonnika pokarmowego, składników mineralnych (sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza i manganu) oraz witamin (witaminy E, tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, foliantów). Ponadto posiada niższy indeks glikemiczny, jest wolno trawiony przez co daje uczucie sytości przez dłuższy czas.
Wracając do Twojego pytania. Rzeczywiście, lepiej jest wybierać takie produkty ze względu na wartości odżywcze. Produkty takie znajdziesz w zwyczajnym supermarkecie. Nie musisz wydawać na nie majątku, wystarczy, że uważnie przeczytasz etykiety.