pytania

7 grudnia 2017 17:15

Dzien dobry. Mam problem z którym zmagam się od okresu dojrzewania. Byłam wyczynowym sportowcem- (siatkówka) i mimo zakończonej zabawy z tym sportem, pozostawałam dalej aktywna ruchowo, ale mój brzuch NIGDY nie był płaski. Mam 178 cm wzrostu, obecnie ważę 67 kg i opona w dole brzucha ciągle jest. Mam szczupłe ramiona, wystające obojczyki, a nawet żebra (jak mniej zjem;)) a brzuch cały czas bardzo mocno wystaje. Nigdy nie jest płaski, nawet po przebudzeniu. Dla przykładu: wymiar w klatce piersiowej to 88 cm, w talii 74 cm, brzuch w najszerszym miejscu tuż pod pępkiem 88 cm, biodra 98 cm, udo 58,5 cm. Kiedyś osiągnęłam wagę 59,5kg i przy moim wzroście była to juz granica niedowagi, a brzuch (oczywiście w obwodzie był mniejszy niż teraz) dalej mocno odstawał. To jest typowa opona. Obecnie stosuję dietę, mam treningi z trenerem personalnym, ale nie widzę efektów. Chudnę, ale na całym ciele, zmniejszam się w obwodach, ale brzuch jak wystawał, tak wystaje. Jego kształt nie zmienia się wcale. Nie mam problemów z wypróżnieniem, żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, nie czuje wzdęć itp. Mam zdiagnozowany zespół policystycznych jajników. Bardzo proszę o pomoc. Nie chcę już bardziej tracić na wadze, bo góra mojego ciała jest juz szczupła. Co robić? Załączam zdjecia mojej sylwetki. Bardzo dziękuję za pomoc.

8 lipca 2014 10:37

Witam. Pytanie kieruję do Pana Michała :) Jestem zwolennikiem naturalnego nabierania masy i nie stosuję nic oprócz białka/serwatki WPC (na razie zaczynam suplementację, więc chcę zostać przy tym). Otóż zastanawiam się czy lepiej przygotowywać swoją pierś kurczaka na parze czy zostać przy smażeniu? Mój posiłek wymaga 30g białka, 45g ww oraz 13g tłuszczu, a 416 kcal zamyka całość. Gotowane na parze 250g ziemniaków da mi węglowodany i trochę białka, za to 100g piersi daje resztę. Brak mi tylko tłuszczu, który uzupełnię tranem czy omega-3. Wydaje mi się to idealnym rozwiązaniem.

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
14 sierpnia 2015 22:01

A wiec od dawna juz jem ryż i chcialbym zamienic go na kasze jęczmienną. Czy to dobry pomysl? Czy kasza może okazac sie lepsza?

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
25 października 2014 18:36

witam mam pytanie dotyczace smazenia np kurczaka ryby itp czy moge ozuwyac bez problemow codziennie do smazenia oliwy z oliwek lub oleju ryzowego badz dyniowego lub kazdego innego zdrowego oleju?

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
18 lutego 2015 19:38

Witam

Czy można jeść tuńczyka z odrobioną majonezu,jajkiem na twardo i pomidorem do tego ciemne pieczywo na kolację?

11 października 2015 20:13

Zakupiłem takie mięso i nie wiem czy mogę je stosować codziennie?
http://www.tabele-kalorii.pl/kalorie,Mieso-mielone-z-lopatki-wieprzowej-i-wolowiny-Kraina-Miesa.html
Jeśli nie to czy samo wołowe było by okej? Jeśli na to pytanie także nie to jakie źródła białka są najlepsze i w cenie?

31 sierpnia 2015 17:07

Witam. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić mechanizm przez który nabiał zatrzymuje wodę z organizmie? Czy chodzi o to że takie rzeczy jak sery czy serki wiejskie mają dużo soli? Dlatego mówi się że nabiał zatrzymuje wodę? Bo np jogurt naturalny ma bardzo malutko soli w porównaniu do np. Sera, twaróg też nie ma jej tyle. Czy to o to chodzi? Czy jest jakiś inny mechanizm?

20 sierpnia 2014 16:53

Witam!
Mam pytanie co sądzicie o przyjmowaniu dużych ilości pikantnych przypraw jak kurkuma chilli cynamon imbir podczas budowania masy.
Wiadomo że owe przyprawy podkręcają termogeneze i powiedzmy że przyjmujemy 3g białka na kg masy ciała co również przyśpiesza nasz metabolizm co jest dobre podczas redukcji.
Ale co jeśli zachowamy taką dietę podczas masy ale oczywiście z dodatnim bilansem kalorycznym? Wejdziemy w stan rekompozycji?

5 stycznia 2014 20:16

Często dodaje te produkty do owsianki, omleta (przynajmniej raz dziennie) w ilosci 5-10 g. Są one wysokokaloryczne jak i posiadają dużą zawartość tłuszczu, ale podobno dobrego. Czy ta ilość jest bezpieczna, aby nie spowodować nadmiaru tłuszczu w organiżmie, czy lepiej by było odstawić te produkty. Mogę zaznaczyć, ze nie staram się ani przybrać na masie, ani nie jestem na redukcji. Chcę utrzymać swoją wagę.

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
16 kwietnia 2015 20:26

Witam,zazwyczaj jem twaróg półtłusty a to z mlekiem, a to nieraz sam przed snem,ale gdzieś słyszałem że przed snem można zjeść jajecznice co o tym sądzicie ?

21 grudnia 2023 09:49

Czołem!

Potrzebuję porady, wskazówki, jakiegoś naprowadzenia.
Może najpierw coś o mnie.

Wiek - 28
Płeć - M
Cel - Redukcja
Waga - 105
Wzrost - 190
Poziom bf - nie ma foty, ale +-30/35%
Aktywność w ciągu dnia - praca siedząca, trening w różnych porach zazwyczaj 20/21
Uprawiane sporty - Siłownia 4x tydzień, K1 2x tydzień
Stosowane wcześniej diety - od zawsze liczenie makro, bez konkretnej diety

Ostatnie stałe liczenie makro było od 06.23 do 12.12. Schodziłem z poziomu +- 2500 do aktualnie 1700. Efektów mogę szczerze powiedzieć, że nie ma. Waga mimo cięcia kalorii stoi w miejscu tak jak stała, po sylwetce też efekty nie zostały odnotowane.

Od nowego roku chce ruszyć dupsko z redukcją ale... Od czerwca schodziłem z kalorii jednak uważam, że to co zrobiłem było nie na miejscu. Schodziłem systematycznie co dwa tygodnie, natomiast przy mojej wadze zszedłem do poziomu 1700 kcal i co najgorsze w tym wszystkim waga ani drgnie.
Zastanawiające jest to, dlaczego mimo deficytu (przy takiej wadze na pewno on był) ta waga nie zaczęła spadać ale do sedna.

Jeśli chodzi o ruszenie, to czy powinienem systematycznie zacząć podnosić kalorie do wyższego poziomu i wtedy zbić X kalorii i zacząć redukować czy jednak od razu ustalić jakiś poziom X tych kalorii i od tego zacząć redukcje?

16 września 2014 14:39

Witam,

Proszę o informacje czy podczas redukcji wagi moge jesc wafle ryzowe jaka przekąskę?

Dzięki

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie