pytania

29 stycznia 2015 20:44

Witam, mam takie pytanie ile jajek można jeść dziennie/ tygodniowo? ja spożywam około 5-6 dziennie czy to za dużo ?
Czy jajko jest najlepszym źródłem białka, ze względu na dużą zawartość aminokwasów ?
Kiedy je jeść najlepiej rano czy wieczorem ? żeby podnieść "hormon wzrostu" ze względu na dużą zawartość l-argininy w jajku ?
Czy ta tabela poniżej jest prawidłowa ? (czy jest to raczej naciągane)?
Aminokwas Zawartość (mg)
Tryptofan 83,5
Treonina 278
Izoleucyna 336
Leucyna 544
Lizyna 457
Metionina 190
Cysteina 136
Fenyloalanina 341
Tyrozyna 250
Walina 430
Arginina 411
Histydyna 155
Alanina 368
Kwas asparaginowy 665
Kwas glutamionowy 838
Glicyna 216
Prolina 257
Seryna 486
Ps. Jajka oczywiście z wioski, na wolnym wybiegu :) bez dodawanych "hormonów"

Z góry dziękuję i pozdrawiam:)

21 stycznia 2014 18:26

Proste pytanie, nic trudnego bardziej z ciekawości.. Jestem na etapie radukcji bf, no i wieczorem uzupełniam białko jedząc twarog poltlusty. I nie wiem wlasnie, z czym go moge jadać? Do tej pory jadalem z dżemem, a wy z czym mieszacie twarożek, jakieś pomysły, bo średnio lubie dżemy, ale jak nic ciekawego nie podacie, to sie pomęcze najwyżej :D

16 października 2013 20:04

Chciałbym się dowiedzieć czy można jakieś 4 h przed zaśnięciem jeść posiłek z ziemniakami? Pytam ponieważ ziemniaki mają dość duży wskaznik glikemiczny. PS. dodam jeszcze że zjadam 1-0.5 godz. przed zaśnięciem posiłek składający się z białka i płatków owsianych, ponieważ robię poranny trening na czczo.

11 kwietnia 2014 10:19

Witam. Może zacznę od początku. Jakieś 8 miesięcy temu postanowiłem ułożyć sobie dietę i zacząć redukcje. Waga moja początkowa wynosiła 105kg.Przez kolejnych 5 miesięcy byłem na redukcji schodząc z kaloriami do 1700(teraz wiem że to strasznie mała ilość).Skończyłem na wadze 85kg.Oczywiscie spadek wagi się zatrzymał przy tak małych ilościach kalori. Więc miesiąc naprawiałem metabolizm podchodząc do około 3000.Waga wtedy podniosła się do 88kg.Od Lutego zacząłem ponowną redukcje. Na dzień dzisiejszy waga spadła do 82,4kg.Aktualnie mam 2400Kcal.Około 200g białka,150g węgli, 100g fatu. 4 x w tygodniu trening na siłowni + 5x w tygodniu aeroby po 40min.(w tym 2x interwały).Problem polega na tym , że kompletnie nie widać spadku tkanki tłuszczowej. Waga cały czas spada ale nie to chce docelowo osiągnąć. Wiadomo żeby stracić tłuszcz trzeba tracić wagę. Ale w moim przypadku chyba to nie działa tak jak bym tego oczekiwał. Nawet zastanawiałem się nad dietetykiem, bo mam już brak pomysłu.
A może dieta CKD?



Moje źródła węglowodanów :ryż basmati, makaron lubella, wafle ryżowe

białko: twaróg chudy, jajko, pierś, wpc 80, makrela,mintaj.

tłuszcze: migdały, olej ryżowy, ryby,

14 grudnia 2014 20:39

czy warzywa i owoce wliczac w zapotrzebowanie kaloryczne ?
bo spotkalemm sie z tym ze tylko owoce poniewaz one zawieraja fruktoze czyli cukier i dlatego sa bardziej kaloryczne natomiast warzywa to glownie woda i dostarczaja za malo energi dlategoniema sensu ich wliczac ( ale np, marchewka wedlug mnie ona nie zawiera az tak duzo tej wody ).
Wiec wliczac do zapotrzebowania czy nie ?

17 sierpnia 2014 20:14

Witam was według kalkulatora moja zapotrzebowanie wygląda tak :
by utrzymać wagę
Kalorie 3065.83
Węglowodany 55% 1686.21kcal = 421.55gram
Białko 15%% 459.87kcal = 114.97gram
Tluszcz 30% 919.75kcal = 102.19gram
ale zdecydowanie wydaje mi sie ze jest bialka a za dózo węgli pomożecie rozłożyć to procentowo .gramowo?? celem jest massa . wczesniej utrzymywalem diete według kalkulatora ale czuję ze idzie to jakoś słabo

30 stycznia 2015 20:58

Witam.Jakie rodzaje mięs bogatych w białko można dodać do jadłospisu? Pierś z kurczaka i co jeszcze??? Proszę o odp,z góry dzięki :)

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
16 kwietnia 2014 21:55

Ile powinno się pić wody w trakcie budowania masy mięśniowej na kg masy ciała? Czy w dni treningowe pić więcej wody niż w dni nietreningowe? Z góry dziękuję za odpowiedź

27 września 2015 10:48

Co sądzicie o Kefirze? Czy warto włączyć go w menu??

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
25 października 2014 18:36

witam mam pytanie dotyczace smazenia np kurczaka ryby itp czy moge ozuwyac bez problemow codziennie do smazenia oliwy z oliwek lub oleju ryzowego badz dyniowego lub kazdego innego zdrowego oleju?

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
7 grudnia 2017 17:15

Dzien dobry. Mam problem z którym zmagam się od okresu dojrzewania. Byłam wyczynowym sportowcem- (siatkówka) i mimo zakończonej zabawy z tym sportem, pozostawałam dalej aktywna ruchowo, ale mój brzuch NIGDY nie był płaski. Mam 178 cm wzrostu, obecnie ważę 67 kg i opona w dole brzucha ciągle jest. Mam szczupłe ramiona, wystające obojczyki, a nawet żebra (jak mniej zjem;)) a brzuch cały czas bardzo mocno wystaje. Nigdy nie jest płaski, nawet po przebudzeniu. Dla przykładu: wymiar w klatce piersiowej to 88 cm, w talii 74 cm, brzuch w najszerszym miejscu tuż pod pępkiem 88 cm, biodra 98 cm, udo 58,5 cm. Kiedyś osiągnęłam wagę 59,5kg i przy moim wzroście była to juz granica niedowagi, a brzuch (oczywiście w obwodzie był mniejszy niż teraz) dalej mocno odstawał. To jest typowa opona. Obecnie stosuję dietę, mam treningi z trenerem personalnym, ale nie widzę efektów. Chudnę, ale na całym ciele, zmniejszam się w obwodach, ale brzuch jak wystawał, tak wystaje. Jego kształt nie zmienia się wcale. Nie mam problemów z wypróżnieniem, żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, nie czuje wzdęć itp. Mam zdiagnozowany zespół policystycznych jajników. Bardzo proszę o pomoc. Nie chcę już bardziej tracić na wadze, bo góra mojego ciała jest juz szczupła. Co robić? Załączam zdjecia mojej sylwetki. Bardzo dziękuję za pomoc.

13 maja 2015 18:47

Jak w tytule. Jaki olej polecacie do smażenia? Korzystałem z oleju ryżowego ale ceny są trochę ciężkie

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie