pytania

10 czerwca 2014 22:07

Witam . jestem ekto. 180cm 65 kg 16 lat. Buduje teraz mase mięśniową. Podobno na masie należy spożywać 2 g /kgmc białka 2-7 węgli i 1 g tłuszczu. NO WŁASNIE 1 g tłuszczu !! Jeżeli "zjem" np 10 łyżek oliwy (prawie 1000 kcal ) ( ok.90g tłuszczu) to zaleje mnie czy przetworzy się to w mase miesniową? Oczywiście wraz z odpowiednią liczbą węgli i białek !
PS. Zależy mi na oliwie bo można nią łatwo nabić kalorie a nie zawsze mam czas na normalny posiłek :) pozdro...

16 stycznia 2015 19:37

brakuje mi około 50 gramów tłuszczów w diecie czym mogę to uzupełnić :) ?

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
19 października 2014 12:32

Witam,

po okresie redukcji powoli zaczynam szykować się do budowania masy. Do tej pory w mojej diecie korzystałem z takich mięs jak pierś z indyka, wołowina oraz ryby - tuńczyk, łosoś, mintaj. Zdecydowanie lepiej jednak smakują mi ryby i stąd moje pytanie - czy są to źródła białka, które są tak samo wartościowe jak mięso drobiowe lub wołowina? Czy mogę oprzeć swoją dietę na w/w rybach? Zdaję sobie sprawę, że dobrze jest jeść urozmaicone produkty, jednak próbowałem już przyrządzać indyka/kurczaka na wszelakie sposoby i za każdym razem jedząc taki posiłek w ciągu dnia czuję lekką niechęć.

Pozdrawiam

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
19 marca 2014 21:17

czy można spożyć 300g płatków owsianych w ciągu dnia tzn. w dwóch posiłkach jeden po drugim?

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
25 stycznia 2014 09:29

Denerwuje mnie ciagle jedzenie kurczaka karkówka jest smaczniejsza

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
29 stycznia 2015 20:44

Witam, mam takie pytanie ile jajek można jeść dziennie/ tygodniowo? ja spożywam około 5-6 dziennie czy to za dużo ?
Czy jajko jest najlepszym źródłem białka, ze względu na dużą zawartość aminokwasów ?
Kiedy je jeść najlepiej rano czy wieczorem ? żeby podnieść "hormon wzrostu" ze względu na dużą zawartość l-argininy w jajku ?
Czy ta tabela poniżej jest prawidłowa ? (czy jest to raczej naciągane)?
Aminokwas Zawartość (mg)
Tryptofan 83,5
Treonina 278
Izoleucyna 336
Leucyna 544
Lizyna 457
Metionina 190
Cysteina 136
Fenyloalanina 341
Tyrozyna 250
Walina 430
Arginina 411
Histydyna 155
Alanina 368
Kwas asparaginowy 665
Kwas glutamionowy 838
Glicyna 216
Prolina 257
Seryna 486
Ps. Jajka oczywiście z wioski, na wolnym wybiegu :) bez dodawanych "hormonów"

Z góry dziękuję i pozdrawiam:)

16 października 2013 20:04

Chciałbym się dowiedzieć czy można jakieś 4 h przed zaśnięciem jeść posiłek z ziemniakami? Pytam ponieważ ziemniaki mają dość duży wskaznik glikemiczny. PS. dodam jeszcze że zjadam 1-0.5 godz. przed zaśnięciem posiłek składający się z białka i płatków owsianych, ponieważ robię poranny trening na czczo.

17 sierpnia 2014 20:14

Witam was według kalkulatora moja zapotrzebowanie wygląda tak :
by utrzymać wagę
Kalorie 3065.83
Węglowodany 55% 1686.21kcal = 421.55gram
Białko 15%% 459.87kcal = 114.97gram
Tluszcz 30% 919.75kcal = 102.19gram
ale zdecydowanie wydaje mi sie ze jest bialka a za dózo węgli pomożecie rozłożyć to procentowo .gramowo?? celem jest massa . wczesniej utrzymywalem diete według kalkulatora ale czuję ze idzie to jakoś słabo

14 grudnia 2014 20:39

czy warzywa i owoce wliczac w zapotrzebowanie kaloryczne ?
bo spotkalemm sie z tym ze tylko owoce poniewaz one zawieraja fruktoze czyli cukier i dlatego sa bardziej kaloryczne natomiast warzywa to glownie woda i dostarczaja za malo energi dlategoniema sensu ich wliczac ( ale np, marchewka wedlug mnie ona nie zawiera az tak duzo tej wody ).
Wiec wliczac do zapotrzebowania czy nie ?

30 stycznia 2015 20:58

Witam.Jakie rodzaje mięs bogatych w białko można dodać do jadłospisu? Pierś z kurczaka i co jeszcze??? Proszę o odp,z góry dzięki :)

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
16 kwietnia 2014 21:55

Ile powinno się pić wody w trakcie budowania masy mięśniowej na kg masy ciała? Czy w dni treningowe pić więcej wody niż w dni nietreningowe? Z góry dziękuję za odpowiedź

25 października 2014 18:36

witam mam pytanie dotyczace smazenia np kurczaka ryby itp czy moge ozuwyac bez problemow codziennie do smazenia oliwy z oliwek lub oleju ryzowego badz dyniowego lub kazdego innego zdrowego oleju?

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie