pytania
Czy frytki z piekarnika bez tluszczu mozna jeść przy robieniu masy?
Czy mogę przyjmować suplementy diety (bcaa, kreatyna, różnego typu białka) po przebytym ostrym zapaleniu trzustki ? Jak tak to po jakim czasie, i czy powinienem być bardzo ostrożny ?
Witam mam pytanie , ile kcal tygodniowo dodawac na masie? Mam juz wyliczone zapotrzebowanie kaloryczne i dodalem do tego 300 kcal , ale ile potem dodawac tygodniowo ? 50 ? 100 ? Czy wiecej?
Z góry dzięki za odpowiedź :)
Bedac na etapie budowania masy mieśniowej moge spożywać miód? Uzyskamy jakieś profity z jego spożywania czy lepiej odstawić? I czy przechodząć na redukcje tez moge go spożywac?
Witam !(17 lat , staż pół roku)
Otóż jak można wywnioskować po tytule miałem problem z trądzikiem i to naprawdę poważny.Przez długi czas spokój ale od mniej więcej 2 tygodni zaczął mi się powolny nawrót.
Dermatolog mówił mi żebym nie bawił się w różne diety białkowe i abym nie przesadzał z jajkami oraz zakazał mi odżywek , na z drugiej siłce instruktor mi krochmali że jak będę ćwiczył przy takiej diecie to nic mi nie będzie .
Ja: Ale dermatolog mi powiedział że nie mogę jeść tyle białka
instruktor: To jedz tuńczyka... :/
Bardzo więc bym prosił o jakieś porady związane z dietą abym dalej rósł .
Proszę o polecenie tzw. bomby kalorycznej taniej w zakupie i przy okazji wpływającej na budowanie mięśni..
Witam. Mam 22 lata, 188 cm wzrostu, 76 kg żywej wagi (: ćwiczę od jakiegoś czasu lecz zbytnio nie przykładałem się do diety i widzę po sobie, że dalsze treningi w taki sposób nie będą miały sensu. Na podstawie kalkulatorów internetowych wyliczyłem swoje zapotrzebowanie. Aby utrzymać wagę wyszło mi około 3300 kcal. Czy aby przytyć dobrym wyborem będzie spożywanie 3500 kcal przynajmniej tak na początek. Jeśli tak to czy podział: węgle 50%, białka 20%, tłuszcze 30% są dobrym rozwiązaniem, czy może jednak zwiększyć coś lub coś zmniejszyć? Z góry dziękuje za udzielone informacje, pozdrawiam.
Witam.
Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy dobrze wliczam białko w swojej diecie.
Zakładając, że na kg masy ciała przyjmuję 2g białka, więc w moim wypadku będzie to ok. 130g, to czy ta liczba ma pochodzić z tzw. pełnowartościowych źródeł białka, czyli białka zwierzęcego?
Czy białko które jest np. w płatkach owsianych,ziemniakach,ryżu itd. też mam w to wliczać?
Jeżeli z wszystkich produktów to wówczas będę mieć niedobór węglowodanów, ponieważ już po 3 posiłkach w których będę mieć np. 200g piersi z kurczaka albo ryby dostarczę do organizmu większą część zapotrzebowania na białko, a doliczając do tego inne produkty (źródła ww) tak by ww się zgadzały przekroczę zapotrzebowanie na białko.
Jeżeli tylko zaś z białka pochodzenia zwierzęcego to czy nie wliczając innego białka nie zakwaszę swojego organizmu (poprzez teoretyczny nadmiar protein)?
Czy jest na to jakiś złoty środek?
Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :)
Witam ,jestem na etapie układania sobie diety,troszkę opornie mi to idzie ale dam radę.Chciałbym zapytać jaki powinien być procentowy udział każdego z mikroskładników diety? Dodam, tylko,że trenuję od 4 miesięcy ,ważę 80 kg ,mierzę 175 cm wz i mam 33 lata.Dzięki za odpowiedź i pozdrawiam.
Witam. Ostatnio oglądałem program wojciecha cejerowskiego w którym wspomniał on mimochodem o tym że ananas rozbija białko. Ananas to mój ulubiony owoc , więc troche się przestraszyłem. Czy to prawda? A jeżeli tak to czy wpłynie to na moje wyniki? Z góry dziękuje.
Bardzo lubię czarninę i zarazem mięso z kaczki, stąd moje pytanie. Czy czarnina jest zdrowa i czy warto ją jeść? Jakie ma wartości odżywcze?
Pozdrawiam!