pytania
Witam,
Mam 23 lata 158 cm 53 kg, trenuję na siłowni 3-4 razy w tyg juz od dawna. Jem "czysto" okolo 1500 kcal dziennie. Wg kalkulatorów moje zapotrzebowanie dzienne wynosi 2100 czyli jakies 1800 na redukcji jednak nigdy tyle nie moglam zjesc wiec jem te 1400-1500. Mimo to moja waga stoi w miejscu a najwiekszy problem mam z oponką wokol pępka, nie jest duzo tego tluszczu jednak nie jest to moja wymarzona sylwetka. Jesli chodzi o makro jem sporo bialka jakies 120-130g, węgli 130g, tluszczu 40g. Czy powinnam tu coś zmienic? Jesli tak to co? Jak powinnam rozplanowac makro w ciagu dnia? Dodatkowe pytanie to czy serek wiejski na kolację to dobry pomysł, bo slyszalam ze na redukcji powinno sie unikac nabialu.
Pozdrawiam
Ania
Trenuje sztuki walki. Mam treningi czasami 2 razy dziennie. Niestety ze względu zdrowotnych nie mogę jeść produktów które zawierają gluten bądź jego śladowej ilości. Również to się tyczy laktozy i aspertanu. Proszę o jakieś doradzenie w kwestii doboru odżywki białkowej i innych odpowiednich suplementów które nie zawierają w składzie tych czynników.
Czy dieta bezglutenowa rzeczywiście jest lepsza od diety kulturystycznej? Co daje odstawienie glutenu?
Witam.
Prosże o informację i co polecacie z odzywek i suplementów dla osób chorych na celiakię - czyli nietolerancję glutenu. Czy sa jakieś odzywki bezglutenowe dostępne w Polsce. Co na siłę co na mase co na regenerację.Ineteresują mnie tylko odzywki i suple bo dietę stosuję juz od ponad 2 lat.
Wczeniej ćwiczyłem przez 3 lata. Osiągi to wzrost wagi z 69 na 73 wzrost siły np. Klatka (10 powtórzeń) z 50 kg do 80 kg,. Mimo stosowania odzywek i diety nie byłem w stanie przybrac na masie - wtedy jeszcze nie wiedziałem że jestem chory na celiakię. Treningi przerwałem na 6-7 lat i teraz wraca, Dietę bezglutenową stosuję juz od ponad 2 lat i organizm mam w pełni zregenerowany.
Jak ocenianie moją dietę redukcyjną waże 73 kg.Chciałbym spróbować diete bezglutenową.Czy moge jeść tylko 3 posiłki
Oszacowana kaloryczność 1980w 180w 60 t 180 b
BIEGANIE RANO
Śniadanie 7:00 omlet bezglutenowy
Kaloryczność 487,5 kcal
Białko 24,2 g
Węglowodany 36 g
Tłuszcze 25 g
Błonnik 7 g
Wapń 75,5 mg
Fe 2,6 mg
Obiad: 15:30 Bezglutenowe kotlety gryczane
100 g kaszy gryczanej
1 jajko
1 pęczek szczypioru
pieprz
trochę mąki gryczanej do obtoczenia
olej/oliwa do smażenia
TRENING MMA 18:00-19:30
Kolacja 20:00 gulasz wegetarianski
Pół cukini
pół papryki
pół cebuli
marchewka
100g krojonych pomidorów
oliwa
przyprawy
Witam serdecznie! Chcialbym sie dowiedziec czy moglbym zastapic w 2 posiłkach ryż. ziemniakami?
Witam mam pytanie dotyczace na temat diety opartej na tluszczach poniewz mam problem z cera gdy dostarczam zbyt dluzej ilosci wegli robia mi sie wypryski itd . i czy mozna ograniczyc wegle do okolo 100 gram moze troche mniej bo tyle moj organizm toleruje (cera) i zastapic kalorie tluszczami moj plan jest taki by pozyskiwac tluszcz z tranu, oleju lnianego , oliwa z oliwek ile dziennie powinnem wtrdy tego tluszczu pozyskiwac w zamian za wegle? i jakie to powinny byc tluszcze?
Pozdrawiam
Witajcie.
Drogą wstępu zaznaczam, iż propaguję naturalne budowanie ciała.
Ale do rzeczy- trafiłam niedawno na bloga, kultywującego dietę wysokotłuszczową (popartego licznymi publikacjami ZA). Wertując kolejne strony, wpisy kolejnych osób, które z nieudanych diet highcarb przerzuciły się na tłuszcze, narzucają się poniższe wnioski:
1. Nieważne, czy celem jest masa, czy redukcja- białko (głównie zwierzęce) i tłuszcz (jednonasycony>wielonasycony) powinny być w identycznej proporcji 1:1 (1,5-3g/kg), węglowodany natomiast- ograniczone do minimum (poniżej 100g, czyli low-carb non stop, głównie warzywa i owoce). Mimo, iż mózg posila się glukozą, to organizm sam potrafi ją zsyntetyzować- tylko kwestia czasu.
2. Dieta wysokowęglowodanowa (dajmy na to- masowa) powoduje zwiększanie się poziomu tkanki mięśniowej, ale także ilości tkanki tłuszczowej przez min. wzrost uwodnienia. Tkanka mięśniowa ma ograniczoną pojemność, więc reszta odłoży się w tłuszczowej, co nie wygląda estetycznie (przecież robiąc masę nie trzeba wyglądać jak potwór, nabity wodą, zalany niczym Atlantyda).
Nadmiar węglowodanów ogranicza anabolizm (spada poziom testosteronu i hormonu wzrostu)
Efektu takiego natomiast nie uzyska się będąc na diecie ze zwiększoną podażą tłuszczy.
Po co więc masować na węglach, skoro za moment będziemy je drastycznie obcinąć na redukcji i serwować organizmowi rozstrojenie hormonalne (insulina)?
Oczywiście jest to dla mnie jakiś tam radykalizm, zjadając łyżkę masła, czy miksowanie białka ze smalcem. Bardziej interesuje mnie wypośrodkowanie źródeł tłuszczy zwierzęcych i roślinnych.
Jak to wkońcu jest z dietą wysokotłuszczową?
Pozdrawiam.
Chcę zrzucić zbędny tłuszcz, dowiedziałem się, że przyjmowanie większej ilości zdrowych tłuszczy a ograniczenie węgli pomoże mi w tym. Co sądzicie na ten temat ?
Co myślicie o diecie tłuszczowej na dłuższą metę ?
Czy dieta taka może bazować głownie na tłustych mięsach oraz tłuszczu zwierzęcym oraz dodatkowo na orzechach, nasionach, olejach i oliwach. Natomiast węglę dostarczać jedynie z warzyw ?
Czy posiada ona w/w stosowaniu jakieś przeciwwskazania ?
witam. chciałem się dowiedzieć co nalezy jęść w jakich przedziałach godzin i ile posiłków dziennie