pytania

4 grudnia 2014 08:44

Witam. Jakie miesa warto jesc oprócz piersi z kurczaka i ligawy wołowej i ile razy w tygodniu? Bo np schab bez kosci ma porównywalnie duzo białka jak kurczak ale juz 3x wiecej tłuszczu wiec sadze ze nie nalezy przesadzac :)
Pozdrawiam

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
10 września 2014 17:01

Siemka. Co sądzicie o śniadaniu w postaci mleka z płatkami kukurydzianymi. Pasują mi do makro. z góry dzięki za odpowiedź

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
1 grudnia 2013 16:23

Witam przy wadze 65 kg jem 130 g białka ale słyszałem ze jakaś tam część z 130 g utracimy podczas treningu i też wypróżnię czy powinno być go więcej niż 130 g ?

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
10 czerwca 2014 22:07

Witam . jestem ekto. 180cm 65 kg 16 lat. Buduje teraz mase mięśniową. Podobno na masie należy spożywać 2 g /kgmc białka 2-7 węgli i 1 g tłuszczu. NO WŁASNIE 1 g tłuszczu !! Jeżeli "zjem" np 10 łyżek oliwy (prawie 1000 kcal ) ( ok.90g tłuszczu) to zaleje mnie czy przetworzy się to w mase miesniową? Oczywiście wraz z odpowiednią liczbą węgli i białek !
PS. Zależy mi na oliwie bo można nią łatwo nabić kalorie a nie zawsze mam czas na normalny posiłek :) pozdro...

6 sierpnia 2014 19:10

Witam. Mam pytanie odnośnie białka. Powiedzmy, że robię masę i mam dodatni bilans kaloryczny. Co się stanie, gdybym przyjmował za mało białka. Mając dodatni bilans przybieram na masie, jednak byłaby to masa tłuszczowa a mięśnie by się nie rozwijały? Jak wyglądałoby to na redukcji? Gdybyśmy nie dostarczali odpowiedniej ilości białka, czy tracilibyśmy mięsnie? Nie mam problemu z białkiem, interesuje mnie jednak ta rzecz.
Pozdrawiam.

25 lipca 2014 23:38

Co się stanie jak np. nie zjem porcji odpowiedniej dla mnie białka w dni ćwiczące, a nie ćwiczące
staram się jeśc codziennie 150g białka, a waże 75 kg (15lat)
Czy białko z twarogów chudych jest dobre ?

23 października 2013 10:57

Witam. Chciałbym poznać profesjonalną opinię na temat jedzenia chleba w zależności od jego rodzaju. Z góry dziękuję :)

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
24 czerwca 2015 19:55

Witam Mam pytanie odnośnie spożywania twarogu. Jestem osobą szczupłą i mam problem w przybraniu na wadze z racji tego że uprawiam sport drużynowy, od jakiegoś czasu ćwiczę siłowo. Wyczytałem na internecie, że "szejk" twarogowy pomoże mi uzupełnić białko w diecie, i rzeczywiście od kąd wprowadziłem takiego szejka do diety widzę efekty w postaci dodatkowych kg. Mam jednak wątpliwości co do spożywania codziennego takiego twarogu. Dodam że taki szejk składa się z ok. 2 kostek twarogu czyli ok. 500g + owoce sezonowe, banan, płatki owsiane itp. Taki szejk jest stosowany po 1-2 szklankach w 2-3h odstępach czasu + normalny wartośiowy posiłek. Czy tak częste stosowanie twarogu, nie wpłynie negatywnie na mój stan zdrowia, oraz czy nie wystąpia inne negatywne skutki. Dziękuje z góry za odpowiedź i pozdrawiam :)

4 grudnia 2013 20:12

Witam ostatnio kupiłem whey 100 koncentrat białka serwatkowego i jest taki problem że z przodu na opakowaniu pisze mi ze 1 miarka to 30 g a z tyłu pisze ze 2 miarki to 30 g wiec już sam nie wiem jak to jest . W opisie jest że (2 miarki to 30g)
dałem 1 miarkę na wagę i wyszło mi ze to 20 g wiec jak bym tak brał po 2 miarki to wyjdzie mi na to że zamiast brać 30 g bd 40 g . Jak wy dawkujecie ?

24 listopada 2014 23:12

Witam uprzejmie, zacznę od tego że rok temu rozpoczęła się moja przygoda z treningiem siłowym. Trenuje 4 razy w tygodniu. Po 2 miesiącach po konsultacjach z ludźmi trenującymi oraz trenerem rozpocząłem zmiany w swojej diecie, celem była i jest masa. W dni treningowe zacząłem jeść mniej więcej 3000 kcal, w dni nie treningowe około 2600 kcal. Moje przykładowe dzienne menu wygląda następująco:

1. Rano 6:30 - banan (rano nie jestem w stanie zjeść normalnego śniadania, męczę się nawet z bananem)
2. W pracy 8:00 - 8:30 - płatki musli z orzechami z mlekiem o obniżonej zawartości laktozy
3. 12:00 - 13:00 - 100 g ryżu parabolicznego/brązowego/kaszy gryczanej/makaronu pełnoziarnistego/300-400g ziemniaków, 100-150g piersi z kurczaka, warzywa
4. 16:30 - zestaw jak punkcie 3
5. 19:00 - 19:30 - Omlet z 6 białek jaj, 2-3 żółtek, 100 gram płatków owsianych, cynamon, czasami starte jabłko, 5 słodzików (jest to mój przed treningowy posiłek, ostatnio zamiast omleta jem jednego lub dwa banany), przed treningiem 5g monohydratu kreatyny
6. Po treningu, zazwyczaj koło 22 - banan, 20-30g izolatu białka, 5g monohydratu kreatyny, bcaa
7. 22:30 - posiłek po treningowy zestaw jak w pkt. 3 i 4

Problem z gazami zaczyna się od posiłku obiadowego, tj. węgle, kurczak, warzywa. Próbowałem z różnymi rodzajami ryżu, makaronami oraz ziemniakami, odpuszczałem sobie brokuły ponieważ myślałem że one są przyczyną gazów, jednak problem cały czas był taki sam, otóż po zjedzeniu obiadu mój organizm zaczyna zachowywać się dosłownie jak wulkan. Jednocześnie pragnę dodać że rzeczą naturalną dla mnie jest to że przy takim spożyciu pokarmów produkcja gazów będzie większa, ale to co się ze mną dzieje przechodzi najśmielsze oczekiwania. Swoją drogą, nie wykluczone, że jeśli chodzi o gazy mógłbym zgłosić się do księgi rekordów guiness'a. Dodam że studiuję zaocznie, dwa weekendy w miesiącu spędzam od rana do wieczora na uczelni, gdzie zabieram najczęściej przygotowane przez siebie jedzenie (najczęściej omlety) i oczywiście po zjedzeniu pierwszego omleta problem się pojawia natychmiastowo, a jak wiadomo podczas serii wykładów z krótkimi przerwami trudno jest się "odpowietrzyć". A skoro trudno jest pozbyć się gazów skutkuje to bólami brzucha i cudownymi odgłosami walki namiaru gazów ze mną samym w moich jelitach, co po takim okresie przedstawionego przeze mnie odżywiania się jest coraz cięższe do zniesienia, nie mówiąc o zapachu rzecz jasna. Mam nadzieję że przedstawiłem problem wystarczająco jasno, liczę że ktoś doświadczony zerknie na sprawę poważnie, ponieważ ta sprawa już wyjątkowo długo utrudnia mi normalne funkcjonowanie. Na początku było to zabawne ale sprawa już przestaje mnie bawić :)

Pozdrawiam serdecznie

14 sierpnia 2015 22:01

A wiec od dawna juz jem ryż i chcialbym zamienic go na kasze jęczmienną. Czy to dobry pomysl? Czy kasza może okazac sie lepsza?

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie