pytania
cześć. Na którym bilansie kalorycznym trzeba się bardziej skupić aby wyrobić - tygodniowym czy dniowym (dobowym) i dlaczego ?
co mysliscie co by bylo lepszym rozwiazaniem np w trakcie podjadania lub przekaski wafle ryzowe czy moze chleb wasa zytni razoyw itd?
Witam,
Tak jak w temacie, 3x podchodze poważnie do budowania masy i kolejny raz łapie za dużo zbędnego fatu,a nie powinienem bo jest ektomorfikiem. Kiedyś nie robiłem cardio, pozniej dodałem 1 sesje, następnie 2, a aktualnie jestem przy 3 sesjach (25min) HIT na rowerze i nadal problem jest tj obwód pasa za szybko idzie do góry. Nie mam już pojęcia czemu, kcal uwazam ze wcale nie mam dużo, Poniżej wklejam diete.
Obecnie waże 86kg przy 178cm wzrostu
I.
145g płatki owsiane
25g miód
35g owoce suszone (rodzynki, śliwki)
180g jaja
15g odżywka białkowa
10g oleju z pestek winogron
II.
95g kasza gryczana/105g ryż brązowy
155g filet z kurczaka lub indyka/150g chuda wołowina
5g oliwa z oliwek
warzywa
III. przed treningowy
75g ryż basmati
155 gotowany filet z kurczaka
IV. po treningowy
195g makaronu/170g ryżu basmati
100g filet z kurczaka
17g odżywka białkowa
V.
85g płatki owsiane/130g chleb żytni razowy z mąki typ 2000
170g białka jaj
24g odżywka białkowa
20g orzechy
Tak wygląda typowy dzien treningowy. Nie treningowy sie rożni tj 4 posiłki zawieraja tą samą ilość ww. Czasami tłuszczy nie liczyłem co do grama. Razem wychodzi z warzywami 3600 kcal przy rozkładzie 5,4g ww 1,9g B 1g T na kg/mc.
Witam. Dużo sie mówi o tym, że aby "przytyć", trzeba przyjmować nadwyżkę kaloryczną. Ale czy jest to napewno koniecznie do wzrostu mięśni, jeśli przyjmujemy odpowiednie posiłki o odpowiedniej porze?
Załóżmy że moim celem jest redukcja tkanki tłuszczowej, ale jednocześnie budowa masy mięśniowej. Czy nie będzie wystarczające, jeśli spożyję 2g białka na kg masy ciała, ograniczając kalorie poprzez obcięcie węgli?
Obecnie białko, czy to w postaci odżywki czy innej, spożywam w następujących porach: rano, w południe, bezpośrednie przed i po treningu, około 1,5h po treningu (tutaj złożony posiłek), przed snem, oraz po każdym kardio, które robie zazwyczaj albo rano, albo wieczorem. Ogólnie moja dieta, zamyka się poniżej 2000 kcal/dzień, a obliczyłem że przy mojej wadze, i poziomie aktywności potrzebuje 2700.
Podsumowując: czy jest możliwa budowa mięśni na ujemnym bilansie kalorycznym? Dodam że nie odczuwam jakiegoś szczegołnego osłabienia, czy kłopotów z regeneracją.
Witam mam 16 lat 168 cm wzrostu i 53 kg wagi. Ćwiczę street workout i chciał bym się dowiedzieć ile i co mam jeść żeby były efekty.
Witam. Ułożyłem sobie dietę do swojego zapotrzebowania i chciałbym zacząć ją stosować. Moje pytanie jest następujące: Mięso, jajka, ryż, płatki owsiane wrzucać na wagę po usmażeniu czy przed? bo jak wiadomo ilość kalorii po usmażeniu lub ugotowaniu wzrasta, jeżeli mam np 20g białka na posiłek. i drugie pytanie: na produktach są podane wartości i makroskładniki produktów surowych, czy po obróbce termicznej makroskładniki se zmieniają czy zostają bez zmian? Z góry dziękuje za odpowiedź :)
Witam, jak uwazacie gdyz sa rozne opinie na ten temat- niektorzy mowia/pisza, ze odrazu po treningu pic odzywke bialkowa , niektorzy, ze carbo czy jakiekolwiek inne wegle proste. Z tego co czytam na temat diety ( a czytam ostatnio sporo) najczesciej mowi sie jednak, ze powinno byc to wlasnie 0,8- 1g wegli prostych na kg/mc i tylko troche bialka, by byl stosunek 4:1 wegli do bialka, a duza ilosc bialka szybkowchlanialnego to juz dopeiro potem w posilku potreningowym. Dlaczego wiec przyjelo sie i duzo osob pije po treningu sama odzywke bialkowa ? Uwazam ze uzupelnienie glikogenu jest w tym momencie wazniejsze niz bialka... Odzywke bialkowa pije wiec przed treningiem, a po uzupelniam wegle ( zazwyczaj owoce, bo lubie) i pije bcaa - prawidlowy wybor ?
Witam. zastanawia mnie jeden fakt. Jezeli w piersi z kurczaka w 100 g znajduje sie 20 g bialka to np jesli smaze 500g kurczaka i po usmazeniu jego masa zmniejsza sie do 300g to czy w tych 300 g znajduje sie dalej 100 g bialka tak jak przed smazeniem ??
Witam. Mam pytanie odnośnie białka. Powiedzmy, że robię masę i mam dodatni bilans kaloryczny. Co się stanie, gdybym przyjmował za mało białka. Mając dodatni bilans przybieram na masie, jednak byłaby to masa tłuszczowa a mięśnie by się nie rozwijały? Jak wyglądałoby to na redukcji? Gdybyśmy nie dostarczali odpowiedniej ilości białka, czy tracilibyśmy mięsnie? Nie mam problemu z białkiem, interesuje mnie jednak ta rzecz.
Pozdrawiam.
jakich przypraw używać w diecie kulturysty ? podczas redukcji oraz masy ?
a jakich unikać ?
chodzi mi o poszczególne nazwy ;) pozdrawiam
Witam. Aktualnie jestem po redukcji i od miesiąca utrzymuję formę. Od września planuję zacząć masówkę i teraz pojawia się moje pytanie. "Czy woda w organizmie zatrzymana przez sól psuje również efekt na masie, czy jest tak tylko w przypadku redukcji? Bo jak wiemy sól zatrzymuje wodę" Z góry dzięki za odpowiedzi i pozdrawiam.