pytania

27 kwietnia 2014 23:17

Pytanie może banalne ale myślę że wiele osób może popełniać błąd w układaniu diety źle przeliczając B T W .
I jeszcze jedno czy tłuszcze z żółtek jaj są zdrowe czy zastąpić je np oliwa lub orzechami ??

Rafał Doroszuk Na pytanie odpowiedział trener Rafał Doroszuk
8 czerwca 2014 13:34

Witam Panie Michale
Mam 175cm wzrostu, moja waga to 75kg ( BF=8.6%)
Robiłem przez 5 lat trening masowy ale w tym roku robię redukcję i jak na razie jest nie źle bo schudłem 15kg przez 3,5 miesiąca. Dieta oczywiscie dopięta na tzw. ostatni guzik tylko mam jeden problem.
Trenuję 6-7 razy w tyg. trening aerobowy tez 6-7 razy w tyg minimum 40 min.
Jak z owocami na redukcji? Jeść czy nie jeść? Jak jeść to kiedy? (czy rano i po treningu jest ok?)



Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
2 grudnia 2014 22:32

Witam robie interwaly rano po przebudzeniu pije odzywke bialkowa oraz duza dawke bcaa pozniej wykonuje interwaly biegajac okolo 20-30 min z rozgrzewka i okolo 30 min po interwalach spozywam posilek pelnowartosciowy czyli sniadanie czy takie interwały maja sens ?

1 marca 2014 09:11

Aby ułożyć zbilansowaną dietę ile GRAM B/T/WW spożywać na kg masy ciała?

21 stycznia 2014 18:26

Proste pytanie, nic trudnego bardziej z ciekawości.. Jestem na etapie radukcji bf, no i wieczorem uzupełniam białko jedząc twarog poltlusty. I nie wiem wlasnie, z czym go moge jadać? Do tej pory jadalem z dżemem, a wy z czym mieszacie twarożek, jakieś pomysły, bo średnio lubie dżemy, ale jak nic ciekawego nie podacie, to sie pomęcze najwyżej :D

11 kwietnia 2014 10:19

Witam. Może zacznę od początku. Jakieś 8 miesięcy temu postanowiłem ułożyć sobie dietę i zacząć redukcje. Waga moja początkowa wynosiła 105kg.Przez kolejnych 5 miesięcy byłem na redukcji schodząc z kaloriami do 1700(teraz wiem że to strasznie mała ilość).Skończyłem na wadze 85kg.Oczywiscie spadek wagi się zatrzymał przy tak małych ilościach kalori. Więc miesiąc naprawiałem metabolizm podchodząc do około 3000.Waga wtedy podniosła się do 88kg.Od Lutego zacząłem ponowną redukcje. Na dzień dzisiejszy waga spadła do 82,4kg.Aktualnie mam 2400Kcal.Około 200g białka,150g węgli, 100g fatu. 4 x w tygodniu trening na siłowni + 5x w tygodniu aeroby po 40min.(w tym 2x interwały).Problem polega na tym , że kompletnie nie widać spadku tkanki tłuszczowej. Waga cały czas spada ale nie to chce docelowo osiągnąć. Wiadomo żeby stracić tłuszcz trzeba tracić wagę. Ale w moim przypadku chyba to nie działa tak jak bym tego oczekiwał. Nawet zastanawiałem się nad dietetykiem, bo mam już brak pomysłu.
A może dieta CKD?



Moje źródła węglowodanów :ryż basmati, makaron lubella, wafle ryżowe

białko: twaróg chudy, jajko, pierś, wpc 80, makrela,mintaj.

tłuszcze: migdały, olej ryżowy, ryby,

27 września 2015 10:48

Co sądzicie o Kefirze? Czy warto włączyć go w menu??

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
13 maja 2015 18:47

Jak w tytule. Jaki olej polecacie do smażenia? Korzystałem z oleju ryżowego ale ceny są trochę ciężkie

Dyżurny Ekspert Na pytanie odpowiedział trener Dyżurny Ekspert
7 grudnia 2017 17:15

Dzien dobry. Mam problem z którym zmagam się od okresu dojrzewania. Byłam wyczynowym sportowcem- (siatkówka) i mimo zakończonej zabawy z tym sportem, pozostawałam dalej aktywna ruchowo, ale mój brzuch NIGDY nie był płaski. Mam 178 cm wzrostu, obecnie ważę 67 kg i opona w dole brzucha ciągle jest. Mam szczupłe ramiona, wystające obojczyki, a nawet żebra (jak mniej zjem;)) a brzuch cały czas bardzo mocno wystaje. Nigdy nie jest płaski, nawet po przebudzeniu. Dla przykładu: wymiar w klatce piersiowej to 88 cm, w talii 74 cm, brzuch w najszerszym miejscu tuż pod pępkiem 88 cm, biodra 98 cm, udo 58,5 cm. Kiedyś osiągnęłam wagę 59,5kg i przy moim wzroście była to juz granica niedowagi, a brzuch (oczywiście w obwodzie był mniejszy niż teraz) dalej mocno odstawał. To jest typowa opona. Obecnie stosuję dietę, mam treningi z trenerem personalnym, ale nie widzę efektów. Chudnę, ale na całym ciele, zmniejszam się w obwodach, ale brzuch jak wystawał, tak wystaje. Jego kształt nie zmienia się wcale. Nie mam problemów z wypróżnieniem, żadnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, nie czuje wzdęć itp. Mam zdiagnozowany zespół policystycznych jajników. Bardzo proszę o pomoc. Nie chcę już bardziej tracić na wadze, bo góra mojego ciała jest juz szczupła. Co robić? Załączam zdjecia mojej sylwetki. Bardzo dziękuję za pomoc.

25 lipca 2014 11:58

Ludzkie ciało ma za zadanie utrzymanie stałej temperatury 36.5 stopnia. To oznaczałoby, że jedzenie/płyny które spożywamy muszą zostać ogrzane do tej samej temperatury. Woda w temperaturze pokojowe ma o tej porze koło 25 stopni Celciujsza, a z lodówki znacznie mniej! 1 kcal = ogrzanie wody o jeden stopień celciusza. To by oznaczało, że wypijajać 100 ml wody spalamy sporo kalorii bo 1 ml trzeba podgrzać o 10 stopni celciusza. Cóż... na logikę patrząc to niemożliwe po prostu. Może wy wiecie jak to obliczyć i jak to jest ze dodatkowymi kcal, które się spala pijąc zimną wodę?

23 lipca 2015 06:35

Witam

Nie ćwiczyłam 2 tygodnie ponieważ byłam na wakacjach,nie jadłam prawie nic ponieważ nie miałam na nic ochoty.Od 3 dni wróciłam do aktywności fizycznej i zaobserwowałam że odkąd ćwiczę mam na wszystko większą ochotę,cały czas chce mi się jeść ,wszystko smakuje lepiej.Czy jest to możliwe że po treningu mamy większy apetyt? jeżeli tak do dlaczego tak się dzieje? Dodam że jem śniadanie,obiad i kolację i staram się nie podjadać ale jak już jem te posiłki to chcę więcej,bo to mi nie wystarcza.Dzięki za odpowiedzi pozdrawiam

Nasz serwis używa plików cookie do prawidłowego działania strony. Jeśli nie wyrażasz na to zgody, możesz wyłączyć obsługę plików cookie w ustawieniach przeglądarki internetowej.
Zamknij

Formularz kontaktowy

catpcha odśwież obrazek

Komunikat

Zaloguj się

lub

Zarejestruj się w serwisie

Załóż konto

Zasubskrybuj newsletter

odśwież obrazek

Odzyskaj hasło

Zarejestruj się w serwisie

lub

Zarejestruj się przez Facebooka

Rekomendujemy rejestrację w serwisie Zapytaj Trenera za pomocą usługi Facebook Connect zamiast tworzenia nowego konta. Jest to przede wszystkim szybsze rozwiązanie, ale pozwala również na korzystanie z wielu funkcji i udogodnień, które oferuje Facebook.

kliknij mnie